Panowie ciszej bo jak się świat dowie to zapanuje chaos a pandemia niczym w porównaniu z nim będzie.
Drogi kolego Amciu z racji funkcji którą pełnię w mojej firmie zmuszony jestem do częstej wymiany łożysk w najrówniejszych urządzeniach, także w silnikach elektrycznych wszelakich typów, począwszy od zwykłych wentylatorów kończąc na łożyskach ceramicznych we wrzecionach szybkoobrotowych w naszych obrabiarkach cnc, po demontażu zawsze "rozbieram" uszkodzone łożysko, aby na podstawie śladów ocenić przypuszczalną przyczynę awarii, czy to trywialne zagrzanie, czy też inne, nie spotkałem się jak dotąd w swej karierze ze śladami w postaci tajemniczej mazi o której wspominasz powstałej jakoby na skutek przepływu prądów wirowych, czy naprawdę sądzisz że ludzie projektujący te urządzenia nie brali pod uwagę tego zjawiska jakim jest indukcja wspomnianych prądów przez pola magnetyczne.
Link do łożysk ceramicznych, i co z tego wynika, nie odpowiedziałeś, czy miałeś do czynienia z takimi prawdziwymi które się montuje mając specjalistyczne oprzyrządowanie, a przede wszystkim wiedzę, takimi gdzie koszt jednego to suma kilku tysięcy złotych, myślę że nie.
Masz zdolności, pięknie toczysz, robisz coś, a to już zaleta, ale nie dorabiaj do tego wszystkiego pseudo ideologi, bo jesteś w tym tak wiarygodny jak Mateusz Kłamczeusz zapowiadający chwilę przed wyborami prezydenckimi, zwycięstwo nad pandemią, on też ma wierny motłoch przyklaskujący rewelacją które płyną z jego ust, nie rób wody z mózgu ludziom, już Cię kiedyś o to prosiłem, i używaj prawidłowej nomenklatury technicznej, "robczakowy" to masz wyrostek, te wkręty które pokazałeś to są wkręty ustalające lub zabezpieczające, wiem nieuki na aledrogo podają w swoich aukcjach taką nazwę, wiec tego argumentu już nie używaj, skup się na tym co Ci wychodzi i pamiętaj, ziemia jednak nie jest płaska.