• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja pierwsza lokomotywa w H0 - ET22

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Okna narożne mają inny kształt: trapezu, a dodatkowo mają zaokrąglone narożniki czyli zupełnie inne. To małe okno w kabinie ma być nachylone względem podłogi i leżeć w jednej płaszczyśnie ze ścianą a nie być zagłębione.

Jak zamierzasz wykonać okna narożne żeby były wypukłe i pasowały do otworu?

Lampy chyba za nisko rzeczywiście dlatego najlepiej byłoby pomierzyć. Brak anteny.

Żaluzje można odlewać ale łatwe to nie jest.

ktoto37

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
rocketman napisał(a):
Po co kombinować z odlewaniem żaluzji i innych drobiazgów na pudle skoro to i tak najczęściej nie wychodzi za dobrze. Najlepsze rezultaty uzyska się gdy do odlanego pudła( oczywiście zrobione bez zauważonych wcześniej błędów) doklei się maksymalną ilość fototrawek, wtedy model wiele zyska. Pracy może i będzie więcej ale efekt lepszy a przecież o to chodzi.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
ktoto37 napisał(a):
rocketman napisał(a):
Po co kombinować z odlewaniem żaluzji i innych drobiazgów ...
Po co wogóle odlewać pudło ET22 skoro można sobie wyciąć i posklejać?

Otóz po to się to robi żeby dopasować części raz a dobrze a nie piep...yć się z tym w każdym egzemplarzu (to strata czasu). Poza tym nie musisz kupować za każdym razem tych żaluzji (oszczędność gotówki). No i musiałbyś miec żaluzje zawsze tego samego producenta pasujące do odlewu.

A

Anonymous

Gość
KamilW napisał(a):
No niestety nie udało mi się skończyć dzisiaj matki, ale jak to mówią pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł...
Tyle udało mi się dzisiaj zrobić.
Czekam na opinie i uwagi.
Jak na pierwszą budę to coś tam wyszło ale proponował bym :
- rzeczywiste skorzystanie z ,,rysunków złożeniowych,,
- obejrzenie co najmniej kilku zdjęć lokomotywy (w necie jest ich do bulu)
- wykonanie szablonów takich jak -szablon poprzeczny
- szablon podłużny
-szablon poziomy(nie koniecznie)
szablony pozwolą na zachowanie kształtów i proporcji pudła których w twoim modelu nie ma.
Co jest żle:
- dach ma niewłaściwy kształt
- połączenie dachu z pudłem jest pełne a na tym przyspawana rynna - u ciebie dach wydaje się szerszy i te szpary pomiedzy dachem a pudłem okropne!!!
- lampy(reflektory) napewno nie takie -powinieneś wstawić już konkretnie wykonane a nie kawałki rurek.
- cały przód pudła to wielkie nieporozumienie szyby panoramiczne u ciebie nie istnieja, pozostałe to nawet nie podobne do własciwych.
Lekarstwo:
Proponuję wykonać jeszcze ze 3-4 budy każdą staranniej od poprzedniej a napewno dojdziesz do perfekcji i ostatnia będzie właśnie modelem pudła ET22(za które na aledrogo zbierzesz krociepod warunkiem prawidłowego odlania) , narazie niczego to nie przedstawia.
Na odlewanie będziesz miał czas, skup się na jak najlepszym wykonaniu modelu matki i nie bój się używać szpachlówki - to nie boli!! :D
Ten wątek napewno pomoże:
http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=33736
Co do odlewania z zaluzjami- bez komory ciśnieniowej i odpowietrzenia zarówno formy jak i zywicy żaluzje raczej w całości nie wyjdą.
Chciałeś uwag i opinii to masz i mam nadzieję że nie będziesz obrazony tylko weżmiesz sobie do serca co napisałem, masz potencjał więc postaraj się. 8)

