• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
  • Uprzejmie informujemy, że forum będzie niedostępne od godziny 22 w dniu 11 lutego 2025 do godzin popołudniowych 12 lutego 2025. Będziemy prowadzili prace administracyjne na serwerze. Pozdrawiamy Administracja.

[Moduły] Szlak na dwa tory

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Z tą politurą udająca wodę trzeba coś koniecznie zrobić.
Nie chodzi o to że płaska, bo może wiatr nie wieje a woda leniwie płynie,
ale nie ma głębi i ma nienaturalny kolor.
Dobrze jest malować dno na zielono i brać poprawkę na to, ze żywica ma swój brązowawy kolorek.
Może pomaluj tę wodę mieszając kolory tak aby jaśniejszy był na brzegach a ciemniejszy na środku, a potem wylej jeszcze jedną cienką warstwę?
Obawiam się tylko że ta trawa nasiąknie, dosadzałeś ją po wylaniu żywicy?

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Cześć Krzyśku. Fajno że wpadłeś na nasze forum. Segmenciki podziwiałem juz w Bytomiu i jestem pełen uznania;) Dobra robota i tak trzymaj. Woda - fakt to trudny temat. Trzeba tą twoją troszkę poprawić. Ostatnio czytałem ciekawy artykuł na www.modelarstwo.info Zaglądnij tam.

Qba

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
trawa

Witam,

moduł super, szczególnie roślinność i właśnie dlatego mam pytanie co do niej:
1. Jaki jest producent i nr. katalogowy tych trawek na module?
2. Czy krzaki są z Heki-Flor?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Qba

OP
OP
K
Reakcje
1 0 0
Dziękuję za rady i słowa uznania.
pado napisał(a):
Woda - fakt to trudny temat. Trzeba tą twoją troszkę poprawić.
Potwierdzam - ciężki temat na początek zabawy modelarskiej.Muszę przyznać,że porwałem się zbyt pochopnie na wodę- to jest mój pierwszy moduł i powstał już rok temu.Czy go poprawiać-myślę,że nie bardzo jest sens bo ryzyko zniszczenia bardzo duże a uzyskanie satysfakcjonującego efektu niewielkie.Nie tylko woda ma wady więc pewnie trafi do modułów użytku domowego a na to miejsce powstanie coś podobnego.Jest zakończony profilami przejściowymi więc nie powinno być problemu.
Qba napisał(a):
Jaki jest producent i nr. katalogowy tych trawek na module?
2. Czy krzaki są z Heki-Flor?
Trawki elektrostatyczne Polak:5811,5884,5901,5971,5974,5980,7607,7709,8108,8211,8302,8303,8409,8413; Heki 3366; Krzaczki Polak:5901,9202,9222. Maty trawiaste Auchagen i Vero niestety nie pamiętam numerów. Zarośla robione z Heki flor 1551,1552,1553

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Krzyśku czy masz gdzieś zdjecia samego segmentu z tym przepustem wodnym. Chodzi mi o takie bez wypełnienia styropianowego czy tam piankowego. Same deski i śruby.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
krzych.132 napisał(a):
Oto co do tej pory powstało
3+ na zachętę.
Tory fatalnie zasmarkane, reszta całkiem i owszem.
Kwestię wody już poruszono. Drzewa jako takie ładne, ale jakoś do kontekstu mi nie pasują. Nie dość, że rosną jak w parku na równym trawniku to zbyt świeże w porównaniu do trawy.
Trawa ładnie posadzona, ale za równa kolorystycznie - nie uschłaby tak pod drzewami.

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.007 33 0
Krzyśku ja już byłem ostatnio w Bytomiu i widziałem ten segment. Ale myślałem że masz może foteczkę. Na tym Bytomiu mnie niebędzie bowiem będe się woził na nartach we Włoszech ;)