• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mosty i wiadukty kolejowe

Generał

Znany użytkownik
Reakcje
810 5 0
Wiadukt nad drogą wjazdową do Limanowej . Ty 42-107 zdjęcie dzisiejsze tj. 06.04.2014 !
Ty42-107 Limanowa  06 04 2014.jpg
[DOUBLEPOST=1396813687][/DOUBLEPOST]I most przed Tymbarkiem Ty42-107 06.04.2014
Ty42-107 Tymbark 06 04 02014.jpg

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
486 1 0
Most ten chociaż dzisiaj jest mostem drogowym to u zarania swego żywota był częścią mostu kolejowego. Nad Kanałem Ulgi w Koninie znajdują się dwa przęsła mostu kolejowego z Opalenia Tczewskiego przeniesione tam po rozbiórce w latach 1928-1930.
DSCN0688M.jpg
DSCN0687M.jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
No to tym razem most, który niegdyś w całości był mostem kolejowym. Słupsk i dawna Stolpetalbahn, zdjęcia gdzieś z 1991 roku. Nie wiem czego dokonali w międzyczasie miejscowi złomiarze, ale bardzo bym się zdziwił, gdyby nadal był w stanie nienaruszonym.

14.jpg
15.jpg
16.jpg
17.jpg
18.jpg
19.jpg

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
No to tym razem most, który niegdyś w całości był mostem kolejowym. Słupsk i dawna Stolpetalbahn, zdjęcia gdzieś z 1991 roku. Nie wiem czego dokonali w międzyczasie miejscowi złomiarze, ale bardzo bym się zdziwił, gdyby nadal był w stanie nienaruszonym.
Jesteś pewien że to most kolejowy ?, według mnie jest to wojenny most składany Bailey-a, widziałem taki w Ełku narzece Ełk obok stacji za jednostą wojskową :)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.544 60 3

Zobacz załącznik 188509 Zobacz załącznik 188510 Zobacz załącznik 188511 Zobacz załącznik 188512 Zobacz załącznik 188513 Zobacz załącznik 188515
Jesteś pewien że to most kolejowy ?, według mnie jest to wojenny most składany Bailey-a, widziałem taki w Ełku narzece Ełk obok stacji za jednostą wojskową :)
Most nad Słupią
o to chodzi tali sam jak u kol. Kriegslok
http://www.slupsk.pl/turystyka/dokumenty/905.html
Słupia Most Beileya.jpg

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Więc stoi nienaruszony i chwała mu za to bo to zabytek techniki wojenne !!j, swoją drogą nawet nie wiedziałem że mam niedaleko taką atrakcję !
Tu kilka informacji na temat mostu składanego Baileya:
http://www.mostyskladane.ker.pl/typ-bailey.html
ps. most ten służy zapewne jako most drogowy, na kolejowy ma za małą nośność, ten na zdjęciach ma zapewne dziś ograniczoną do 5 ton .

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Więc stoi nienaruszony i chwała mu za to bo to zabytek techniki wojenne !!j, swoją drogą nawet nie wiedziałem że mam niedaleko taką atrakcję !
ps. most ten służy zapewne jako most drogowy, na kolejowy ma za małą nośność, ten na zdjęciach ma zapewne dziś ograniczoną do 5 ton .
To cenna informacja. Ponieważ znajdował się w ciągu dawnej Stolpetalbahn, przeto błędnie założyłem, że to most kolejowy. A tak to już wiemy, że nie.

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Zdjęcie które otrzymałem przed laty od pana Januariusza Afelta ze Świdwina na krótko przed jego śmiercią. Opis na odwrocie:
Pociąg osobowy na moście kolei Stare Bielice - Krzyż. Prowadzi parowóz Ty2-870, 30D47-40.

Unbenannt-Scannen-04.jpg

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
Cóż, tutaj z kolei chyba nie ma już żadnych wątpliwości, że to nie żaden Bailey (nawiasem mówiąc Baileys to również bardzo fajny, słodki trunek irlandzkiego pochodzenia), tylko most dawnej Stolpetalbahn, który sfotografowałem 13.06.1990 r. niedaleko miejscowości Skarszów. Obawiam się, że na tym niegdyś tak bardzo spegeeryzowanym, a potem spauperyzowanym terenie nie oparł się działaniom złomiarzy.

