Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Z jednej strony masz bohuna bez miemieckiej mufy do sterowania wielokrotnego a z drugiej drzwi przejściowe starego typu, które w tych barwach nie występują.
Wygląda naprawdę nieźle, tylko tak jak zauważył @SU45-034 kilka szczegółów powoduje, że model ten... nie jest modelem wagonu, którego numer nosi. Oprócz uwag już wspomnianych:
Z jednej strony masz bohuna bez miemieckiej mufy do sterowania wielokrotnego a z drugiej drzwi przejściowe starego typu, które w tych barwach nie występują.
warto dodać, że wagon o numerze 50 51 26-08 133-8 (a później rzekomo 50 51 26-08 133-9!?) chyba jako jedyny ma inny schemat malowania niż wszystkie pozostałe "Bohuny" w barwach nowej marki POLREGIO. Warto przyjrzeć się poniższym zdjęciom:
- źródło: http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=22199
- autor: Cameron
- opis: "2018.02.20 | Olsztyn Gł. | Wagon piętrowy budowy Görlitz w nowej odsłonie "Polregio". Po naprawie zmianie uległa liczba samokontroli z 8 na 9."
- źródło: http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=22676&sessionid=3hrui4f
- autor: @kilanziom - kilanziom
- opis: "Wagon piętrowy budowy Görlitz wtacza się na stację Warszawa Praga w składzie jednego ze specjalnych pociągów z kibicami uruchomionych z okazji finałowego meczu Pucharu Polski na warszawskim Stadionie Narodowym. 2.05.2018, Warszawa Praga."
Z najbardziej rzucających się w oko różnic to oczywiście okna - przyciemniane, prostokątne (bez zaokrągleń) wklejane okna dolnego pokładu, półpięter oraz drzwi wejściowych. Ponadto prostokątne (nieprzyciemniane) okna drzwi przejść międzywagonowych, siłowniki drzwi przejść międzywagonowych (brak w wagonach, które nie przeszły naprawy głównej), drzwi przejścia międzywagonowego w kolorze pomarańczowym, wyświetlacz w oknie bez uchylnej części (okno wymienione w trakcie eksploatacji?), dolny szary/srebrny pas na całej długości wagonu.
Plus za usunięcie mufy do sterowania wielokrotnego w systemie push&pull.
Witam dzięki za uwagi wiem, że okna są bez zaokrągleń i że jest kilka przeoczonych szczegółów model to tak naprawdę przemalowanka kalki zrobione z tego co było w internecie. Będę w wakacje w Jastarni, więc na pewno zrobię zdjęcia konkretnego wagonu i przemaluje kolejnego bohuna niestety z oknami sobie raczej nie poradzę więc też zostaną takie jakie są w pikowskim wagonie.
Witam dzięki za uwagi wiem, że okna są bez zaokrągleń i że jest kilka przeoczonych szczegółów model to tak naprawdę przemalowanka kalki zrobione z tego co było w internecie. Będę w wakacje w Jastarni, więc na pewno zrobię zdjęcia konkretnego wagonu i przemaluje kolejnego bohuna niestety z oknami sobie raczej nie poradzę więc też zostaną takie jakie są w pikowskim wagonie.
Ten model, który już powstał można (przynajmniej w pewnej części) poprawić. Podejrzewam, że nie sprawią Ci dużego kłopotu następujące zmiany:
- przemalowanie drzwi przejścia międzywagonowego na pomarańczowo
- domalowanie brakującej części dolnego szarego/srebrnego pasa na całej długości wagonu (oraz podniesienie górnej krawędzi tam gdzie jest już namalowany)
Mam pytanie o drzwi międzywagonowe, zdjęcia na których się opierałem posiadały drzwi w kolorze czerwonym oraz brak dolnego szarego pasa więc jeśli chodzi o konkretny model wagonu tzn. numer to może łatwiej ptzerobić kalki z numerem wagonu?
