• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele z wadami fabrycznymi, czyli uważaj co kupujesz!

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.680 15 0
Witam serdecznie.
W nawiązaniu do wcześniejszych zaciętych rozmów na temat modelu Roco 64449, zakładam ten wątek nie w celu oczernienia producentów modeli kolejowych, lecz w celu ostrzeżenia przyszłych klientów przed zakupem modeli, których kontrola jakości kończy się jedynie na papierze. Ma on na celu pokazać wszelkie dostrzeżone przez nas nieprawidłowości w modelach, które ukazały się na rynku.

Modeli PKP z roku na rok powstaje coraz więcej i niestety mam wrażenie, że ich jakość nie nadąża za produkcją. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że producent pozwala na wypuszczanie modeli z widocznymi gołym okiem bublami, bez jakichkolwiek wyjaśnień, często po zbyt wygórowanych cenach.

Na pierwszy ostrzał przedstawiam model wspomnianej w innym wątku platformy w malowaniu PKP Cargo.

Roco 66751
Res 31 51 3947 193-4 2151
Nowość 2013
Cena: 190 zł

Na wizualizacjach widnieje typ zestawów kołowych Y25Cs (typ 661.1) - prawidłowe
Roco 66751 (wizualizacja).jpg

Natomiast gotowy wyrób posiada fabrycznie zamontowane zestawy kołowe niemieckiego typu 621 - nieprawidłowe!
Roco 66751.jpg

Powinny być takie:
Wozki_Roco-66751_01.jpg Wozki_Roco-66751_03.jpg

takie:
Wozki_Roco-66751_02.jpg Wozki_Roco-66751_04.jpg

Niestety do dziś nie posiadam informacji, kiedy producent naprawi swój błąd.

Ostatnio edytowane:

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Ffox Witam ! , Cos mi się wydaje ze to trzeba będzie naprawić we własnym zakresie .;):)
I chyba nie ma co liczyc na szybka poprawe tego bledu (a może niechciejstwa) ze strony producenta.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
W tym wątku na pewno cenne będą też informacje jak postępować po zakupie takiego bubla. Czy klient ma prawo do zwrotu modelu, jeśli producent nie ma zamiaru usunąć wady modelu, gdzie ewentualnie zgłaszać takie łamanie praw konsumenta.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.680 15 0
Błąd zgłosiłem oczywiście do sklepu w którym kupiłem model. Zainteresowali się tematem, podeszli do sprawy profesjonalnie za co jestem wdzięczny, ale pewnie i tak nie mają wpływu na humor producenta.
Póki co uzbroiłem się w cierpliwość.

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
Wagon bagażowy F034695 PKP epIII Producent ROCO Nr kat:64449
Nowość 2013 cena w zależności od sklepu do 150zł
Błąd: inny odcień zieleni na drzwiach (4szt), krzywe opisy na drzwiach
Dwa pierwsze zdjęcia realny wygląd,ostatnie zdjęcie pochodzi ze strony producenta (widać różnicę)
Reklamacja:Na razie nikt nic nie wie Można oddać ale nic w zamian.

Załączniki

• 66,1 KB Wyświetleń: 461
  • 77,3 KB Wyświetleń: 441
  • 50,7 KB Wyświetleń: 434

RafałM

Znany użytkownik
Reakcje
23 3 0
Nie uwierzycie, ale znalazłem jeszcze jednego kwiatka na tym wagonie
Mianowicie w stosunku do zdjęcia ze strony producenta ten wagon nie wiadomo czemu nie ma pomalowanych na złoto wszystkich ramek okiennych

Załączniki

• 96,9 KB Wyświetleń: 384
  • 114,5 KB Wyświetleń: 1.299
OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.680 15 0
Hehe. To jest już po prostu żałosne...
Cztery buble w jednym modelu. Dno osiągnięte.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.124 503 30
Na wizualizacjach widnieje typ zestawów kołowych Y25Cs (typ 661.1) - prawidłowe
Natomiast gotowy wyrób posiada fabrycznie zamontowane zestawy kołowe niemieckiego typu 621 - nieprawidłowe!
Gwoli ścisłości: nie zestawy kołowe, a wózki. Zestaw kołowy to dwa koła na osi.

Arpar

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A gdyby tak przy okazji tej pięknej zebry skorzystać z okazji i zrobić ją w epoce IVa, ciekawe czy Ktoś by to wykonał i za jakie pieniądze?

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
64 0 0
Żeby nie było, że Roco knoci tylko PKP - oto najnowszy wypust CD. Troszkę krzywo wyszło...
0vjw.jpg

Wcześniej były też problemy z modelem Roco 72918. Z tego co zrozumiałem z czeskich stron, najpierw ten model był dostarczony z żółtym pasem w formie naklejki (!), który należało sobie samemu nanieść. Na czole widać pod farbą dużą gwiazdę, która została zamalowana. Na to naniesiona jest mała gwiazda. Modele wróciły do przeróbki, żółty pas został domalowany...
roco-72918-dieselova-lokomotiva-t478-csd-okuliarnik-ho-1-87-.jpg

Arpar

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Naklejka kur... wa taś taś do lwa naklejka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! szacun dla firmy i spadek z pol. listy lepiej!!!!!!!!!!!![DOUBLEPOST=1386094828][/DOUBLEPOST]a niech se belzebuba wypuszczą . firma wielka i do nich kolejka[DOUBLEPOST=1386095054][/DOUBLEPOST]no Hardkorek lekki niech jeszcze koła se każą dorobić to tak jak Metal - Kit będzie

Proponuję poprawić swoją pisownię i to w każdym szczególe.Na forum używamy języka polskiego a nie niezrozumiałego dla pozostałych slangu - Irokez46

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
Bardzo dobrze, że taki temat powstał, ale powinien trochę inaczej wyglądać. W związku ze zwiększającą się liczbą wad w fabrycznych modelach, ten temat też się rozrośnie i przestanie być czytelny. Może podkleić go i do pierwszego postu dodawać kolejne opisy?

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
120 3 0
Korzystając z okazji byłem dzisiaj w Lokomodelu. Były obydwa buble - zarówno wagon bagażowy, jak i ta cała platforma (oczywiście nie z tym podwoziem co trzeba, a jak!).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85