• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje prace kartonowe 1:120

• Inicjator wątku slawek77
  • Data rozpoczęcia
OP
OP
S

slawek77

Gość
@Mafo
te bloki twoje to całkiem inna konstrukcja niż ten co ja zrobiłem, i tu się zgodzę, te bloki mają niski fundament czy podpiwniczenie.
Te bloki z Twojego linku to znam bardzo dobrze, bo Żona w takich się wychowała, i nadal jest u nas mnóstwo tych bloków.
Więc lepiej zrobić taki blok jak pokazałeś niż przerabiać ten co ja zrobiłem, bo tak jak wspomniałem będzie to wymysł a nie real.
Najpierw porobię kilka bloków w mojej skali, a potem zabiorę się za większą skalę.
Mam złapała mnie wenna do bloków więc wyjdzie ich kilkanaście wersji ;)

https://www.google.pl/maps/@50.2962...4!1sT5qvvqyfmto4mUi5gLOh5g!2e0!7i13312!8i6656

Ogólnie w okolicach Chorzowa jest tyle rodzai bloków że aby je wszystkie zrobić to rok było by mało.

https://www.google.pl/maps/@50.3097...4!1sH8cFxeldk3bzqo1pAlfgNQ!2e0!7i13312!8i6656

https://www.google.pl/maps/@50.3086021,18.9348884,151a,35y,46.78h,45t/data=!3m1!1e3

https://www.google.pl/maps/@50.3065...4!1stqa-Rf-9Ek4ezaR3qGsHoA!2e0!7i13312!8i6656

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.061 387 20
Więc lepiej zrobić taki blok jak pokazałeś niż przerabiać ten co ja zrobiłem, bo tak jak wspomniałem będzie to wymysł a nie real.
Najpierw porobię kilka bloków w mojej skali, a potem zabiorę się za większą skalę.
Dzięki za info. To w takim razie ja poczekam na taki blok z moich okolic. :)

OP
OP
S

slawek77

Gość
A po co wam schody i widna ? przecież jak przyjdzie dach to i tak ich nie będzie widać.
No jedynie można było by zobaczyć przez malutkie okienka, lecz kto tam będzie zaglądać ?
Konstrukcja jest tak zrobiona że każdy może sobie samemu zrobić windy i schody.
Będę robić blok pod budowę i tam będą schody i winda, lecz w zestawie nie będzie okien ani szyb, bo i po co, ma to być pod budowę.

Tu jest miejsce na schody jaki i windy

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Sławek, nie ma znaczenia po co komu winda czy schody, mnie interesowało gdzie w tym budynku był przewidziany szyb winy, czyli winda.
Patrząc na zewnętrzną część budynku z obu stron są okna, tak więc napewno windy nie ma przy żadne ze ścian, stąd było pytanie gdzie jest winda (gdzie w tym budynku powinien być szyb windy), ot cała afera.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Wpadłem na pomysł ;) większość firm sprzedaje budynki bez podług jaki ścian, i ja zrobię tak samo :D
Lecz wnętrze będzie do kupienia dodatkowo do modelu, i będzie miało schody i windy ;)
A nawet to jest dobre rozwiązanie, bo w ten sposób będzie można kupić tanio blok, a nie każdy chce bawić się w aranżację wnętrz.

Po lewej schody w dół po prawej schody w górę, a po środku windy.
Zrobienie tego to parę minut ale to już nie dziś, po nowym roku ogarnę wasz pomysł.
Schody nawet mam zrobione z budynku Ruda Śląska, więc tylko przerobić ściany i zrobić w podłogach otwory.