Jeżeli łatwiej Ci przerobić oznaczenia wagonu to... tak, są wagony, które mają czerwone drzwi przejścia międzywagonowego oraz standardowy schemat malowania bez dolnego szarego/srebrnego pasa na całej długości wagonu. Z mojej wiedzy właśnie tylko wagon o numerze 50 51 26-08 133-8 ma dolny szary/srebrny pas na całej długości wagonu. Tematu koloru drzwi międzywagonowych jeszcze nie analizowałem, ale z pobieżnej obserwacji wychodzi na to, że być może tylko ów wagon ma je w kolorze pomarańczowym. Co więcej - zauważyłem jeszcze więcej różnic pomiędzy schematami malowania poszczególnych wagonów - jest to między innymi szerokość i położenie górnego szarego/srebrnego pasa. W wagonie 26-08 133 jego dolna krawędź przylega do rynienki deszczowej osłaniającej okna górnego pokładu, a w pozostałych wagonach nachodzi na okna górnego pokładu.
Poniżej fotografie pięciu wagonów i całego składu dla zobrazowania różnic. Kolejność wagonów w składzie:
- pierwszy wagon (nieznany numer, brak pojedynczego zdjęcia, widoczny na zdjęciu całego składu)
- 50 51 26-08 011-6 - drugi wagon
- 50 51 26-08 146-0 - trzeci wagon
- 50 51 26-08 035-5 - czwarty wagon
- 50 51 26-08 041-3 - piąty wagon
- 50 51 26-08 133-8 - szósty wagon
Na co zwrócić uwagę?
- szerokość górnego szarego/srebrnego pasa - węższe pasy na wagonie 26-08 133 i 26-08 035 - szersze na pozostałych czterech;
- umiejscowienie górnego szarego/srebrnego pasa - wyżej (dolna krawędź stykająca się z rynienką) na wagonie 26-08 133, niżej (pas nachodzący na okna górnego pokładu) na pozostałych wagonach, a na wagonie 26-08 035 z racji węższego pasa "najście" w mniejszym stopniu;
- szerokość środkowego pasa pod oknami - węższy pas na wagonie 26-08 035, nieznacznie szerszy pas na wagonie 26-08 133, szersze pasy na pozostałych czterech wagonach;
- wielkości i rozmieszczeniu logotypów POLREGIO - na wagonach 26-08 011, 26-08 146 oraz 26-08 041 logotypy są małe i rozmieszczone w jednej linii - mniej więcej do górnej krawędzi okien półpięter, na wagonie 26-08 133 logotypy również są małe, zewnętrzne umieszczone podobnie jak na wcześniej wymienionych wagonach, ale środkowy jest umieszczony wyżej, zaś na wagonie 26-08 035 logotypy umieszczone są w jednej linii, ale za to są większe;
- rozmieszczenie pionowych białych oznaczeń - na wagonach 26-08 011, 26-08 146 oraz 26-08 041 umieszczone mniej-więcej w osi skośnego przejścia między dolną krawędzią ramy pod półpiętrami, a dolną krawędzią drzwi wejściowych ("w osi skosu"), na wagonie 26-08 035 umieszczone najbliżej drzwi ("na prawo od skosu"), na wagonie 26-08 133 umieszczone najdalej od drzwi ("na lewo od skosu");
- długość dolnego szarego/srebrnego pasa - na wagonie 26-08 133 namalowany na całej długości wagonu, a w związku z tym jest szerszy w części pomiędzy wózkami i stykający się z dolnymi krawędziami okien dolnego pokładu;
- okna bez uchylnej części (z umieszczonym w nich wyświetlaczem) - w niektórych wagonach jest to trzecie okno licząc od wlotu nagrzewnicy, a w niektórych czwarte, jednak aby mieć pewność co do ich rozmieszczenia trzeba by zobaczyć jeszcze drugą stronę danego wagonu;
Osobną i jeszcze bardziej skomplikowaną kwestią jest rozmieszczenie napisów/oznaczeń pomiędzy drzwiami wejściowymi - zastosowano bowiem różnej wielkości czcionki, różnie rozmieszczone napisy (centralnie lub niecentralnie), różnie wykonane oznaczenia przydziału (czarne napisy na białym tle, białe napisy na czarnym tle), prostokąty na uwagi z czarnym wypełnieniem lub bez - praktycznie bez zdjęcia oznaczeń danego wagonu i to z obu stron nie da się prawidłowo wykonać modelu, a jeśli tak to na zasadzie całkowitego przypadku.
