• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nanofaktura - modele, nowości.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Tak, te rysunki niestety różnią się czasami od rzeczywistości. To jeden z pierwszych projektów które robiłem i teraz nanieść ewentualne zmiany nie jest łatwo. Kupią go osoby, którym ta różnica nie przeszkadza.

Odnośnie kół, to możliwe że felgii zrobię jako oddzielny element.

Reakcje
9 0 0
Czyli jeżeli dobrze rozumiem chcesz świadomie wprowadzić model z wadami i jak ktoś się nie zorientuje to znaczy, że jest ok?
To już chyba wiem na czym polega to "high detail" i "most detailed version" na prawie każdym obrazku... Najgorzej, że człowiek dowie
się o tych wadach dopiero po otrzymaniu modelu...

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Po pierwsze nie podoba mi się w jaki sposób piszesz do mnie. Weź troszkę wyhamuj. Insynuujesz mi rzeczy, których nigdy bym nie zrobił i to mi się bardzo nie podoba drogi nowy użytkowniku.

Robię modele i chce żeby były najlepsze jak to tylko możliwe. Napisałem już chyba wszystko w sprawie Jelcza, że ciężko będzie mi to poprawić. Możliwe że musiał bym robić kabinę od początku. Dla mnie osobiście nie jest to różnica dyskfalidikujaca model, ale dla Ciebie taka może być. Oceniasz dany model na podstawie zdjęć i go nie kupujesz po prostu jak Ci nie pasuje.

Tak czy siak teraz zajmuje się czymś kompletnie innym i nie wiem kiedy w ogóle ten Jelcz wyjdzie. Odkopałem go i zrobiłem próbny druk, a co będzie dalej czas pokaże.

Reakcje
9 0 0
Ja Ci nic nie Insynuuję bo sam napisałeś że tak zostawisz, koledzy wcześniej zwracali uwagę na problemy z geometrią kabiny i skoro jest
zła a naprawić się jej nie da to tak jak sam wspomniałeś należy ją wykonać od nowa. Na przykład GPM nigdy tak lekko nie podchodził do tematu geometrii kabiny. Mierzył i sprawdzał, poprawiał aż wyszło to co trzeba. Bo za to właśnie płacą mu klienci. A z tego co widzę to nie pierwszy model zrobiony na oko o czym sam trochę bezczelnie mówisz. Oczywiście jest to moje zdanie i nie traktuj tego jako atak.
Wypominanie mi tego, że jestem nowym użytkownikiem jest nieco nie na miejscu bo sam jesteś tutaj od 6 miesięcy...

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Nie ma wyzwisk tylko dyskusja. Natomiast ja już do dodania nic nie mam :)

... Może po za tym, że próbny wydruk Fadromy wyszedł kozacko!

Ostatnio edytowane:

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Mam prośbę do kolegi "Nanofaktura". Widzę że szykuje się bardzo pożądany i długo wyczekiwany model Jelcza serii 300. Mam prośbę abyś rozważył rozdrobnienie modelu na kilkanaście elementów do złożenia, a nie drukowanie go jako monolit, typu buda do nałożenia na podwozie. Miałem w ręku kit z Buscha do Łady. Kilkanaście elementów, piękna przyjemna praca zaowocowała krótką serią dwudziestukilku pojazdów, które momentalnie się rozeszły. Na drugie podejście do tematu wybrałem (po "średnio" wybrednej krytyce kilku osób), wydruk PF125p z GPM. I to był dramat. Wszystko odlane razem, grill, lampy. Nawet zderzaki odlane razem, jakby nie dało się zrobić oddzielnie plus otwory montażowe. Oczywiście do malowania pudła i tak trzeba je wyciąć. Przy wycinaniu ułamał się róg jednego ze zderzaków... Czy naprawdę nie da się zrobić wydruków w formie kitów do samodzielnego montażu? Dobrze zaprojektowany przemyślany kit znajdzie wielu chętnych, być może nawet do wykańczania dla innych. Makiety zapełnią się fajnymi polskimi pojazdami, a o to chyba chodzi. Polecam przemyśleć temat rozdrobnienia modelu, nie z punktu widzenia projektanta by końcowy szary wydruk zachęcał swoim wyglądem prawie gotowego pojazdu bo to nie kiosk ruchu z kolekcją agostini i każdy wie po co kupuje wydruk :) Tylko zastanowić się z punktu lakierowania, czyli rzeczy które będą wykańczane różnymi kolorami, rozdzielić na etapie druku właśnie, grill, felgi, opony, rama, zbiorniki, może lampy przednie, zderzak. Zaakcentować pogrubionym wałkiem brzeg ramy szyb kabiny, tak by imitował uszczelkę (to się akurat w miarę fajnie poczernia choćby cienkim czarnym markerem Molotov).

