Przymierzam się do odtworzenia kolejnego budynku znajdującego się w bezpośrednim otoczeniu stacji Duszniki Wąsk. Budynek jest na tyle charakterystyczny, że nie sposób go pominąć przy budowie dioramy tej stacyjki. Obiekt zachował się do dziś i nawet został wyremontowany, ale niestety nie mam pewności co do jego przeznaczenia i niektórych detali, które zostały z niego zdemontowane. Na pewno jeszcze w latach 70 prowadziła obok niego bocznica, którą widać na poniższym zdjęciu:
Zdjęcie jest umieszczone na portalu Fotopolska, ale ktoś je po prostu ściągnął z jakieś aukcji. Z tego co udało mi się ustalić autorem jest Jean - Louis Rochaix, który wykonał to zdjęcie w 1979 roku. Widać tu też charakterystyczne odsunięcie głównego toru od budynku stacyjnego, zapewne wykonane w celu obsługi transporterów.
Na zdjęciach z lat 80 ta bocznica już jest odcięta od stacji, a rozjazd zlikwidowany. Co ciekawe sam tor w przejeździe zachował się chyba do dziś.
Wracając do interesującego mnie budynku, to wygląda mi on na magazyn zboża. Zastanawiają mnie tylko dwa detale, których pozostałości widać na poniższym zdjęciu z 2011 roku (też. z Fotopolski). Sądzę, że po lewej stronie budynku były schody na górę tej przybudówki, które chyba widać na zdjęciu z 1979 roku. Na zdjęciu z 2011 roku schodów nie ma ale widać betonowy fundament. Drugi detal to pionowe koryto w ścianie obok drzwi magazynowych. Wydaje mi się, że to pozostałość po jakimś dźwigu/windzie. Może ma ktoś pomysł jak taki dźwig mógł wyglądać? Być może to był zsyp.