• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Moduły] Olkuskie moduły Fremo

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Ja kladlem papierowe reczniki kuchenne....sa stosunkowo mocne i grube !! Po wyschnieciu uzyskasz solidne podloze ! I oczywiscie wikol !

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
35 0 0
Albo gazety klejone na wikol(kilka warstw) albo szpachlówka. Nie próbuj papieru toaletowego itp. bo się rozwarstwia.

Załączniki

Reakcje
1 0 0
Moim zdanie najlepsza gazeta.Rozcieńczonym wikolem posmaruj powierzchnię na to gazeta-bardzo ładnie przylega.Jak wyschnie taki sam wikol z dodatkiem brązowego pigmentu i emulsji akrylowej pomaluj całość.Ładnie pokryje i dodatkowo jeszcze usztywni.

Załączniki

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No racja faktycznie. Tyle że kiedyś się przeraziłem bo naklejałem ręczniki i po pomalowaniu wyszły te serduszka co na ręcznikach była.
Dobrze że mi to uświadomiłeś o tej ziemi :)

Choć metoda z gazetą jak u krzycha.132 bardziej mi się podoba. Krzysiek, a dajesz pózniej na to ziemię lub przesiany torf kokosowy?

Załączniki

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Widzisz..kazdy tu ma swoje takie czy inne metody :D Ja polozylem wspomniane reczniki....zasmarowalem nastepnie wikolem....potem przez drobne sitko posypalem ziemia.To co nie chwycilo...potraktowalem klejem w sprayu. Teraz chcac osadzic jakis krzaczor musze wiercic otworki ...takie twarde :D A jak trawki nie dosadzisz...to fajnie i dosc naturalnie ziemia przebija .

Załączniki

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No to się będę musiał nad tym poważnie zastanowić. Te kleje w sprayu są dobre? Nie używałem a wydaje mi się ze zacznę używać. Czy to może made in alledrogo? :)

Załączniki

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Moze zrob tak...na jedna strone poloz reczniki na druga gazety....zobaczysz co latwiejsze. Ale...z moich obserwacji wynika....bo tez gazete kladlem...ze uzyskany teren jest zbyt rowny...plaski. W naturze....a szczegolnie w terenie gdzie obszar jest nie zagospodarowany..czyli dziki..pofaldowanie terenu...nawet to niewielkie...jest wieksze niz trawnik przed domem. Ale....sam musisz ocenic :D
Co do kleju....kupilem na Allegro...zdaje sie 16 zlotkow... KONTAKTLIM....super....trzyma jak licho !!

Załączniki

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
372 17 0
A myśmy żadnych gazet nie kleili tylko szpachlowali klejem (szpachlą) do styropianu - można w ten sposób podrasować ewentualne niedociągniecia po krojeniu.

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czeka na wyschnięcie :) Wydaje mi się że to utwardzi podłoże a tyle co zużyłem na pomalowanie to nic.
Nie chcę robić metodą mokre na mokre. Gazety kleiłem koło południa, teraz wieczorkiem ten wikol i na jutro powinno być suche bo nie w garażu a w pokoju leżą :)

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.396 17 2
Utwardzić utwardzi a na to co? kolejna warstwa wikolu ziemi i wikolu i trawy czy jak? bo jak na to położysz znów wikol i trawe to może się on troszeczk błyszczeć miedzy trawą

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Później wikol ziemia, on wysycha i później wikol i trawa. Inaczej nie wychodzi :) Spokojnie, wszystko będzie jak należy a nigdzie mi się nie spieszy. Nic się nie będzie błyszczeć.
Chcę różnych rzeczy spróbować a taka dodatkowa warstwa wikolu nic nie pogrubia więc nic nie ryzykuję :)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
dominik-goc napisał(a):
jest dużo czasu na skrytykowanie lub nie tego co do tej pory udało mi się zrobić :)
Super! No to lecimy ;)
Przy następnych modułach przemyśl jaki ma być kształt terenu - bo ten niezbyt przypomina rzeczywistość.
Na pierwszy raz może być, ale bym poprawił to wgłębienie za deską - górne zdjęcie dolny moduł po prawej.
Wydaje mi się też że niektóre tereny są bezodpływowe :)
Jaką długość mają te moduły?

Ps. wpadniesz do klubu po te profile F96?

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Deska boczna 76 cm plus dwa profile 1,8 cm, niecałe 80 cm.
Co do profili to kolega Szymon napisał że w ostateczności odsprzeda klubowe. Ale myślę że nie będzie trzeba bo już niedługo mam mieć wycięte u Nemo.

Wiem o tym wgłębieniu, też mnie to kłuje w oczy. Przyznam się bez bicie że to moja wina bo przy cięciu boku za głęboko pojechałem i żeby coś z tym zrobić to złagodziłem papierem ściernym i wyszło co wyszło. Jednak z bliska nie wygląda to tak strasznie a najlepiej gdy moduły są złożone ze sobą.
Formując teren sugerowałem się trochę kształtem terenu wokół szlaku w moim Olkuszu, tu też są pagórki i doliny, teren bezodpływowy, w 95% piaszczysty.

Na zdjęciach jest moduł 1 i 3. Moduł 2 czeka na formowanie, będzie na nim przejazd niestrzeżony.

Nie chcę żeby tłumaczyły mnie słowa "jak na pierwszy raz". Ale niestety muszą być użyte :)