OP
OP
KamilW

KamilW

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 0 0
Chciałeś uwag i opinii to masz i mam nadzieję że nie będziesz obrazony tylko weżmiesz sobie do serca co napisałem, masz potencjał więc postaraj się.
Oczywiście, że nie obrażam się, po to prosiłem o opinie żeby móc dopracować projekt, człowiek niektórych rzeczy po prostu nie widzi i nie jest do końca obiektywny w stosunku do swojego dzieła.
Dlatego ważna jest konstruktywna krytyka.
Ustosunkuję się do uwag do, których mogę się ustosunkować w tej chwili.
szyby panoramiczne u ciebie nie istnieja, pozostałe to nawet nie podobne do własciwych.
z tego co ja widzę na zdjęciach i rysunkach to ta lokomotywa nie posiada panoramicznych szyb na czołach, wg mnie są płaskie jak deska. Co do kształtu pozostałych to z oceną końcową proszę poczekajcie do ukończenia prototypu.
To małe okno w kabinie ma być nachylone względem podłogi i leżeć w jednej płaszczyśnie ze ścianą a nie być zagłębione.
Wg tego co ja widziałem na zdjęciach okna na bokach czół są osadzone głębiej i nie są nachylone w stosunku do podłogi.
Jak zamierzasz wykonać okna narożne żeby były wypukłe i pasowały do otworu?
Zrobię dzisiaj wieczorem próbnie kilka szyb i wstawie je na miejsca żebyście mogli mieć pogląd na wygląd finalny oszklenia.
Co do reszty uwag to ustosunkuję się jak je skonfrontuję z matką, rysunkami i zdjęciami.

A

Anonymous

Gość
Rocketman napisał -To małe okno w kabinie ma być nachylone względem podłogi i leżeć w jednej płaszczyśnie ze ścianą a nie być zagłębione.

Nie prawda!! popatrz na fotkę!!

Załączniki

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
KamilW napisał(a):
Wg. tego co ja widziałem na zdjęciach okna na bokach czół są osadzone głębiej i nie są nachylone w stosunku do podłogi.
Okna boczne są trochę zagłebione ale to się tyczy samych szyb i uszczelki. Natomiast nie ma takiego zagłebienia okolicy tych szyb czyli nie ma tego wyraźnego uskoku w poszyciu i to miałem na myśli.

Podsumowując trzeba zrobić budę na równo a jedynie zrobić podparcie gdzie szyba boczna osadzona będzie głębiej.

A

Anonymous

Gość
Jeszcze raz ta sama fotka, szyby na rogu kabiny i owszem są na równo z pudłem (wystaje tylko uszczelka), szyby czołowe są za to wpuszczone w pudło razem z ramami i tu może być problem.

Załączniki

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przednie szyby to nie jest problem. Ramy maluję na kolor pudła czyli po wstawieniu okien do modelu i zamaskowaniu albo osobno aluminiową farbą a następnie montowane. Z tym że ja stosuję szyby wycinane na wymiar i kształt i wkładane do otworu na żądaną głębokość które już są płaskie. Napisz więc jak zamierzasz wykonać okna, aby osiągnąć efekt jak w rzeczywistości.

KamilW pisze: "z tego co ja widzę na zdjęciach i rysunkach to ta lokomotywa nie posiada panoramicznych szyb na czołach, wg mnie są płaskie jak deska".

Ma na myśli szybę przednią. Szyba panoramiczna kojarzy się z panoramą czyli nie dzieloną słupkami szybą tak jak to było w starych samochodach. A tu są gęsto słupki nawet na środku kabiny słupek. Czyli występuje rozbieżność pojęć.

OP
OP
KamilW

KamilW

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 0 0
Czyli sprawę panoramicznych szyb i ich braku mamy wyjaśnioną.
Co do uwag kształtowo wymiarowych.
Sprawdziłem czoła i boki przy użyciu wzorników (wykonałem je na nowo bo jednych już używałem przy budowie) i boki i czoła kształtowo są OK, poprawiłem też geometrię czół więc teraz powinno być lepiej.
Co do dachu to istotnie skopałem ciut kształt na bokach gdzie są żaluzje, ale nie będzie problemu z poprawieniem tego, szczyt jest geometrycznie OK.
Co do reflektorów to istotnie są za nisko i dodatkowo za szeroko rozstawione - poprawię to.
Za chwilę wrzucę fotki oszklenia.

