• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Moje przygoda z patyną oraz waloryzacją modeli

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.670 19 9
A czemu one takie rdzowawe na koncach dachów?
Podobna patyna (ale nie tak czerwona i nie tak punktowa) odkłada się na dachu na skutek osiadania pyłu grafitowego z wkładki pantografu.
Ale dotyczy to przede wszystkim pierwszego za lokomotywą wagonu w składzie.

Najwyraźniej przyszły użytkownik nie mógł zdecydować się, który z wagonów będzie tym pierwszym, i kazał "upaćkać" je wszystkie z każdej strony tak samo. :ROFL:

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.049 1 0
Podobna patyna (ale nie tak czerwona i nie tak punktowa) odkłada się na dachu na skutek osiadania pyłu grafitowego z wkładki pantografu.
Ale dotyczy to przede wszystkim pierwszego za lokomotywą wagonu w składzie.

Najwyraźniej przyszły użytkownik nie mógł zdecydować się, który z wagonów będzie tym pierwszym, i kazał "upaćkać" je wszystkie z każdej strony tak samo. :ROFL:
Problem jest ciut inny, do tej mocnej czerwieni dałbym się przekonać, ale trzeba zwrócić uwagę na fakt, że wagony z mostkami hubnera i nowe FPS-y z kanciatym dachem są wagonami "świeżymi" i po prostu nie miały okazji się usyfić jak znane nam inne wagony. Dodam jeszcze fakt że wagony te jeżdżą na pociągach wyższych kategorii gdzie już rzadko zobaczymy 07 czy 09, a targają je gryfiny lub vectrony (które mają minimalnie inną wkładkę, mniej "pylącą" mam na myśli)

Także patyna chyba git, ale na stan wagonów w 2027 i dalej?;)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.307 118 11
Zdecydowanie mam podobne odczucia hak przedmówcy. Kolor jest zbyt czerwony, zbyt jednolity i nie oddaje naturalnego brudzenia jakie występuje na dachach wagonów. Grafit to jednak bardziej odcień ciemnego szarego i stąd nawet jeśli byśmy mówili o rdzy, to zdecydowanie kolor jej byłby "brudniejszy". Od siebie jeszcze dodam że jest zbyt od linijki, akurat na szerokości przedsionków. Mnie to zbyt razi