• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Moduły] Olkuskie moduły Fremo

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli ostatnia belka podkładu musi trzymać szynę? Więc mam trzy strony do poprawy :) Chyba że nie jest to takie konieczne bo przecież szyna będzie przylutowana na stałe do gwoździków. Ale poprawić to to żaden problem.

Kiedy jest spotkanie w Sosnowcu? Ja miałbym się tam z tym pokazać? ;) Nie wiem ile dałbym zrobić jeszcze do tego czasu. Jeszcze nie mam elektryki zrobionej.

A odnośnie elektryki, zakupiłem wtyczki i gniazda bananowe, czy prócz tego zostawić jeszcze dwa wolne przewody "na zapas" zaizolowane?
W normie mowa tylko o bananach, dodawać coś jeszcze?
W modułach Szymona Pado widać gniazda XLR. Jak to do końca rozwiązać, w sensie całe połączenie ma modułach?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
W Sosnowcu są warsztaty: viewtopic.php?f=10&t=6281&start=25
które właśnie po to m.in. są, aby przywieźć niedokończony moduł :)

Jak szyny będą przylutowane to wystarczy.
Najgorzej jak nie są lutowane i nie kończą się podkładem lub podkład jest "goły" bez łubek (pierwszy podkład fleksa).
Co do elektryki do gniazda/wtyki banan będą OK, byle porządne.
XLR u Szymka jest w celu kompatybilności z PMM, ale to żaden problem dorobić przejściówkę,

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.086 33 0
Ja swoje szyny tak kończyłem u siebie na segmentach. KLIK

Gwoździe miedziane kupowane w CASTORAMIE za jakieś 3 zł opakowanie 20 szt w środku albo i 30 :)

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam po kilkudniowej przerwie:)

Tym razem nie zamieszczam żadnych zdjęć bo okropnie póki co to wszystko wygląda. Za to potrzebuje solidnej pomocy, a raczej solidnej porady ;) czym formować takie cholerstwo jak styropian i mniejsze cholerstwo jak pianka?

Od wczoraj rana męczę męczę i nie mogę nawet jednego modułu wymęczyć :(
Mam długi nóż, mały nożyk, giętki drobniutki brzeszczot. Doszły mnie słuchy (gdzieś czytałem) że ktoś ma metodę lutownicy transformatorowej z drutem. Jakim drutem?

W tym wypadku proszę bardzo pilnie o poradę :)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Zasilacz regulowany Fz1 albo taki do ładowania akumulatora i naprężony (uchwycony w krokodylki itp) drut oporowy (np. ze starej suszarki do włosów).
Napięcie dobrać aby był gorący ale nie przetapiał się. Uwaga śmierdzi.
Transformatorówka nie sprawdziła się - dało się ciąć do czasu aż się zepsuła.
Dobrej jakości ostrza do tapet też są OK.

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A to wiem jak kolego pado robiłeś :) Może do tego trzeba mieć tez delikatne ręce, bo mi nie szło z tych kwadracików :/

Właśnie o taką radę z tym drutem mi chodziło. Jutro spróbuję to wypróbować jak tylko dopadnę jakiś drut.

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
dominik-goc, podejrzewam, że w tej metodzie wystarczy zwykły drut miedziany (wyciągnięty z kabla), zrobiony jako grot. Nagrzany będzie topił, niestety nie mam styropianu w domu to nie sprawdze ;)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Kuku, przestań proszę Cię klepać w klawiaturę jak najęty o tym, jakie ty masz niesprawdzone podejrzenia.
Właśnie takim drutem miedzianym zepsułem dwie lutownice.

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zgodzę się z ciekmą w 100%. Drut oporowy to coś zupełnie innego niż zwykły miedziany.
Jeśli będziesz chciał i miał okazję to owszem wypróbuj ale mówię ci, szkoda lutownicy :)

Misiek napisał(a):
ciach, ciach - pomyłka
Można to odebrać w dwa sposoby :p Jeden to "cięcie jest pomyłką", drugi to "cięcie cięcie, reszta to pomyłka" :D
Jakoś podobnie to odbieram ale nie jednoznacznie.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Moja (polska) też wytrzymała 2 moduły a potem padła. Druga padła jeszcze szybciej, ale to był szajsowaty Macalister.
Problem leży zapewne w trybie pracy - przy lutowaniu nie puszcza się prądu non-stop i uzwojenia mają czas ostygnąć.

tomo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Pewnie , że szkoda lutownicy . Do drutu oporowego najlepsze piłki do metalu (trzeba izolować; drut w miejsce piłki ) . Ja w styropianie bawie się opalarką a szczegóły małą zapalniczką żarową (uwaga na zapłon ! dmuchać gdy podpalisz styropian ! ) :) powodzenia

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Powiem Wam że znalazłem nawet w garażu drut z grzałki z piekarnika :) (a na mieście szukałem 2h i nic nie było).

I z Fz1 tnie aż miło ale ale... trochę tym sposobem poprawiłem to co zepsułem wczoraj na module. Później wziąłem do ręki cieniutki brzeszczot z drobniutkimi zębami i ciach ciach. Wyszło mi to już o wiele lepiej niż wczorajsze męki (wg mnie).

Także pierwsze koty za płoty. Do obróbki poszedł drugi moduł zalany w poniedziałek pianką.
Jakie wnioski?
Pianka dla mnie osobiście jest znacznie przyjemniejsza w obróbce. Nie sypie się jak styropian, nie przyczepia do ubrania. Pianka przy dozowaniu klei się do ścianek modułu, uważam że jest mocniejsza niż styropian, twardsza.
Kilka mankamentów: żeby zacząć formować trzeba czekać na porządne zastygnięcie (zależy od grubości nałożonej warstwy); po ścięciu może okazać się że gdzieniegdzie są takie pustki i trzeba jeszcze je uzupełnić i obciąć na następny dzień (ja tak zrobiłem dziś, jutro ostateczne przycięcie).
No ale jak już kto woli :)

Zarzucam trzy fotki modułu wykonanego w styropianie. Łatwo poznać którą połówkę robiłem wczoraj i ją strasznie wymęczyłem i dziś poprawiałem, a i tak chyba jeszcze będzie gładzona :)
Aha, tory są już oczyszczone z białych drobinek.

Załączniki

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
834 0 0
Teraz wydmuchać te śmieci z toru nie będzie łatwo , następnym razem na czas robót po bokach zaklej tor papierową taśmą malarską ( Obi , Castorama ...itp.) .
Może nawet leży gdzieś tam u Ciebie na regale :)

Paweł

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
34 0 0
tkarkady napisał(a):
Teraz wydmuchać te śmieci z toru nie będzie łatwo , następnym razem na czas robót po bokach zaklej tor papierową taśmą malarską ( Obi , Castorama ...itp.) .
Błądzisz, robiliśmy 10 segmentów w Krakowie tak jak Dominik i nie było problemu :p

OP
OP
dominik-goc

dominik-goc

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
I znów mam pytanko :)
Ale mówi się że jak nie jesteś pewien to lepiej zapytać niż zepsuć.
Czym teraz okładać styropian na tym module, a na dwóch pozostałych piankę?
Gazety na wikolu? Papier toaletowy szary?
Co kleić i czym kleić żeby ładnie mi się przykleiło?

Pozdrawiam