OP
OP
KamilW

KamilW

Aktywny użytkownik
Reakcje
62 0 0
Sytuacja wygląda tak.
Fotki oszklenia wstawię jak będę kończył prototyp, teraz to bez sensu bo otwory okienne nie mają jeszcze ostatecznych wymiarów.
Nad tą matką prace zostały zakończone, teraz pójdzie do zaformowania, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Potem wezmę jeden bardzo dobry odlew i będę już na nim nanosił kolejne poprawki.
Jakby ktoś też chciał się z odlewem w obecnej formie pobawić niech napisze na pw, będę wiedział ile mam tego poodlewać.
Wiem, że kolory dobrane beznadziejnie :p

Załączniki

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przed odlewaniem powinieneś:

1) dorobić antenę, która jest na każdym egzemplarzu;
2)zdjąć tabliczkę PKP ponieważ występują dwa rodzaje krojów pisma. Każdy kto zaopatrzy sie w numer inwentarzowy będzie miał też odpowiedni napis PKP. One sa zawsze w kompletach u każdego producenta. Usuwanie nieodpowiednich tabliczek jest bardziej kłopotliwe niż naklejenie właściwej.

Załączniki

A

Anonymous

Gość
KamilW napisał(a):
Nad tą matką prace zostały zakończone, teraz pójdzie do zaformowania, zobaczymy co z tego wyjdzie.
To nie wiesz co wyjdzie???? Kolejny koszmarek!!!!, bo jak narazie to nic innego nie przedstawia, śpieszysz się to nigdy do niczego nie dojdziesz.
już tu nie będę zaglądał niewarto!!

Załączniki

LokEP09

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może przydadzą ci się oznaczenia kolorów obowiązujących do niedawna na PKP podanych w Ralach :
-Jasna zieleń RAL 6018 (góra)
-Ciemna zieleń RAL 6029 (dół)
-Szary RAL 7031 (dach)

LokEP09

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli chodzi o twój model osobiście mi się podoba i uważam , że najważniejsze żeby podobał się tobie , ponieważ krytykować jest bardzo łatwo , gorzej wykonać . :D

LokEP09

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Biorąc pod uwagę malowania wcześniejsze to góra lokomotyw występowała w dwóch wcześniejszych kolorach :
-RAL 6019
-RAL 6021
W zależności od okresu występowania.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.595 35 1
Witam :D . W odniesieniu do odbieraków (no macie szczęście, że najwyraźniej PP tu nie zagląda bo dałby Wam za te "pantografy") to katalog Sommerfeldt`a nie jest prosty do oceny czy dany "patyk" będzie bardzo czy tylko trochę odstawał od rzeczywistości PKP. W ofercie tej firmy nie ma klasycznie naszych. Gdy kupiłem od Jan Kola wyśmienitą budę ET21 postanowiłem powoli kompletować akcesoria do owego Sputnika. Ugrzązłem na etapie pantografu. Ściągnąłem z Eurolokshop (który wcale nie jest w Europie) za sumę 23 USD (drugie tyle paczka i to jeszcze otwarta i byle jak złożona przez celników) pantografy, kltóre wydawały mi sie podobne (za chwilę zdjęcia) ale później okazało się, że są jednak inne o czym brać modelarska uprzedzała mnie w postach - nadaremnie :D - tak bardzo chciałem mieć coś. Szans u EFC nie było (dzwoniłem i chwilowo EP09 się nie produkuje) podobnie jak i u TOLOLOKO, który w sąsiednim wątku zasugerował, że na coś takiego nabarać się więcej nie da i że EU07 i ET41 wystarczająco dały Mu popalić. Muszę pisać w częściach, bo mimo podglądania kasują mi się posty

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 8
Tabor 22
Tabor 43
Tabor 107
Tabor 19