• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje samochody osobowe i SUV-y w skali 1:18

OP
OP
metin92
Reakcje
0 0 0
To na bank nie jest skala 1/18 i jeśli tak pisało na pudełku to nie jest zgodne z prawdą. Poszukaj jakie wymiary w 1:1 ma Wołga a jakie ten Fiat a wtedy przekonasz się, że to nie jest 1/18 a prędzej 1/16.:cool:
Maverick,
Problem w tym, że sprawdzałem wymiary i się zgadzają. To nie jest model z firmy Bburago !!!, który rzeczywiście jest w skali 1:16 i jest bardzo podobny. Prezentowany model jest z edycji dealerskiej i był zapakowany w pudełko styropianowe typu "Kyosho" z logiem Fiata i Lanci, natomiast prawdziwy producent nie jest znany, gdyż ani na modelu ani na pudełku nie ma żadnego loga.

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
397 37 5
To jak wytłumaczysz fakt, że Wołga w oryginale ma wysokość 1620 mm a Fiat 500 ma 1324 mm a to daje 30cm różnicy. Tak, więc pokaż mi tą różnicę na modelach. To, że producenci potrafia nas "nabierać" to żadna tajemnica ale ten Fiat jak dla mnie nie jest w skali 1/18.
To nie jest model z firmy Bburago !!!
A ja nie twierdzę, że jest to model tej firmy. Choć całkiem możliwe, że skorzystano właśnie z tej formy aby wyprodukować tą limitowaną serię. Wystarczy porównać wymiary z tamtym modelem wymiary i będzie jasne.
Po drugie nie odbieraj tego jako "szukanie dziury w całym" lecz jako najzwyklejszą ciekawość bo od razu na pierwszy rzut oka widać, że w porównaniu do tej Wołgi rzuca się w oczy wielkość tego Fiata i za chiny nie chce pasować aby był on taki duży w porównaniu do ich oryginałów w skali 1/1.[DOUBLEPOST=1411760569,1411759429][/DOUBLEPOST]
To nie jest model z firmy Bburago !!!,
Teraz to jestem pewien, że jest to model Bburago: http://www.diecastmodelswholesale.com/servlet/the-2410/1965-fiat-500-f/Detail
a tutaj kolejne detale identyczne jak w tym co pokazałeś Ty : http://www.sklepfiat.pl/upload/gadzety 072.jpg i spójrz jak został tam zamontowany chociażby pedał gazu a każdy detal jest dokładnie taki jak w twoim.
Różni się tylko malowaniem: http://www.sklepfiat.pl/upload/gadzety 066.jpg
Jeśli nie ma podanego producenta to teraz możesz być pewny, że wykorzystano model bburago jako bazę do modelu, który posiadasz.
A model ten to skala 1/16

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.168 48 0
Modele KAPu to znacznie gorzej wykonane modele z firmy IST Models a w zasadzie na tych samych formach.Tak więc że tutaj nie ma opisanego producenta to nic nie dowodzi że formy mogą być Bburago.Co do wielkości to ten malutki Fiat przy tym Gazie wygladałby znacznie skromniej gdyby był w tej samej skali.

OP
OP
metin92
Reakcje
0 0 0
To jak wytłumaczysz fakt, że Wołga w oryginale ma wysokość 1620 mm a Fiat 500 ma 1324 mm a to daje 30cm różnicy. Tak, więc pokaż mi tą różnicę na modelach. To, że producenci potrafia nas "nabierać" to żadna tajemnica ale ten Fiat jak dla mnie nie jest w skali 1/18.
Maverick,
Bardzo doceniam Twoje zaangażowanie, dlatego postanowiłem, że się poświęcę i kupię takiego Fiacika z Bburago w tej samej skali i wtedy porównam i dodam zdjęcia i być może przyznam Ci rację...

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.920 388 20
Fiat wygląda bardzo fajnie. Mnóstwo szczegółów i detali. Podoba się. A co do skali, to popieram przedmówców. W porównaniu z Wołgą to ten Fiat jest za duży. Więc jeśli upierasz się, że ten Fiacik jest w skali 1:18, to znaczy, że Wołga jest w mniejszej skali. :)

OP
OP
metin92
Reakcje
0 0 0
Panowie,
W związku z tym, że wielu z Was podobają się moje Wołgi, postanowiłem poszukać, czy któraś z nich nie jest gdzieś dostępna i okazało się, że jedną z nich, w bardzo przystępnej cenie ma "Smallcars". Jest to Wołga M-21 Biało-Zielona Volkspolizei, dokładnie taka sama jak moja :)
http://www.smallcars.pl/osobni-auta/172190-wolga-m-21-1-43.html[DOUBLEPOST=1413403108,1413402002][/DOUBLEPOST]
Mercedes-Benz G500 FL 2012 AUTOART
Najlepszy jakościowo model tej firmy.
Obraz 001.jpg
Obraz 002.jpg
Obraz 003.jpg
Obraz 004.jpg
Obraz 005.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.920 388 20
Świetnie wykonany ten model. Mnóstwo szczegółów, otwierane elementy, oznaczenia... Pięknie to wszystko wygląda.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.075 18 0
Witam na forum:D. Modele masz świetne(y). Przyznam , że nie mam pojęcia o skali 1:18(n)- siedzę całkiem w czym innym ale podoba mi się styl w jakim te auta pokazujesz. Miałem BMW 125i tyle, że nie czerwonego ale niebieskiego i go sprzedałem. Bardzo żałuję bo to fajny samochodzik był. Wołgi są ok ale Fiat 500 włoskiej policji najbardziej mi się podoba z tej całej kolekcji zaprezentowanej przez Ciebie(y). Auta-Jajka są najlepsze;). Czekam na dalesze fotki no i jak napisał Maciek komentuj na forum innych:)- to bardzo mobilizuje.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Skala 1:18 18
Skala 1:18 15
Skala 1:18 12
Skala 1:18 7