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Porządny, nie porządny. Zależy dla kogo :cool:
Wiesz co tak bardzo na pewno nie będę "rozdrabniał" modeli ale dzięki za sugestie i cieszę się, że Ci się podoba.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.229 301 15
Mam prośbę abyś rozważył rozdrobnienie modelu na kilkanaście elementów do złożenia, a nie drukowanie go jako monolit
Dla średnio wprawnego modelarza złożenie modelu z kilkunastu elementów to nie problem, ale na obronę modeli drukowanych powiem tak - jeśli model w 3D się dobrze składa, nie zawsze tak jest po wydruku. Prosty przykład- kabina mojej bosto jako monolit się trzyma w geometrii bez problemu, po wycięciu np. drzwi tylnych i grilla - krzywi się. Oczywiście winę ponosi technologia druku i geometria modelu - gdyby miał grubsze ścianki, wręgi i umocnienia, byłby stabilniejszy, ale... mniej subtelny. Coś za coś.
Tam gdzie się da - warto pokroić bryłę - wspomniany przez Ciebie fiat z GPM to koszmar, bo choćbym nie wiem jak się starał, zawsze grill wychodzi tragicznie - można wkleić blaszkę, ale nie po pomalowaniu, bo nie wychodzi (jak np w ich jelczu). A zamaskować taśmą też nie zawsze dobrze wychodzi. Podobny problem miałem z tarpanem i tylko duża dawka mocnego wina pozwoliła mi dobrze zamaskować grill, by resztę pomalować a nie bawić się w pędzelkowanie.
Felgi zawsze warto drukować osobno. Cały model można schrzanić przez nierówno wymalowane felgi.
Czyli jeżeli dobrze rozumiem chcesz świadomie wprowadzić model z wadami i jak ktoś się nie zorientuje to znaczy, że jest ok?
Tak to jest niestety często, że o modelu dowiadujemy się wszystkiego podczas składania. Patrz na SDV, wielu ludzi unika, bo wymagają dużego nakładu pracy. Rynek wyreguluje czy Nano się utrzyma z takim podejściem, czy nie. Ale... ta wada w geometrii jelcza nie jest aż tak znacząca, w GPM musiałem gorsze rzeczy poprawiać. Zawsze jest jakiś błąd lub uproszczenie. Nie unikniesz tego. Mojego Ziła poprawiałem przez ponad rok, a na koniec całkiem go przeskalowałem. Niemniej lepiej dążyć do doskonałości, choć rynkowo nie zawsze to się opłaca. Temat stary jak modelarstwo - albo szybko i tanio, albo dokładnie i drogo.
Na przykład GPM nigdy tak lekko nie podchodził do tematu geometrii kabiny
Tu bym polemizował....
"high detail" i "most detailed version"
No przecież kolega nie napisał "most accurate geometry" tylko "high detail" ;)
teraz nanieść ewentualne zmiany nie jest łatwo.
E tam. Łatwo to się leży :D

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.606 120 86
No tak... "łatwo to się leży"... he, he. To prawda. Z tym dzieleniem modelu na cześci to nie tak prosta sprawa. Przede wszystkim wymaga to o wiele więcej pracy nie tylko przy samym projektowaniu ale też wstępnych złożeniach, których może być kilka zanim... Zanim powstanie właściwy model produkcyjny. A to są koszty. Raz materiałowe (kilka wydruków, ktore być może wylądują w koszu) no i czasu własnego ('dupogodziny'), ktory mógłby być wykorzystany przy innym modelu.

Tak więc prowadząc firmę (DG) trzeba niestety to wszystko pogodzić.

@SP45-166 nie pozostaje nic innego jak opanować program 3D i pokusić sie o wykonanie pliczków w stl według własnych założeń. A druknąć może tu kilka osób ;)

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Jeśli chodzi o model składający się z większej ilości elementów to owszem jestem w stanie zrobić taki model. Tylko taki model będzie droższy że względu na ilość elementów które będą osobno. Ja myślę, że jest dobrze jak jest, ale wiadomo że gdzie 3 osoby tam 4 opinie.

Moje Mode składają się bardzo dobrze, a jak ktoś by chciał sprawdzić to zapraszam na www.nanofaktura.pl

OP
OP
Nanofaktura

Nanofaktura

Aktywny użytkownik
Reakcje
495 9 0
Fadroma Ł-200 skala 1/87. Model na zdjęciu bez zamocowanych osłon silnika i hydrauliki pod kabiną. Ruchome ramię, łycha. Model również skręca. Przy skręcaniu pracują też małe siłowniki odpowiedzialne za skręt.
Do końca tygodnia wystartuje przedsprzedaż. Model będzie można kupić w niższej cenie niż cena regularna. Niebawem więcej zdjęć. Zapraszam

www.nanofaktura.pl

IMG_7000.jpg

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.