• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja pierwsza lokomotywa w H0 - ET22

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.612 36 1
Aby z grubsza wiedzieć czego się spodziewać przedstawiam zdjęcia dwóch pantografów Sommerfeldt`a - jeden 880 i drugi 978. Mam nadzieję, że dzięki temu będzie można łatwiej podejmować decyzję co ewentualnie zamówić.
Aha! W sąsiednim wątku dotyczącym elektrycznej sieci trakcyjnej makieciarz zgłosił, że może sprowadzić artykuły Sommerfeldt`a na zamówienie.
W międzyczasie CoCu się dopisał więc odpowiadam - NIE MAM BLADEGO POJĘCIA, a ponieważ bardzo się rozpisuję szkoda mi tego tekstu a najbardziej czasu.

Załączniki

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.121 6 0
od zawsze pamiętam pantografy tramwajowe, lokomotyw elektrycznych wel elektrowozów, -nigdy , że to odbieraki, -ALE! jak nazwa fachowa-profesjonalna to nazewnictwo profesjonalnei koniec
-mam przykład swój bardzo szybkiego i (mnie)zadawalącego w funkcje i efekt przerobienia min kosztem odbieraka starego pikowskiego (drugiej generacji) na takie coś (- a to "coś" -co bezpośrednio trze (ślizga) po drucie sieci trakcyjnej zrobiłem sam z żywicy w uproszczeniu szczegółów ale z odpowiednią jak mi się wydaje bryłą "tego" kształtu) mam tych odlewów sporo , więc jak by co to napisać ja przesłać i nic za to nie chcieć)oto przykłady metamorfozy pantoodbierafówków PIKO( dawca to el lok SNCF/PIKO
http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/maly1.jpg
brak sprężynek , dopiero kiedyś zamierzam zrobić -tak! zrobić ,ponieważ pikowskie są za "mocne"
http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/maly2.jpg
czerwień pochodzi z akrylowej , którą na szybko Omalowałem
http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/maly5.jpg
tak "leżą"na loku
http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/maly4.jpg
a tak się prezentuje na dylindżerze fotka bez bajerków wykonana konwencjonalnym szerokokątnym obiektywem /na specjalne życzenie podam dane owego obiektywu)aparat -to Nikon F
http://i77.photobucket.com/albums/j49/Hoart/Zestaw3a.jpg

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.612 36 1
Witam i przepraszam. :( Oczywiście Sommerfeldt 822 a nie jak napisałem 880, przesilenie wiosenne czy co?
Rocketman dzięki, włączyłem automatyczne logowanie, bo tego jeszcze nie robiłem. Niestety nie mam nad czym się rozpisywać więc nie mogę sprawdzić czy to pomogło :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
Hoart, kurka felek! Już przynajmniej trzeci raz jak zamieszczasz fotkę, wciąż tę samą, ze swoją ET23!
Prosiłem już Cię kiedyś o inne fotki, ale wciąż tego nie zrobiłeś. A ponieważ model ze zdjęć wygląda bardzo interesująco, to może coś więcej byś napisał o nim? No i dał wreszcie więcej fotek. Konkretnych!

OP
OP
KamilW

KamilW

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 0 0
Miałem małą absencję w temacie, przeziębienie które miało się skończyć w piątek przerodziło się w grypę.
Ogólnie ciut lepiej się czuję więc zasiadłem przed komputerem.
LokEP09 - bardzo dziękuję za RALe, przydadzą się na 100%.
Maluję farbami Vallejo, w ich gamie nie ma odpowiadających RALi ale być może wypróbuję coś z palety Gunze.
Jeśli chodzi o temat odbieraków i wogóle lokomotywy.
Jest plan, który staram się realizować aby wykonać komplet detali fototrawionych dla tejże lokomotywy. Niestety zestaw GPM jest delikatnie mówiąc - ubogi.
Muszę teraz na pokojnie narysować projekt i dać do trawienia.
Co do odbieraków to wpadł mi do głowy pomysł żeby zabazować na którymś z najbardziej zbliżonych konstrukcyjnie odbieraków od ROCO na przykład, modyfikujac je wykorzystując blaszki fototrawione.
Myślę, że to dobry pomysł, zobaczymy jak wyjdzie w praniu.
Na razie chyba wykorzystam coś od ROCO, chciałbym skończyć prototyp i uporać się z w pierwszej kolejności z problemami typu zgranie budy z podwoziem, dogranie oświetlenia (chciałbym mieć w swojej możliwość wyboru pomiędzy sygnałem Pc1 (oznaczenie czoła pociągu jadącego na szlaku jednotorowym, po torze właściwym szlaku dwutorowego lub...), Pc2 (oznaczenie czoła pociągu jadącego po torze niewłaściwym szlaku dwutorowego...) i Tb1 (oznaczenie lokomotywy manewrowej), jak również możliwość wyłączania oświetlenia czerwonego w przypadku jazdy ze składem, oświetlenie kabin).
Także odbieraki zostawię sobie na deser :p

