• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele z wadami fabrycznymi, czyli uważaj co kupujesz!

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie. Uogólniając wagony wszystkich typów róznią się przede wszystkim ilością miejsc w przedziałach oraz długością przedziałów a nie wielkością okna.

Zaś żółty pasek nad oknami to wyróżnik przedziaów 1 klasy wyłacznie!

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Koledzy, do dziś nie ma braczków? Kontynuujcie proszę ten wątek, bo jako laik, bardzo chętnie chciałbym wiedzieć na co wydaje kasę. Macie tak ogromną wiedzę, dzielcie się nią z tymi, co nie wszystko i nie do końca. Myślę, że każdy z producentów coś ma na sumieniu i warto mu na to zwracać uwagę, nie złośliwie oczywiście, ale żeby poważnie traktował polski rynek. Nasze pieniądze są tak samo dobre jak ojro, nawet lepsze, tylko trudniejsze, bo zaczynamy kupować już z głową. Tak że apeluje do Szanownych, reaktywujcie proszę ten wątek.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.445 442 99
Koledzy, do dziś nie ma braczków? Kontynuujcie proszę ten wątek, bo jako laik, bardzo chętnie chciałbym wiedzieć na co wydaje kasę. (...) Myślę, że każdy z producentów coś ma na sumieniu i warto mu na to zwracać uwagę, nie złośliwie oczywiście, ale żeby poważnie traktował polski rynek. Nasze pieniądze są tak samo dobre jak ojro, nawet lepsze, tylko trudniejsze, bo zaczynamy kupować już z głową. Tak że apeluje do Szanownych, reaktywujcie proszę ten wątek.
W innym temacie poruszyłem temat chęci zakupu wagonu: http://www.roco.cc/de/product/230583-PKP-0-0-0-0-0-003001/products.html ale w dyskusji wyszło, że wagon wydawany teraz w serii playtime (numer katalogowy na 5) i w cenie na PLN ok 60zł ma rażące błędy w oznakowaniu. W wątpliwość koledzy podali też naniesioną na wizualizacji datę rewizji na 1976 rok (że w tym roku raczej nie był już na stanie).

Tu o tym dyskutowaliśmy: http://forum.modelarstwo.info/threads/nowości-pkp-2015.21781/page-82

Info o tym raczej podpiąłbym pod "uważaj co kupujesz" niż pod "wady fabryczne" (a'propos tytułu tego tematu) :)
Ja miałem to kupić, ale zrezygnowałem. Zbieram IVb i IVc,
Pozdrawiam

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.680 15 0
To ja korzystając z okazji wrócę do zestawu wagonów Roco 67095.
Zestaw składa się z trzech wagonów samowyładowczych Falns w malowaniu PKP Cargo.
Falns 31 51 6637 915-8
Falns 31 51 6638 068-5
Falns 31 51 6638 127-9

Tak jak w przypadku platformy Res Roco 66751 (z pierwszego postu na stronie), wagon z numerem 127-9 ma fabrycznie zamontowane złe wózki.
Wymiana wózków nie podlega gwarancji, więc należy wymienić je samemu zamawiając komplet części serwisowych z Roco.

Falns 915-8 i 068-5 na prawidłowych wózkach Y25Cs
Falns_068-5_Roco-67095_11.jpg

Falns 127-9 na nieprawidłowych wózkach 621
Falns_127-9_Roco-67095_11.jpg

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.051 259 17
Koniec modelarstwa kolejowego ;)

Dzięki @ffox za info, nawet nie wiem, jakie wózki mam na swoich – musze sprawdzić. Chyba na platformie jakiejś też im się udało złe wózki zamontować? Ciekawe gdzie montowane, czy w Chinach czy w Rumunii.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.680 15 0
No niestety wagony rzeczywiście są fikcyjne, ale z braku laku...

Dabas

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 0 0
Jaki tam brak laku... ja mam 15 rożnych numerów WAPów PKP Cargo (Świat Modeli x3, TMF x12 (z czego 2 osobno i po 5 w dwóch zestawach "Jubileuszowych").
Inna rzecz że średnio 200zł za wagon kosztowała przyjemność...

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Wózek 621 to (według oznaczeń niemieckich) właśnie Y25Cs, ten zastosowany w modelu wygląda na coś udającego typ WU83

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
83 1 0
Jaki tam brak laku... ja mam 15 rożnych numerów WAPów PKP Cargo (Świat Modeli x3, TMF x12 (z czego 2 osobno i po 5 w dwóch zestawach "Jubileuszowych").
Inna rzecz że średnio 200zł za wagon kosztowała przyjemność...
To sprzedaj mi z 7, ja mam tylko 8 sztuk i poluję na resztę. ;) Tych wagonów było mało i nie ma co porównywać do bądź co bądź masowych zestawów Roco. :(

A na poważnie to mógłbym poprosić o zestawienie numerów tych wagonów?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85