• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja upragniona makieta

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
… dziś pierwsze próby [tymczasowego] kształtu połączenia obydwu końców makiety.
Docelowo w 80% zostanie to zastąpione modułami i ruchomym elementem, który pozwoli na wejście do środka, ale teraz chcę to połączyć żeby się w końcu pobawić ;)

3163F5FF-B663-4E58-9FC8-097D368259BA-COLLAGE.jpg

udało się też przeprowadzić mały test lokomotyw, które do tej pory leżakowały w pudełkach, a jedna z nich - tendrzak OKo1-12 - nawet nigdy nie została otwarta, więc był dobry powód żeby ją sprawdzic

IMG_0935.jpeg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Zainspirowany bardzo cennym wpisem kolegi @Kris [kilka postów wcześniej] dotyczącym bezpieczeństwa taboru przed wypadnięciem - ze względu na tory przy krawędzi - postanowiłem zabezpieczyć jeden z odcinków.

"ryzykowny"odcinek postanowiłem zabezpieczyć dodatkową zielenią ...
1.jpg

… w tym celu powstała lekka konstrukcja z kilku elementów styroduru …

2.jpeg

… która została połączona, wyprofilowana i usztywniona gipsem ...
3.jpg

… pomalowana odpowiednim kolorem, żeby śnieżnobiały gips nie przebijał przez zieleń ...

4.jpg

… i całość została pokryta trawami ...

5.jpg

… następnie wszystko wymagało trochę kosmetyki, dopasowania, dodania szutru itp …, doszły drzewka i krzewy i efekt jest następujący.
Powiem szczerze, że w realu wygląda lepiej niż na zdjęciach.

6.jpeg

7.jpeg

8.jpeg

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Czy przewidujesz jakąś ochronę przed wypadnięciem taboru "tam z tyłu" ? Ciepło mi się robi, gdy widzę tory przy samej krawędzi..... :eek::X3:
Zainspirowany wpisem kolegi Kris, postanowiłem jednak lepiej zadbać o bezpieczeństwo taboru i nie kusić losu, dlatego zdemontowałem powstałą wcześniej konstrukcję. Trochę czasu to wszystko trwało, ale wczoraj prace ruszyły.
Część torów będzie teraz na połączonych z istniejącą makietą skrzynkach, a następnie zostanie połączone z drugą częścią makiety szerokim i ruchomym elementem, który będzie można podnosić i opuszczać.
Oczywiście nowe elementy dadzą lepszą możliwość ich mobilności, bo „pokój makietowy” właśnie mi się skończył :)
E9190925-3753-4C14-9CA4-E3786B21380C.jpeg
EE7691A8-24FB-40FE-98D8-E04D2369BCCF.jpeg
BEEF14DA-6895-4766-B273-A618BF44A55B.jpeg

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 21 2
Sugeruję rozpatrzyć zawiasy z szafek kuchennych. Te obecne spowodują duże problemy z przerwą pomiędzy szynami. Oś obrotu "mostu" w tym wykonaniu jest poniżej szyny czyli szyny będą zachodziły na siebie. Może dodatkowe kawałki sklejki aby obecne zawiasy były "nad" szyną?

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Sugeruję rozpatrzyć zawiasy z szafek kuchennych. Te obecne spowodują duże problemy z przerwą pomiędzy szynami. Oś obrotu "mostu" w tym wykonaniu jest poniżej szyny czyli szyny będą zachodziły na siebie. Może dodatkowe kawałki sklejki aby obecne zawiasy były "nad" szyną?

Cenna uwaga, czy możesz to rozwinąć?
Tego się właśnie obawiam, ale jeszcze nie robiłem żadnych prób. Pierwszy raz robię taką konstrukcję.

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
456 1 0
Chodzi o to, że oś obrotu tych płaskich zawiasów jest poniżej główki szyny - szyny nie pozwolą na podniesienie mostu. Można to rozwiązać podnosząc zawiasy żeby znalazły się powyżej szyn (na rysunku to czerwone to zawias, szyny są szare, strzałki pokazuję jak się to wszystko będzie poruszać):

Pd5.png

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Chodzi o to, że oś obrotu tych płaskich zawiasów jest poniżej główki szyny - szyny nie pozwolą na podniesienie mostu. Można to rozwiązać podnosząc zawiasy żeby znalazły się powyżej szyn (na rysunku to czerwone to zawias, szyny są szare, strzałki pokazuję jak się to wszystko będzie poruszać):

Zobacz załącznik 925167
dziękuję za podpowiedź (y), poszukam innego kształtu zawiasów oraz je podniosę i będę to musiał zmienić.

proste i genialne !
czyli na obrzeżach deski poza torowiskiem i git

Chyba ,że zawiasy przymocowane do deski po staremu , ale podniesiona oś obrotu do góry, np.
https://allegro.pl/oferta/zawias-do...422D0bxmmqqxeEcccEVBxztMPhXlurQhoCaXgQAvD_BwE
to też fajna opcja (y)

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.952 45 3
Można zrobić dokładnie odwrotnie, czyli oś obrotu (więc i zawias) zawias od spodu makiety i wówczas jej fragment opuszczamy do dołu. Moim zdaniem tak jest nawet lepiej (przy podnoszeniu do góry sąsiadujące ze sobą wysokie elementy makiety będą o siebie zawadzać, więc trzeba przemyśleć ich rozkład), a montaż zawiasów - zwykłych - następuje od spodu makiety, gdzie nie trzeba dbać o estetykę.

OP
OP
Pd5

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Zgodnie z sugestiami kolegów @Diesant i @JohnyTRS kupiłem nowe zawiasy i będę je mocował wyżej niż obecne.
Mam jednak pytanie czy zawiasy powinny być zamontowane równo po każdej stronie (zdjęcie 1) czy mogą być przesunięte w jedną stronę (zdjęcie 2) żeby przy okazji utrzymać poziom z ruchomym i podnoszonym do góry elementem?

CA2988A7-C473-429E-A55B-6E6C1FF14381.jpeg
A8B732D4-72C4-43B8-966A-A7789EA2428E.jpeg