• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja stajnia i kuźnia pojazdów PRL

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Pomysł na kolejny projekt To Wózek akumulatorowy EK-2

Będzie ciekawie gdyż cała dokumentacja to jedno zdjęcie.

Powinien pasować do WNA i Stala258
Zobacz załącznik 736323
Mateusz przecież wiesz że mogę poszperać w moich archiwach. Spokojnie znajdziemy coś. Ty się lepiej dowiedz na jaki kolor Huta malowała maszyny w latach 50tych bo zam nastały żółć i pomarańcz to prawie wszystko było malowane na ciemno i niekoniecznie był to czarny kolor.
Dotyczyło to nie tylko EK-2 ale i Stali 256, niektórych Stali 158 oraz wczesnych wózków widłowych.

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Najpierw film z YouTube. Może to nie jest HSW ale konstrukcja bardzo podobna i co ważne jeszcze na chodzie.

Drugi film to taka mała ciekawostka. To jest chyba EK-2 w grze komputerowej Farming Simulator17

I jeszcze trzy zdjęcia ze starych gazet.
Podoba mi się malowanie na drugim zdjęciu. To były czasy kiedy urządzenie oprócz funkcjonalności musiało być estetyczne.
F4238AA7-3B38-4C60-89F7-C40B0C634C55.jpeg
A514E41E-481D-4390-A046-9BC043BECC59.jpeg
BA9D4015-F809-46AE-BA16-E2F0033B301C.jpeg

Jeszcze jedna fotka folderu na której trochę widać wymiary zewnętrzne. Ściągnięte z internetu

F1227E3E-B5A2-4FCD-AE64-1B724348DFBF.jpeg

Ostatnio edytowane:

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
5.582 5 0
Wczoraj zupełnie przypadkowo mój ojciec zaczął wspominać dzieciństwo (lata 50/60-te) i czasy przejazdu pociągiem przez dworzec Poznań Główny. Wspomniał, że utkwiły mu w pamięci na peronach wózki akumulatorowe, którymi sterowało się na stojąco poprzez dwie wajchy. Zapewne to pojazd o którym wspominasz Mateuszu. Do tych wózków było doczepionych po kilka przyczep.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Popowe, niekoniecznie, podobno jakiś mnich-fizyk zbudował kiedyś chronowizor, czyli aparat do obrazowania przeszłości. ;) A ten wózek ze stojącym kierowcą to super pomysł, robię sobie taką dioramkę z dworcem z lat 60tych więc jeden dla mnie zarezerwuj.

OP
OP
popowe

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.187 16 2
@WrocT może nie identyczne ale takiego rodzaju. Zarówno WNA jak Stal 258 EK-2 nie wiem czy w ogóle miał zaczep.

Kolejny odcinek chałturzenia.
EK-2 w późnym stadium rozwoju. może w tym tygodniu uda się zmaterializować.
Bez tytułu.jpg

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
No to z mikromodelarzy na forum... jest nas dwóch :cool:(y)
Uważaj Maciek, to uzależnia:devil:
@WrocT może nie identyczne ale takiego rodzaju. Zarówno WNA jak Stal 258 EK-2 nie wiem czy w ogóle miał zaczep.

Kolejny odcinek chałturzenia.
EK-2 w późnym stadium rozwoju. może w tym tygodniu uda się zmaterializować.
Zobacz załącznik 741000
Miały zaczepy i to na 99% montowane fabrycznie. Na obydwu zdjęciach tyłu które Ci wysłałem były. Stal 258 również bardzo często na peronach ciągnęła za sobą przyczepkę z pocztą.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 36