Zdjęcia wagonów są ustawione rosnąco - od drugiego do szóstego, także widać po kolei jak są ustawione i jakie są między nimi różnice. W opisach nad zdjęciami są podane ich numery.
- źródło: http://www.wgk.cal.pl/details.php?image_id=22648&mode=search&sessionid=ieaova6hrkiovplckrmbm6sgv0
- autor: @kilanziom - kilanziom
- opis: "Lokomotywa elektryczna EP07-442 (HCP 303E-342 / 1987 r.) wtacza się na stację Warszawa Praga ze specjalnym pociągiem transportującym kibiców na finałowy mecz Pucharu Polski. Skład zestawiono z dwóch 4-członowych zespołów piętrowych oraz 6 wagonów piętrowych typu Görlitz88/Görlitz89, które rozłączono na dwa krótsze zestawy na stacji Warszawa Praga. 2.05.2018, Warszawa Praga."
Na koniec prowizoryczne porównanie zdjęcia modelu wagonu 26-08 133 wykonanego przez @Krystian'a oraz zdjęcia jego pierwowzoru z zaznaczonymi różnicami w rozmieszczeniu oznaczeń czy różnic w malowaniu szarych/srebrnych pasów oraz ewentualnymi sugestiami co można w modelu niedużym kosztem dorobić (rynienki deszczowe nad oknami górnego pokładu oraz nad drzwiami wejściowymi, uchwyty do przepraw promowych).
Jak widać im dalej w las tym więcej drzew... temat okazuje się coraz bardziej zróżnicowany, a wydawać by się mogło, że w 2017 roku przy naprawach wagonów Przewozów Regionalnych i nadawaniu im barw nowo wprowadzonej marki POLREGIO zostanie utrzymana pewna "dyscyplina" i wagony nie będą się od siebie różnić, a jednak... w zależności od zakładu wykonującego naprawy (Chojnice, Słupsk, Kruszewiec) prawie każdy wagon czymś się wyróżnia. Powoduje to konieczność pozyskiwania dokładnej dokumentacji do wykonania modelu danego wagonu, a jednocześnie trudność w wiernym odwzorowaniu wagonu zważywszy na wiele aspektów i różnic, które trzeba uwzględnić. Temat pozostaje otwarty.
Dzięki wielkie za zobrazowanie. To mi Kolega namieszał w głowie, ale cóż, faktycznie tak jest, że każdy się różni. Wniosek taki, że faktycznie aparat w dłoń i z każdej strony każdy szczegół, i dopiero do roboty, ale cóż na to mogę poradzić, że jestem z Krakowa i tu "Bohuna" nie uświadczy. Jest jeszcze taki plus, że skoro każdy ZNTK coś do wagonu dał odmiennego to i u mnie powstało inne malowanie.
Tak czy siak coś spróbuję poprawić model w wolnej chwili (szkoda, że jej tak mało), a w wakacje zrobię fotki konkretnego wagonu. Jeszcze jeśli chodzi o wagon Bh POLREGIO, bo w jego przypadku to już w ogóle jest mało szczegółowych zdjęć, to najbliżej mi chyba do Rzeszowa. Czy ma ktoś jakieś konkretne fotki wagonu Bh POLREGIO.
Witam mam pytanie czy jest możliwość uzyskania wyblakłego (wypłowiałego ) koloru bez konieczności malowania od podstaw modelu ,chodzi mi mniej więcej o taki efekt. Siedzę już od kilku dni czytam szukam lecz nic nie mogę znaleźć z góry dzięki za odpowiedz.
Witam w chwili udało się dokończyć wagon 120a w barwach polregio oraz przeróbkę SM42 na SU42 533 PR.
Na SU42 brakuje tylko nr win na czole, niestety podałem zły wymiar.
Witam kolejne podejście do SM42 329 model całkiem nowy .Prawidłowa ostoja na razie wersja próbna, jak wyjdą blachy będzie zmieniona osłona komina równierz