• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Ne"... czy istnieje taki zwierz...

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Dzięki za radę, ale jak na złość pola w okół trochę zbyt piaszczyste, a w marketach (typowego warzywniaka w okolicy brak) zaraz ochrona by się przyczepiła;)

Pozdrawiam...:)

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Nno dobra..., temat trochę się zakurzył, co nie znaczy, że został pogrzebany żywcem...:gwizd::gwizd::gwizd:

Wizualka projektu... widok czół ( otwory pod podwójne złącze MX4), rzut ogólny na moduł oraz pełny okrąg - promień łuku
R=250 mm po osi toru...
screen projektu Ne R250.jpg

Materiał przygotowywany do cięcia- wierzch segmentu (łuk x 12 sztuk po 30st). Kawałek kartki to szablon z zaznaczoną osią toru...
IMG_20170310_224724[1].jpg

Co do materiału na ścieżki i drogi gruntowe- chyba podwędzę kotu większą ilość żwiru bentonitowego do kuwety - tu próbka...
IMG_20170310_230654[1].jpg

( z opakowania zbiorczego, funkiel nówka nieśmigany :gwizd::gwizd::gwizd:...:ROFL:)

Pozdrawiam z MMz:)

ps. co do taboru, teoretycznie koło kwietnia będę może już miał blachy Lxd2 - znajomy mi ogarnia temat grzecznościowo

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Hugwa, ... SZACUNEK za robotę!!! Jak zawsze wysoki poziom. A że się tak spytam- jak bardzo stary jest ten prototyp??

Pozdrawiam z " Gdańskiej":)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Leży w szufladzie ze trzynaście lat. Nawet się nie rozkleił za bardzo, ino daszek nad świetlikiem mu odpadł...

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.279 39 0
Nno dobra..., temat trochę się zakurzył, co nie znaczy, że został pogrzebany żywcem...:gwizd::gwizd::gwizd:

Co do materiału na ścieżki i drogi gruntowe- chyba podwędzę kotu większą ilość żwiru bentonitowego do kuwety - tu próbka...

( z opakowania zbiorczego, funkiel nówka nieśmigany :gwizd::gwizd::gwizd:...:ROFL:)
A nie lepszy od razu śmigany - patynka jak znalazł i efekt 4D - zapachowy - na wąskotorówce raczej nie było obiegu zamkniętego w toaletach ....

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Odnośnie żwiru...wolę jednak 3D ;)... Co do samych modulików...wygląda to tak... ( na razie bez czół )
IMG_20170319_140316_211[1].jpg

Z czołami pojawił mi się trochę temat do przemyśleń - czy jednak lepiej mollex'y zastąpić bananami...?
Cyfry to raczej nie będzie oglądać, więc zwykły plus z minusem wystarczy...chyba, że mi coś ...;).

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
No to postanowione- banany w ruch... tu akurat będą miały podwójną rolę: bolce stabilizujące oraz złącza elektryczne...
Widok puki co:
...przed montażem...
IMG_20170406_171158[1].jpg

... i zmontowane i złożone w łuk 90 stopni...
IMG_20170406_171223[1].jpg

Sam banan zamocowany w sposób umożliwiający lekki ruch za pomocą wkręta umieszczonego w otworze prowadzącym ( krawędź otworu zfazowana... ) - wkręt widoczny z prawej strony.
IMG_20170406_172321[1].jpg

Jak to do kupy się złoży,to zarzucę fotki jak to wygląda w całości.

ps. dziwne dziury na płycie segmentu z powodu ponownego wykorzystania materiału...recycling;)

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Jak sobie wyobrażę ułożony na tym tor który ma pasować w dowolnej konfiguracji modulików to mi się kojarzy taki obrazek:

...ale może Ci się uda.

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Hugwa, nie próbujesz to nic nie masz...:D;)
A co do kota...mam dwa takie porąbańce (jeden rudy jak na foto), więc będę miał na kogo zwalić niepowodzenie:D...:ROFL:

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Trochę dziś posiedziałem i efekt poniżej - powyższe pierwsze próby, poniższe owoc dzisiejszego dnia. Będzie zajefajnie jak faktycznie uda się ze złożeniem toru by w każdej kombinacji szyny trafiały na siebie...
IMG_20170406_213038_686[1].jpg

Niestety światło kiepskie... Może jutro zrobię pierwsze przęsła torowe:gwizd:

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Tak w przerwie pomiędzy różnymi zajęciami...
Bxhpi.png

Na razie taki rozrys doczepy rumuńskiej oczywiście w N'ce... plik w DWG...
I tu pytanko, jak ewentualnie przygotować plik w DWG do trawienia, bo z reguły wszędzie gdzie patrzyłem ( po stronach podmiotów trawiących) pojawia się "plik z Corel'a" jako materiał do trawienia... a niestety Corela nie ogarniam(n)

ps...nie wiem jak patrzyłem... chyba dyabeu ogonem przykrył...:devil::devil::devil:
...żeby nie było, że z błędem;) - kręcone na Grójeckiej KD (st. Piaseczno)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Prace wkraczają w nową fazę, tj rozcinanie flexa ...
krajzega typu McGyver...
IMG_20170413_220139[1].jpg
...no to do cięcia...
IMG_20170413_220202[1].jpg

...i takie coś się wycięło...
IMG_20170413_220403[1].jpg

Po rozcięciu klejenie, lutowanie,... i jeszcze trochę roboty... razy dwanaście sztuk;)

ps. dzięki dla admina za zmianę w nagłówku

OP
OP
Harry Potter

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.255 84 12
Mimo świątecznej zawieruchy znalazła się "chwila" i dwa pierwsze przęsła torowe w tej chwili schną, w tle materiał torowy czekający na montaż... Jeśli to istotne, klejone klejem uniwersalnym polimerowym z oferty dragona.
Efekt na zdjęciach...
IMG_20170414_223924[1].jpg
...zbliżenie...
IMG_20170414_223946[1].jpg

...
IMG_20170414_224041[1].jpg

Przy okazji człowiek odkrył kolejne zastosowanie dla tych cholernych spinaczy...;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję i buduję makietę 16