KamilW napisał(a):
No niestety nie udało mi się skończyć dzisiaj matki, ale jak to mówią pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł...
Tyle udało mi się dzisiaj zrobić.
Czekam na opinie i uwagi.
Jak na pierwszą budę to coś tam wyszło ale proponował bym :
- rzeczywiste skorzystanie z ,,rysunków złożeniowych,,
- obejrzenie co najmniej kilku zdjęć lokomotywy (w necie jest ich do bulu)
- wykonanie szablonów takich jak -szablon poprzeczny
- szablon podłużny
-szablon poziomy(nie koniecznie)
szablony pozwolą na zachowanie kształtów i proporcji pudła których w twoim modelu nie ma.
Co jest żle:
- dach ma niewłaściwy kształt
- połączenie dachu z pudłem jest pełne a na tym przyspawana rynna - u ciebie dach wydaje się szerszy i te szpary pomiedzy dachem a pudłem okropne!!!
- lampy(reflektory) napewno nie takie -powinieneś wstawić już konkretnie wykonane a nie kawałki rurek.
- cały przód pudła to wielkie nieporozumienie szyby panoramiczne u ciebie nie istnieja, pozostałe to nawet nie podobne do własciwych.
Lekarstwo:
Proponuję wykonać jeszcze ze 3-4 budy każdą staranniej od poprzedniej a napewno dojdziesz do perfekcji i ostatnia będzie właśnie modelem pudła ET22(za które na aledrogo zbierzesz krociepod warunkiem prawidłowego odlania) , narazie niczego to nie przedstawia.
Na odlewanie będziesz miał czas, skup się na jak najlepszym wykonaniu modelu matki i nie bój się używać szpachlówki - to nie boli!!
Ten wątek napewno pomoże:
http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=33736
Co do odlewania z zaluzjami- bez komory ciśnieniowej i odpowietrzenia zarówno formy jak i zywicy żaluzje raczej w całości nie wyjdą.
Chciałeś uwag i opinii to masz i mam nadzieję że nie będziesz obrazony tylko weżmiesz sobie do serca co napisałem, masz potencjał więc postaraj się. 8)