• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Moje wypociny

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
Przepraszam, że to piszę (narzekanie na kalki jest aż zbyt modne na tym forum), ale pierwszy raz na zdjęciach kalki mnie aż tak uderzyły. Da się takie kalki zalakierować, by farba się bardziej równomiernie trzymała? Świetnie wyglądają te plamki rdzy - czy uzyskał Pan ten efekt nakłądając dwie warstwy (brązowa i jaśniejszo-niebieska) z lakierem wodnorozpuszczalnym pomiędzy?

OP
OP
Krystian

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
517 2 4
Wagony będą jeszcze lakierowane więc kalki się zrównają i nie będą tak rzucać w oczy. Jeżeli chodzi o odpryski to najpierw cały wagon malowałem na brązowo następnie jaśniejszy niebieski .

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
963 2 0
Bardzo fajnie to wygląda, ja bym popracował jeszcze trochę nad rozbitymi szybami. Na drugim zdjęciu, druga rozbita szyba nie wygląda realistycznie. Czekam na dalsze prace ;) Koncepcja super!

OP
OP
Krystian

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
517 2 4
I tak właśnie jest w planach ,jeszcze jednana 2kl na pewno plus kuszetka i też myślałem o zielonej 2 kl a graffiti gdzieś w szafkach jest więc też się pojawi.

Przemekk

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
436 0 0
Zawsze zastanawiam się nad motywami, gdy ktoś idzie w temat zdezelowanych modeli, natomiast sam efekt waloryzacji jest bardzo dobry. Zdradzi kolega jak zrobić takie wybite szyby?

OP
OP
Krystian

Krystian

Znany użytkownik
Reakcje
517 2 4
Witam tym razem na warsztat trafił szynobus VT628/928 finalnie ma być to VT628 arrivy na początek prac poszło szpachlowanie otworu po wyświetlaczu tablicy relacyjnej ,której w naszej arrivie nie ma . Kolejny etap to dorobienie dodatkowych świateł u mnie rzecz jasna będą to tylko atrapy. Po kilku godzinach szlifowania i poprawiania efekt jest taki jak na zdjęciu szału nie ma ,ale w realu aż tak tego nie widać.Na koniec wstępne malowanie ( rękę się udało jakoś domyć ).

Załączniki

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
589 22 1
Witam tym razem na warsztat trafił szynobus VT628/928 finalnie ma być to VT628 arrivy na początek prac poszło szpachlowanie otworu po wyświetlaczu tablicy relacyjnej ,której w naszej arrivie nie ma . Kolejny etap to dorobienie dodatkowych świateł u mnie rzecz jasna będą to tylko atrapy. Po kilku godzinach szlifowania i poprawiania efekt jest taki jak na zdjęciu szału nie ma ,ale w realu aż tak tego nie widać.Na koniec wstępne malowanie ( rękę się udało jakoś domyć ).
Jakiej szpachlówki Kolega używa? Polecam Tamiyę, bardzo łatwo się obrabia i tworzy fajną, sztywną powierzchnię. Dodatkowo poradziłbym nie malować jeszcze modelu docelowym kolorem, tylko postarać się usunąć logo DB z czół, bo przebiło się przez podkład.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 298
Tabor 20
Tabor 11
Tabor 7
Tabor 30