Witam wszystkich Od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zbudowanie modelu typowo polskiej nastawni. W ofercie wielu sklepów modelarskich można znaleźć szeroki wybór budynków nastawni, jednak według mnie, mało z nich ma w sobie " to coś"- coś co oddaje klimat polskiej kolei. Dlatego też postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce i samemu wybudować model nastawni w taki sposób, by choć trochę oddawała ten klimat Posterunek, który mam zamiar wybudować, ma przedstawiać fikcyjną nastawnię manewrową, którą w przyszłości ustawię na swojej makiecie w pobliżu lokomotywowni. Oprócz samego wybudowania budynku nastawni, mam również zamiar odtworzyć jego pełne wnętrze ( umeblowanie, urządzenia SRK itp.). Na nastawni znajdowały będą się urządzenia mechaniczne, czyli słynne wajchy do przekładania zwrotnic w rozjazdach i rygle, oraz aparat blokowy + kilka innych szczegółów. Poniżej przedstawiam kilka zdjęć dotychczasowych efektów prac. Narazie za dużo nie ma do pokazania, ale codziennie coś tam podłubię i wszystko idzie powolutku do przodu . Aktualnie pracuję nad aparatem blokowym oraz dźwigniami nastawczymi. Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia
Szkic przybliżonego wyglądu nastawni
Szkic przybliżonego wyglądu nastawni