OP
OP
KamilW

KamilW

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 0 0
Cały czas szukam odpowiedniego dawcy i znalazłem BR151 Fleishmanna.
Długość podobna, średnica kół 1250 mm, nie znam rozstawu wózków ani nie wiem też jakie są odległości osi w wózkach i czy da się je przerobić.
Pozatym cena u Makieciarza tego modelu jest nader interesująca (420 zł).
Jeśli ktoś posiada ten model to prosił bym bardzo o pomiar rozstawu wózków i odległości osi w wózkach.
A także o wszelkie uwagi na jego temat.
Chyba, że ma ktoś lepszy pomysł.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Wielkość kół w BR151 być może jest OK, ale rozstaw osi jest niesymetryczny, dokładnie odwórcony układ z wózków SU46/45.
W kwesti przeróbki wózków nie wypowiadam się, bo nie mam tego modelu u siebie.

OP
OP
KamilW

KamilW

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 0 0
Dzięki za stronkę, też wkońcu do niej dotarłem przez Google.
Kupiłem BR151. Może przy następnej loce wyprubuję BR151 od ROCO.
(Jakby ktoś miał instrukcję z numerami części zamiennych do ROCO BR 151 to proszę wrzucić lub podesłać skana, będę wdzięczny).
Całkiem niezła lokomotywa, napęd wydaje się być wporządku.
Koła mają odpowiednią średnicę tylko rozstaw osi nie ten.
W niedzielę albo poniedziałek zacznę przerabiać wózki (nie przewiduję problemów).
W końcu udało mi się zwalczyć chorobę i wczoraj skończyłem formę, właśnie powstaje odlew "oczyszczający".
Ciekaw jestem czy na tym etapie prac pojawią się problemy, ale nie sądzę.
W ostateczności w ruch pójdzie komora "dwufunkcyjna" - podciśnieniowo-ciśnieniowa.
W przyszłym tygodniu walki z Bykiem ciąg dalszy.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
Na aukcjach są odlewy.
Wyglądają, co ciekawe, zupełnie identycznie jak "matka". Więc technika odlewania wygląda na dopracowaną. :p

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Tylko żeby się potem kupujący nie zdziwili że to co otrzymają to wygląda deko inaczej niż ta matka na zdjęciach...

A chętnie bym zobaczył choć 1 zdjęcie odlewu....

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
No właśnie. Też tak się zastanawiałem, czy to na Allegro jest odlewem, czy "matką". Bo coś za ładnie i za identycznie wygląda. :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
Gdy pojawiła się pierwsza aukcja, pomyślałem, że zamiast dać zdjęcie odlewu, dał zdjęcie "matki". Ciekawiło mnie jednak, czy odlew jest aż taki identyczny jak "matka", że na aukcji znalazły się właśnie jej zdjęcia. Pomyślałem też, że może sprzedaje "matkę", po tym jak się okazało że jednak jest nieidealna, ale opisał ją jako odlew.
Gdy się okazało, że na aukcji znalazł się kolejny odlew, założyłem, że teraz to na pewno sprzedaje odlewy a nie podstawę (w końcu była tylko jedna), więc pewnie i zdjęcia są jednak faktycznie odlewów. Bardzo dobrych jakościowo odlewów.
Ogólnie rzecz biorąc, nie wnikałem za ostro w temat.

Dziś jednak coś mi się wydaje, że na zdjęciach na Allegro to nie są zdjęcia odlewów, więc ciekawe jak wyglądają. I może faktycznie być draka, jak ktoś kupi coś, co będzie całkowicie inaczej wyglądało jak to ze zdjęć. :p
Szczególnie zaś, że pierwszy odlew poszedł za majątek. :shock:

zuk

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
206 16 1
CoCu napisał(a):
I może faktycznie być draka, jak ktoś kupi coś, co będzie całkowicie inaczej wyglądało jak to ze zdjęć.
To dostanie negatywa za towar niezgodny z opisem.
Szkoda, że teraz nie widać kto kupił... ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 22
Tabor 43
Tabor 107
Tabor 19