• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

[Moduły] Szlak na dwa tory

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
pukash napisał(a):
Niestety nikt ze znajomych nie posiada takiego dzbanka a co dopiero zużytych filtrów. :???:
To straszne - nie dość że nie masz dzbanka Britta, to jeszcze brak ci własnej inwencji.
A wystarczyłoby choćby węgiel aktywny kupić w aptece i zmielić albo czarny pigment pudrowy w sklepie dla plastyków kupić - i z gipsem zmieszać.

pukash

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Skąd mogłem wiedzieć że to też może się nadać, nie testowałem jeszcze tej metody, pytałem narazie czysto teoretycznie. Nawet nie wiem co te pozostałości w filtrze dają tzn. jaką mają rolę (efekt) po zmieszaniu razem z gipsem.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Nie chodzi o pozostałości tylko zawartość - konkretnie o węgiel aktywny.
Zresztą nie wiem czy to konieczne - asfalt ma zabarwienie niebieskawe a nie szare,
taki efekt zapewnia wspomniane w metodzie LL barwienie tubką czarnej plakatówki
(która rozcieńczona wcale nie daje szarego koloru tylko właśnie niebieskawy).

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
No Krzyśku widze że mnie tydzień nie było, a tu kolejne etapy prac idą do przodu. Fajno. Zieleń wygląda przy drodze ładniusio ;) To mi sie podoba i tak trzymać. Droga też elegancka. Tylko taka jakaś niepołatana ;)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Polak:5811,5884,5901,5971,5974,5980,7607,7709,8108,8211,8302,8303,8409,8413; Heki 3366; Krzaczki Polak:5901,9202,9222. Maty trawiaste Auchagen i Vero niestety nie pamiętam numerów. Zarośla robione z Heki flor 1551,1552,1553
Kurcze gdzie to dostać w internetowych sklepach poza jagą??

OP
OP
K
Reakcje
1 0 0
Tak szerokiej oferty Polaka nie zauważyłem w żadnym innym sklepie.Natomiast widzę,że Heki zaczyna być wirtualnym produktem i kupno od ręki kilku rodzajów np.siatek zaczyna graniczyć z cudem.

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 2 0
pukash napisał(a):
Niestety nikt ze znajomych nie posiada takiego dzbanka a co dopiero zużytych filtrów. :???:
Skoro jak twierdzisz nikt ze znajomych nie posiada takiego filtra to kup sobie taki filtr w sklepie.
Jeżeli chodzi o robienie asfaltu to każdy robi na zasadzie własnych prób i błędów. Sprawdź sam i zrób parę próbek. Wystarczy łyżeczka gipsu szpachlowego, parę kropel wody, klej wikol i trochę barwnika z farb plakatowych czy akwareli. Po zrobieniu 5-10 próbek z proporcjami gipsu - kleju - wody - farby wyprodukujesz swój własny asfalt.
Ja swoją drogę asfaltową zrobiłem z papieru ściernego. :LOL:

paziu1000000 napisał(a):
Kurcze gdzie to dostać w internetowych sklepach poza jagą??
Widzę, że szukanie w internecie sprawia Wam kłopoty czy może macie lenia i liczycie, że ktoś za Was wszystko zrobi i poda pod nos na tacy. :devil:
Jest kilkadziesiąt dobrych sklepów internetowych sprzedających artykuły potrzebne do modelarstwa kolejowego wystarczy poszukać.
Nie zawsze oferta jest zgodna ze stanem faktycznym i towarowym sklepu. Dlatego przed zamówieniem warto zapytać sprzedawcy o poszukiwany towar lub w przypadku braku danego artykułu o jego dostępność.

OP
OP
K
Reakcje
1 0 0
LUKASZdiy napisał(a):
A ja Ci zazdroszczę,że codziennie możesz sobie pociągami pośmigać. Robie to już 1,5 roku i jak do tej pory tylko raz po tych torach pociągi jeździły.Niestety żeby zrobić sobie torcika musiałbym na N-kę się przerzucić.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.088 145 0
no wszystko ładnie i pieknie, ale czy macie do czego podpiąć tę dwutorówkę?
jakaś stacja (może być nawet techniczna), mijanka chociaż, ewentualnie chociaż może mały przystaneczek?