Trawę sądzę elektrotrawosadzarką, może na zdjęciach nie widać ale są stojące źdźbła

, sam sprzęt do sadzenia może też nie powala mocą, bo to przerobiona łapka na muchy ale innej nie mam.
Co do producenta trawek to większość to jakiś chiński produkt z Aliexpress, była promocja to kupiłem testowo i całkiem spoko wyglądają moim zdaniem. Dłuższe trawki są ze strony materialy-modelarskie.pl - bardzo fajny jakość i kolorystyka
Co do elektrosadzarki z łapki na muchy - całą dotychczasową trawę na swojej makiecie wykonałem przy pomocy takowej, własnoręcznie wykonanej i osobiście uważam, że nie jest tak źle

Mogę podzielić się kilkoma poradami, wynikającymi z własnego doświadczenia:
- trawę przyklejałem na rozcieńczony wikol,
- okolice terenu, na który wysiewana była trawa, a szczególnie miejsce, gdzie wpinałem drugi biegun dość obficie spryskiwałem wodą ze spryskiwacza, aby poprawić dodatkowo przewodzenie,
- z racji niedużej mocy tego urządzenia, podczas siania starałem się trzymać sitko maksymalnie blisko powierzchni makiety,
- absolutnie nie pukałem/nie potrząsałem urządzeniem, tylko przy pomocy płaskiej końcówki patyczka do szaszłyka z dość dużą siłą kręciłem/mieliłem w sitku po umieszczeniu tam trawki, aby źdźbła wypadały z niego ze zdwojoną siłą

Gdzieniegdzie dodatkowe trawy przyklejałem później na wierzch na matowy lakier akrylowy w spreju.
Tutaj można zobaczyć niektóre efekty. Wprawne oko wypatrzy też zakonserwowane mchy z 2015 roku, o których wcześniej pisałem
https://forum.modelarstwo.info/threads/przystanek-stare-polichno.27151/page-4