• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nasze półki z modelami

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Jak tak patrzę na te Wasze piękne gabloty, witryny i inny takie nasuwa mi się pytanie po co właściwie w lokomotywach silniki i układ transmisji napędu?
Przecież to by obniżyło po części koszt modelu lub zrobiło miejsce np. na odtworzenie przedziału silnikowego.
Producenci powinni wziąć pod uwagę że teraz modele zamiast jeździć gniją po gablotach i wypuścić serię statycznych modeli dla kolekcjonerów.
:D
Silniki są po to aby modele jeździły jakbyś nie wiedział a gabloty po to aby modele nie gniły w pudełkach.

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Jak tak patrzę na te Wasze piękne gabloty, witryny i inny takie nasuwa mi się pytanie po co właściwie w lokomotywach silniki i układ transmisji napędu?
Przecież to by obniżyło po części koszt modelu lub zrobiło miejsce np. na odtworzenie przedziału silnikowego.
Producenci powinni wziąć pod uwagę że teraz modele zamiast jeździć gniją po gablotach i wypuścić serię statycznych modeli dla kolekcjonerów.
:D
Nie wyobrażam sobie drogi kolego mieć w gablocie model bez silnika.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.455 17 2
A ja sobie wyobrażam. I to doskonale. Piotrek ma rację. powinna być taka opcja. Ja co prawda w WM10 co prawda w 0 ale napędu nie będę robił właśnie na rzecz ładnego podwozia.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.520 68 5
Ja trzymam wagony w pudełkach. Uważam, że są tam bezpieczne i się nie kurzą. Wyciągam do zabawy i później chowam. To samo z lokami. Elementów dodatkowych na razie nie montuję.
To, jak kto trzyma modele, to indywidualna kwestia każdego. Tym bardziej ta dyskusja wydaje mi się śmieszna i niepotrzebna.
Wróćcie do prezentacji półek z modelami.
:)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.848 390 20
Pytanie: czy Kolegom trzymającym modele w pudełkach, potrzebne są modele? ;) Może dla nich powinna być opcja zakupu samych pudełek? ;))))))))
Wszystko zależy ile masz modeli i ile masz miejsca do ich ekspozycji. Przy mojej kolekcji samochodów nie mam szans eksponować ich wszystkich w gablotkach, także część z nich leżakuje (choć lepiej przy samochodach użyć słowa garażuje) sobie w pudełkach, a pokazywane są na wystawach modelarskich. ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.324 602 30
Może i koncepcja słuszna, ale tylko dla zbieraczy.
Zgadzam się z obydwoma kolegami. Nie wszyscy muszą podzielać zdanie kolegi Piotra, ale to nie znaczy, że jego wypowiedź zasługuje na negatywną ocenę "Nie doceniam". Wiele modeli ma dołączone wyposażenie przeznaczone wyłącznie do ekspozycji modelu w gablocie i z którym model absolutnie nie może jeździć, nawet po łukach o dużym promieniu. Czasem są to elementy dodatkowe, a czasem są dwa komplety elementów, do wyboru: do jazdy albo tylko do gabloty. Tak więc widać, iż producenci dostrzegają fakt, że część kolekcjonerów praktycznie nie wykorzystuje modeli do jazdy, może więc rzeczywiście przydałaby się nieco tańsza wersja "gablotowa", bez napędu?

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 86 30
Jeż by się uśmiał....
Jeszcze dobrze nie ochłonąłem po giełdzie w stolnicy a tu już taka gównoburza, to ewidentnie dowodzi jak podatni jesteście na manipulacje i zaczepki.;)
To utwierdza mnie w przekonaniu że mogę spać spokojnie, bo wiem że tu nie będzie lepiej.
@zdeniu sam doszedłeś do tak porażających wniosków czy pracował nad tym dla ciebie sztab ekspertów?

