• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje projekty 1:87 - SM03, EL100, SBCgix

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 7 0
Tak rzuciłęm Tr21 ponieważ już raz się za niego zabierałem, to miał być model na setną rocznicę czyli w 2021 roku, ktoś chciał to sfinansować i zlecił mi projekt, ale się z niego wycofałem ..
Cztery lata temu w setną rocznicę wyprodukowania pierwszego Tr21 jeszcze w Austrii wpadł mi pomysł na wykonanie modelu tego parowozu w H0, przekonałem do sfinansowania tego pomysłu pewną, poważną osobę z tego forum, ja zwróciłem się do Pana Piotra(piotr66) w kwestii zrobienia projektu napędu i wykonania go i dalej było już tak jak napisał Pan Piotr.
Za smakowity to kęs, żeby nic z tego nie wyszło, a więc musiałem wziąć się za wszystko z tym Tr21 sam/emu od zera. Jakimś cudem posiadam rysunek techniczny tej lokomotywy w rzucie bocznym i przekrojach poprzecznych, reszta to pomiary wszystkiego co się dało zmierzyć i sfotografować w Karsznicach. Ów model jest obecnie na etapie składania, niestety robię jeszcze kilka innych modeli parowozów naszych kolei, stąd opóźnienie (Panie Marku) z tą Tr21.

zestaw toczny i dowiązany Tr21 produkcji HOART
FANLOK  KOŁA.JPG

Panie Piotrze(piotr66), jeżeli myśli Pan zdecydowanie o Ty23, to bierzmy się do roboty. Przypominam, że aż dziw mnie bierze, że do tej pory żadna firma niemiecka nie wypuściła modelu tego parowozu. Jest to jedyna seria parowozu wyprodukowana w Niemczech i eksploatowana na terenie tylko Niemiec(prywatna kolej Lubeki) w ilości dwóch sztuk, który to parowóz nie doczekał się .. Modelu w H0.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.003 32 2
Panie Piotrze(piotr66), jeżeli myśli Pan zdecydowanie o Ty23, to bierzmy się do roboty. Przypominam, że aż dziw mnie bierze, że do tej pory żadna firma niemiecka nie wypuściła modelu tego parowozu. Jest to jedyna seria parowozu wyprodukowana w Niemczech i eksploatowana na terenie tylko Niemiec(prywatna kolej Lubeki) w ilości dwóch sztuk, który to parowóz nie doczekał się .. Modelu w H0.
Bardzo chętnie, czy te zestawy kołowe są odlewane zmosiądzu?

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.140 7 0
Bardzo chętnie, czy te zestawy kołowe są odlewane zmosiądzu?
Koła do Tr21 to mój wyrób, osie- to plastikowe wałki, koła bose rzeźbione przeze mnie i są to odlewy żywiczne, obręcze -to mosiądz(toczony/obrabiany przeze mnie). Tak ja to robiłemi robię dla siebie, jeżeli to jest (by była) robota na"export" to na pewno znajdziemy sposób na wykonanie kół z metalu w całości z plastikowymi tylko osiami, lub jeszcze innymi rozwiązaniami.
Panie Piotrze, cieszę się na to "bardzo chętnie", a więc zabieram/y się za Ty23 w wersji model jezdny z dodatkami elektronicznymi. Dla nadania rangi poważnego podejścia do tego zagadnienia, zasadnym byłoby powołanie osobnego wątku i prezentowanie w nim postępów w pracy nad tym modelem.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
986 82 5
Cztery lata temu w setną rocznicę wyprodukowania pierwszego Tr21 jeszcze w Austrii wpadł mi pomysł na wykonanie modelu tego parowozu w H0, przekonałem do sfinansowania tego pomysłu pewną, poważną osobę z tego forum, ja zwróciłem się do Pana Piotra(piotr66) w kwestii zrobienia projektu napędu i wykonania go i dalej było już tak jak napisał Pan Piotr.
Za smakowity to kęs, żeby nic z tego nie wyszło, a więc musiałem wziąć się za wszystko z tym Tr21 sam/emu od zera. Jakimś cudem posiadam rysunek techniczny tej lokomotywy w rzucie bocznym i przekrojach poprzecznych, reszta to pomiary wszystkiego co się dało zmierzyć i sfotografować w Karsznicach. Ów model jest obecnie na etapie składania, niestety robię jeszcze kilka innych modeli parowozów naszych kolei, stąd opóźnienie (Panie Marku) z tą Tr21.

zestaw toczny i dowiązany Tr21 produkcji HOART
Zobacz załącznik 1129374

Kilka lat temu firma Roco zwróciła się do PMR z pytaniem jaki model parowozu PKP można by opracować do produkcji i właśnie Ty23 padł jako główna propozycja. Praktycznie cały przegląd epok. Niestety wyszło jak wyszło. Roco przespało swoją szansę. To, że przy okazji teraz opracowuje EP05 to dobrze, ale tak czy siak traktuje nasz rynek bardzo pobocznie. To, że mają bardzo dużo form, które można nadal wykorzystać na modele PKP nie zmienia faktu, że jest niedosyt na typowo polską konstrukcję.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.815 573 30
mają bardzo dużo form, które można nadal wykorzystać na modele PKP
A jakie polskie modele mogli by produkować z tych form?
Myślę, że chodzi o modele taboru obcego, głównie niemieckiego, jaki po wojnie był używany także na PKP, a nie o polskie konstrukcje. Mam na myśłi zarówno tabor przedwojenny, jak i powojenny np. wagony Y budowy NRD, jakie jeździły i jeżdżą w barwach PKP.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.003 32 2
Autor nie ma czasu, rozmawiałem z nim, ale ja właśnie przerobiłem, tylko jak na pokazanym zrzucie niektóre elementy są tylko powierzchniowo oddane.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.115 131 86
Jest taka książka "Fusion kompletne projektowanie CAD", wydawnictwo Helion. Jest w niej kilka myków na różne tematy, np fotogramometria. Tu jest np. konwersja modeli trójkątnych (stl, mesh)?? na format parametryczny.

Część narzędzi znajduje sie w środowisku "siatka". Tu jest takie narzędzie "skorupa". I tu można ustawić też grubość. Może się przyda.

Ostatnio edytowane: