chyba że... zaatakuje je rak betonu - z niemiecka Betonkrebs, choroba objawiająca się łuszczeniem betonu
Wiem, że wpis całkowicie off-topowy, za co z góry przepraszam, ale w nawiązaniu do poprzedniej wypowiedzi, taki to kiedyś podkład betonowy utrwaliłem na fotografii (
nr 1). Wyglądał niesamowicie. Jak ruiny starożytnej budowli

. "Zjedzony" przez jakieś reakcje chemiczne (czyli w/w Betonkrebs) lub pokruszony przez bliżej nie sprecyzowane oddziaływanie mechaniczne (?), a może i jedno i drugie nałożyło się na siebie...
Podkład ten zlokalizowany był (jest ?) w km. 7.4 linii kolejowej Gutkowo - Braniewo (wg. słupków hektometrowych). Był zapewne identyczny jak widziane obok. Ten typ podkładów betonowych dominuje w tym miejscu, jednak tylko ten jeden wyglądał tak "destrukcyjnie". Wprawdzie w pobliżu (na zdjęciu
nr 2, dwa podkłady wyżej, widok w kierunku Olsztyna) był kolejny podkład, który upodabniał się do swojego zniszczonego pobratymca, jednak jego stan był o wiele lepszy. Nie wiem co mogło spowodować taką anihilację betonu, jednak ciekawe jest również to, że po torze tym, wówczas nadal jeździły pociągi (zdjęcia pochodzą z 2018 r.). Dodam może, że obok betonowej "ruiny", niedaleko znajdował się również podkład drewniany (na łączeniu szyn), który również wyglądał tak, jakby spotkało go coś bardzo złego.... zwłaszcza mocowanie szyn do niego wyglądało tak, jakby nastąpiło w tym miejscu działanie jakiejś "destrukcyjnej siły" (pozostałe łączenia w okolicy wyglądały już całkiem normalne). Podkład drewniany oraz to co na nim było przedstawiają zdjęcia
nr 3, 4 i 5.
Nie ma się więc co dziwić, że linia kolejowa nr 221 Gutkowo - Braniewo w końcu trafiła do remontu i modernizacji. Niestety remont ten "ugrzązł na dobre", środki finansowe "przekierowano", a jakby było mało tych niepokojących dla dalszego funkcjonowania linii wieści, podobno zastępcza komunikacja kołowa na trasie Olsztyn Gł. - Braniewo będzie obowiązywała tylko do końca marca (do 13 marca ?), a później zostanie zawieszona do odwołania....
Czyżby początek odchodzenia w niebyt kolejnej, lokalnej linii kolejowej ???

Pomimo haseł o przywracaniu dawno zamkniętych połączeń, pomimo, że jest podobno długoterminowa strategia dla rozwoju transportu kolejowego.... to rzeczywistość jest taka, jaka jest... przynajmniej dla linii kolejowej nr 221. A miało być tak pięknie, remont miał się skończyć podobno już 20 sierpnia... tymczasem "czarno" to widzę i czuję, że nie prędko zobaczę pociąg pasażerski relacji Olsztyn Gł. - Braniewo przy peronie stacji Gutkowo, Dobre Miasto, Orneta czy Pieniężno...
Jeszcze raz przepraszam za ten off-top, ale tak mi ostatnio "leży na wątrobie", los wspomnianej wyżej linii kolejowej.