Unbenannt-Scannen-08.jpg
Unbenannt-Scannen-07.jpg

AdrianL

Aktywny użytkownik
Reakcje
23 0 0
No to trafiliście w moje tematy:) Most na Słupi nie jest oryginalny !ale znajduje się na miejscu starego w ciągu linii kolejowej.To most wojskowy zbudowany po 45 roku,kiedy ruscy zabrali całą STOLPETALBAHN do przeglądu i nigdy nie oddali.Nie wiadomo co stało się z oryginałem bo mostów jako takich ruscy nie kradli.Może niemcy wysadzili go w powietrze jak stąd uciekali tak jak miało to miejsce na wszelkich pobliskich liniach kolejowych. Na pocztówce w załączniku widać most oryginalny,widać że kolejowy.

Co do mostu koło Skarszewa to spokojnie.Stoi do dziś i służy jako ścieżka rowerowa w pięknej scenerii roślinnej. Z tego mostu już tylko 2 km do stacji Dębnica Kaszubska.

Załączniki

Kriegslok

Znany użytkownik
Reakcje
261 0 0
No to trafiliście w moje tematy:) Most na Słupi nie jest oryginalny !ale znajduje się na miejscu starego w ciągu linii kolejowej.To most wojskowy zbudowany po 45 roku,kiedy ruscy zabrali całą STOLPETALBAHN do przeglądu i nigdy nie oddali.Nie wiadomo co stało się z oryginałem bo mostów jako takich ruscy nie kradli.Może niemcy wysadzili go w powietrze jak stąd uciekali tak jak miało to miejsce na wszelkich pobliskich liniach kolejowych. Na pocztówce w załączniku widać most oryginalny,widać że kolejowy.

Co do mostu koło Skarszewa to spokojnie.Stoi do dziś i służy jako ścieżka rowerowa w pięknej scenerii roślinnej. Z tego mostu już tylko 2 km do stacji Dębnica Kaszubska.
Cenne informacje i nie mniej cenna widokówka-rarytas.

Ostatni

Znany użytkownik
Reakcje
195 3 0
Po moście Baileya mogły jeździć czołgi , ale dodawano boczne pół przęsła i zwiększano w ten sposób nośność mostu, być może stąd nazwa "czołgowy" :)

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
158 3 0
Zdjęcia z nieistniejącej już lini Legionowo Nasielsk na wysokości wsi Orzechowo.
Most i linia były czynne od lutego 1939 do września, kiedy to most został wysadzony przez polskie wojsko.

Dziś na starych filarach wisi konstrukcja podtrzymująca ropociąg z Płocka do Warszawy

- autor szb

autor ralphie_

A tu fotorelacja z wycieczki śladem tej linii kolejowej
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,58819586,58819586,0,2.html?v=2

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
82 1 0
Wiadukt kolejowy na trasie Wrocław - Jelcz Laskowice , ( Czernica Wrocławska 12.04.2014 godz.14 :35)
019.JPG
020.JPG

Most nad rzeczką Widawa . Wrocław Swojszyce ( 12.04.2014 )
031.JPG
026.JPG
023.JPG

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
82 1 0
Wiadukt kolejowy na trasie Wrocław - Poznań . Wrocław , ul. Osobowicka .
15.01.2014

A teraz tak to wygląda : (12.04.2014)
P4060018.JPG

P4060017.JPG P4060011.JPG
... Na miejscu jest już przygotowywane nowe przęsło wiaduktu
P4060010.JPG
P4060009.JPG

Przy okazji powstaje przejście pod torami w stronę cmentarza Osobowickiego z budowanych nowych peronów .
P4060007.JPG
P4060006.JPG P4060008.JPG

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 21
Koleje w Polsce 1
Koleje w Polsce 0