Konstrukcja jest tak wykonana że można bez problemu rozebrać szkielet i wprowadzać zmiany na danej kondygnacji ;) fajny paten co ;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.061 387 20
A po co wam schody i widna ? przecież jak przyjdzie dach to i tak ich nie będzie widać.
No jedynie można było by zobaczyć przez malutkie okienka, lecz kto tam będzie zaglądać ?
No przecież nasze wpisy to taki żart. Blok jest świetny, a podłogi i ściany są potrzebne, bo jak ktoś będzie chciał oświetlić osobno różne mieszkania to takie ściany są jak znalazł. No a ja spokojnie poczekam na taki z mojej okolicy w skali H0. :) I oczywiście ze ścianami. :)

OP
OP
S

slawek77

Gość
Nie no ja nic nie mówię, skupiam się na waszych uwagach, dzięki wpisom wiem co i jak najlepiej zrobić.
To są bloki testowe i wszelkie uwagi czy pomysły mile widziane.
W każdym razie wnętrze bloków będzie do kupienia osobno, tak że każdy będzie zadowolony, i nie będzie nikt marudzić że po co mu ten środek jak i tak nie zrobi wnętrza, a dzięki takiemu rozwiązaniu sam blok będzie tani.
@Mafo zrobię Tobie za rok wytrzymasz ? :D

OP
OP
S

slawek77

Gość
Nowy rok już niebawem niebawem ;)
Szybki prymitywny test schodów.
Windy będą z boku, tak jest chyba w orginale, ale mogę się mylić.
Po nowym roku podjadę się upewnić.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Biegi schodowe (jak już kupiec się uprze że musi je mieć) chyba trzeba zrobić w technologii innej niż karton cięty laserem. Gdybyś zdecydował się robić ten element np. z żywicy służę pomocą jakby co.
W znanych mi typowych blokach windy zawsze były obok klatki schodowej, nigdy pośrodku. W przestrzeni między szybem windy a ścianą zewnętrzną zwykle był zsyp śmieci dostępny z półpiętra.

zdeniu

Znany użytkownik
Reakcje
432 13 17
Jako ciekawostka, może kiedyś zechcesz stworzyć taki dziwny twór.
Dwunastopiętrowy, ośmioklatkowy wieżowiec, z dwiema windami umieszczonymi po środku bloku zatrzymującymi się tylko na 6, 9 i 12 piętrze.
Na tych piętrach korytarze są przez całą długość bloku. Kołchoz jak cholera, potocznie nazywany u nas jako zemsta Koszalina.

źródło: http://slupsk.fotopolska.eu/501218,foto.html

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Byłem kiedyś, oglądałem nawet od środka :eek:
Jak się dobrze rozejrzeć, to prawie każde miasto większe niż średnie ma jakieś takie eksperymentalne bloczysko albo nawet kilka (co ciekawe, one na ogół nie były z płyt, tylko w konstrukcji szkieletowej z zewnętrznymi ścianami z bloczków gazobetonowych). Sławek konstruuje swój pierwszy "system wielkopłytowy", a jako że zainteresowani są z całej Polski najlepiej jak będzie to blok uniwersalny, wszędzie pasujący, w standardowych wersjach cztero- i dziesięciopiętrowej.

OP
OP
S

slawek77

Gość
@zdeniu takie wielkie bloki raczej nie mają zbytu w modelarstwie a przynajmniej w modelarstwie kolejowym, jest ona za duży a nikt nie robi takich wielkich makiet w domu.
Na moduły odpada w 100% bo wymiary bloku będą zbliżone do wielkości jednego modułu.
Pierwszy blok który zrobiłem czyli 4 piętrowy + partej ja to nazywam 5piętrowy to jeszcze mają szanse się sprzedać, lecz już większe raczej sprzedaż będzie kiepska.
Ja zrobię też wysokie te bloki bo podobają mi się i chcę mieć taki w gablocie.

@Terebesz co do schodów czy wind żywicznych to raczej odpuszczę ale dzięki za propozycję.
Zazwyczaj elementy dodatkowe do danej budowli przekraczają cenę samej budowli :( a im wyższa cena tym małe zainteresowanie przynajmniej na Polski rynek.
Próbowałem dogadać się z firmą która wykonuje fototrawionki by zrobić różne dodatki do moich modeli, lecz ceny były tak wysokie że musiałem zrezygnować.