Do wszystkich Wielkich Kolekcjonerów którzy mają niezliczone tuby karykaturalnie wręcz odwrotnie proporcjonalne wielkością do posiadanych metrów użytkowych torów i którzy tak psioczą na moje modele bez silników, uderzcie się w pierś, jakie przebiegi mają Wasze lokomotywy? Ile wyjeździły po torze? To pytanie na myślenie więc nie musicie się spowiadać z przejechanych kilometrów, choć może to niektórym sprawić trudność.
A tak swoją drogą, jak macie tubę dwu metrową zamontowaną na ścianie, nie wiem jak ona jest zamontowana, na stałe? Czy tylko leży na wieszaku?
To jak wyciągacie model ze środka? Wyciągacie cały skład? a potem wpychacie z powrotem?
Jakby wyszła wersja SU45 w wersji dummy z jako tako odtworzonym wnętrzem i prostym oświetleniem za 400zł to kupiłbym kilka bez wahania.
:gwizd:
Większości "modelarzy" na tym zacnym forum problem sprawia zamontowanie części do dodatkowego montażu więc o czym my tu rozmawiamy tak właściwie.
Może i nie pisałbym tego gdyby nie fakt że moje poglądy podziela spore grono osób z którymi mam przyjemność się spotykać, a może to po prostu takie same bękarty modelarstwa jak ja?

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Jeż by się uśmiał....
Jeszcze dobrze nie ochłonąłem po giełdzie w stolnicy a tu już taka gównoburza, to ewidentnie dowodzi jak podatni jesteście na manipulacje i zaczepki.;)
To utwierdza mnie w przekonaniu że mogę spać spokojnie, bo wiem że tu nie będzie lepiej.
@zdeniu sam doszedłeś do tak porażających wniosków czy pracował nad tym dla ciebie sztab ekspertów?
Porażające jest to że Ty jako jeden z moderatorów tego forum próbujesz siać różne manipulacje czy też tworzysz zaczepki (ciekawe po co, czyżbyś kogoś chciał naśladować) .
Po za tym poziom odpowiedzi był adekwatny do poziomu pytania jakie postawiłeś ;-)
Pozdrawiam Cię Piotrze

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 10 0
Normalnie o malo nie udlawilem się popcornem ,przy czytaniu tych ostatnich wpisów! :p Panowie nudzicie się? Rozumiem że forum to wymiana także poglądów "około-tematycznych" Ale ta mała "awanturka"to już jakiś absurd. Co kogo obchodzi, co właściciel robi ze swoimi modelami? Normalnie jak w wykładach z mniemanologi stosowanej "o wyższości Świat wielkiej nocy nad świętami Bożego narodzenia " Jedni "jeżdżą" , inni podziwiają, a jeszcze inni "jeżdżą" i podziwiają. I co tu komentować? Wszyscy jednakowo kochają miniaturki, kupione za własne pieniążki . Więc "O co chodzi ?" :ROFL:

Heaven1973

Aktywny użytkownik
Reakcje
10 1 1
:) śmieszne
może mało znaczę
ale ja uwielbiam popatrzeć, jak u kogoś w domu są fajne modele, a nie jakie wywody i brednie
opanujcie się... tym bardzie
moderator....eee to nie przystoi
i to samo napisze na poście TV... wole patrzeć na modele tworzone
niż kogoś wywody i tym bardziej nie autora

darekgol

Aktywny użytkownik
Reakcje
416 4 1
Jeż by się uśmiał....

Do wszystkich Wielkich Kolekcjonerów którzy mają niezliczone tuby karykaturalnie wręcz odwrotnie proporcjonalne wielkością do posiadanych metrów użytkowych torów i którzy tak psioczą na moje modele bez silników, uderzcie się w pierś, jakie przebiegi mają Wasze lokomotywy? Ile wyjeździły po torze? ...............
Nie wiem, czy zaliczam się do "wielkich", ale postaram się zaspokoić Pańską ciekawość (w kolumnie czwartej jest czas jazdy w godzinach)

przebiegi.jpg

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.787 35 0
Ja tak oprócz w/w debaty ale uważam, że produkcja modeli bez silników ma sens. Po 1 ktoś ma tylko gablotkę proszę bardzo a ja bym takie modele kupił jako 2 lokomotywę w składzie, podsył, pociąg lokomotywowy, wrak na bocznicy, maszyna z otwartymi przedziałami maszynowymi np. SM42 z oddanymi detalami wnętrza itp. Ja mam modele w analogu więc takie rozwiązanie dla mnie miało by sens. Plusem niższa cena. Widuję czasami modele tzw. dummy najczęściej prod. USA ale kiedyś był taki zestaw Ludmił gdzie na 3 szt. jedna miała napęd, więc sam pomysł chyba dobry skoro bywają takie modele w ofercie.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19