• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje prace kartonowe 1:120

• Inicjator wątku slawek77
  • Data rozpoczęcia
OP
OP
S

slawek77

Gość
Postaram się zrobić po nowym roku. napisz ilu piętrowe chcesz je w H0
W TT będą dostępne 5 piętrowe 8 piętrowe i 10piętrowe i 11piętrowy tak jak w orginale występuję w Siemianowicach Śląskich.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.916 79 12
No i dopiero na trzecim zdjęciu widzę co i jak. Ślady lasera trochę ujmują tej wielkiej płycie swej "betonowatości" ale efekt już jest jak z "Alternatywy 4" ( pierwsze odcinki gdzie widać dopiero jak stawiają bloki)(y)(y)(y)

Pozdrawiam z MMz:)

ps. zdjęcia bez efektów wodotryskowych wg mnie są lepsze w relacjach z naszych prac...

OP
OP
S

slawek77

Gość
Blok wymaga malowania lecz nie ten, dlatego efekt osmolenia jest widoczny mocno przy kartonie 1,5mm.
Jutro zrobię dach i zabieram się za blok ośmiopiętrowy.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Jest świetnie. Jedyne co bym przeprojektował, to schody wejściowe, w rzeczywistości zewnętrzne schody nigdy nie były takie strome. Cała reszta bardzo mi się podoba.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.420 387 20
Fajnie ten blok wygląda ale wydaje mi się, że okno w piwnicy jest za wysokie i schody przez to mają zbyt dużo stopni.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Jutro tam podjadę bo chyba coś pomieszałem z pomiarami, schody raczej do poprawienia bo nawet jak fundament będzie niższy to i tak schody będą za strome.
Może uda mi się wejść na dach bo wydaje mi się że dach jest pochylony do środka budynku.

Akronaut

Aktywny użytkownik
Reakcje
223 2 0
budynek świetny, schody to drobny defekt,który można naprawić
zaleca się, aby schody miały wymiar obliczony zgodnie z wzorem
2 x h (wysokość stopnia) + s (szerokość stopnia) = 60-65 cm
wysokość balustrady min. 110 cm

OP
OP
S

slawek77

Gość
Balustrady są ok tylko teraz patrzę nie dorysowałem murka pod balustrady boczne i są za nisko.
Dach prawie gotowy lecz pomyliłem gzymsy od strony wejściowej.
Panowie Wy też macie problem z importowanie zdjęć ? muszę wstawiać zdjęcia na mój serwer aby dodać na forum.
Jutro się upewnię czy dach jest tak lub inaczej, i go poprawię.

Schody poprawione, a co do fundamentu jest ok lecz okna robiłem na oko ;) bo nie zrobiłem pomiarów.
Lecz to się poprawi i będzie ok.
Model to i tak jest testowy więc idzie kosz.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
S

slawek77

Gość
Fundament zgadza się w najwyższym punkcie, tak że jest ok.
Okna są wymiarowo dobre, a dlaczego są takie wielkie ? bo tam są suszarnie dlatego takie wielkie okna zamontowane by więcej światła wpadało w pomieszczenie.
Na dach nie udało się wejść bo administracja ma tylko klucze.
Rozmawiałem z jednym z lokatorów i powiedział że dach jest skośny z obu stron do środka dachu, i na środku dachu są odpływy.

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Fakt. Przy budynkach wysokich odprowadzenie wody powinno być (choć nie zawsze było) przez środek i dlatego nie stosowano zewnętrznych rur spustowych. Spadek dachu do środka min. 5%, zalecane 8%. Jak będziesz robił na sprzedaż pomyśl też nad wersją z niższym cokołem - powiedzmy 1-1,2 m nad gruntem i małymi oknami piwnicznymi to nikt nie będzie pytał o te okienka i schodów zewnętrznych będzie mniej.

OP
OP
S

slawek77

Gość
Co do okna to mogę na stałe zmniejszyć to okno, lecz po co coś zmieniać jak jest tak w orginale ?
Potem ktoś może się doczepić że okno za małe, wiesz jak to jest ;)
Co do fundamentu, tam jest teren na górce i cześć bloków jest tak że fundament jest przysypany ziemia dla wyprofilowania terenu.
Zmniejszenie fundamentu spowoduje że to już nie jest ten sam budynek.
A dzięki wysokiemu fondamentowi można sobie zrobić na makiecie górki jak w rzeczywistości.
Ale nie mówię nie, to znaczy zrobię też wersje z mniejszym fundamentem i oknami, tak że będzie można sobie wybrać kto co woli.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.420 387 20
Ale nie mówię nie, to znaczy zrobię też wersje z mniejszym fundamentem i oknami, tak że będzie można sobie wybrać kto co woli.
Bardzo dobry pomysł, bo w moim mieście, czyli w Kutnie są czteropiętrowe bloki i mają dużo mniejsze okna piwniczne. Teraz bloki są oczywiście ocieplone i wyglądają trochę inaczej na zewnątrz ale fundament i okna pozostały takie jak dawniej. Poniżej link do jednego z bloków:
https://www.google.pl/maps/@52.2406...4!1sFcNE9gZa1GvHcZbq2-tMYQ!2e0!7i13312!8i6656