• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele wagonów do przewozu ładunków specjalnych

Lechu

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
PKP ma wagony 8 osiowe,reszta to własność prywatna.Transportem zajmuje się
STK Wrocław,bardzo dużo zdjęć jest na różnych portalach internetowych.
Są to transporty z przekroczoną skrajnią,wielkogabarytowe jadące liniami niezelektryfikowanymi.
Jadą z ograniczoną prędkością,jest tam parę różnych wagonów.
To jest temat rzeka.....

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.889 526 30
http://allegro.pl/wagon-specjalny-trix-skala-h-0-i2698442975.html

nie tyle absurd co ciekawy wagon rzadko w ofercie- może pokonywać łuki o promieniu 355 mm...

ostatnio go widziałem w jakimś katalogu Trixa - piękny.
Tylko popatrzcie, jak to się zachowuje na takich łukach. O semaforach, słupach trakcyjnych, tunelach itp. można zapomnieć. W rzeczywistości też jest z tym problem, ale oczywiście w modelach znacznie większy z powodu nieproporcjonalnie ciasnych łuków. Zrzut z zamieszczonego wyżej filmiku, więc obrazek jak znaczek pocztowy.

norka.jpg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.279 16 2
Żaby było lepiej widać ;)Łuki na zamieszczonym filmie wydają się być co najwyżej R4 Ale na makiecie modułowej musi to wyglądać fajnie.
Ja bym widział taki wagon w swojej kolekcji ale koniecznie musiał by nosić Polskie oznaczenia
w.jpg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.889 526 30
W dziale "Gadki-szmatki", w wątku o absurdach na allegro, rozwinęła się dyskusja o specjalnych, wieloosiowych wagonach do przewozu bardzo ciężkich i wielkogabarytowych ładunkach i ich modelach. Żeby nie zaśmiecać tamtego wątku, postanowiłem tu pokazać model, jaki niedawno kupiłem, oczywiście z drugiej ręki, bo model jest dość wiekowy. Jest to stary Liliput:

IMG_8532.JPG
IMG_8463.JPG
IMG_8466.JPG
IMG_8468.JPG
IMG_8471.JPG
IMG_8472.JPG
IMG_8475.JPG
IMG_8476.JPG

Oryginał trochę skromniejszy, niż pokazywane w tamtej dyskusji modele Trix, ale jak dla mnie, wystarczy. Ponieważ model jest dość stary, zestawy kołowe nie do końca odpowiadają współczesnym wymaganiom. Chciałbym je wymienić. I tu mam problem: jak ten model się rozbiera? Poszczególne części połączone są sworzniami, które nie bardzo dają się wyciągnąć, a nie widzę żadnych zawleczek czy innych zabezpieczeń. Nie chcę działać na siłę, więc najpierw spytam tu, czy ktoś z kolegów ma doświadczenia z tym modelem? Będę wdzięczny za podpowiedź.

OP
OP
K

krokodyl

Gość
Tylko popatrzcie, jak to się zachowuje na takich łukach. O semaforach, słupach trakcyjnych, tunelach itp. można zapomnieć. W rzeczywistości też jest z tym problem, ale oczywiście w modelach znacznie większy z powodu nieproporcjonalnie ciasnych łuków. Zrzut z zamieszczonego wyżej filmiku, więc obrazek jak znaczek pocztowy.

Zobacz załącznik 79533
Taki już typ wagonu. Podkreśliłem tą zdolność z innego względu- wiele małych wagonów ma problemy z łukami 420mm- a na 350mm po prostu się zatrzymują i ocierają kołami- a ten potwór mimo że brzuch wydyma do środka to jednak przejedzie płynnie.

OP
OP
K

krokodyl

Gość
WSPANIAŁY DIPLODOK

Nie ma to jak kurioza liliputa...chociaż ta marka niezbyt popularna u nas...sam jeszcze nie mam nic tego producenta- ale to się niedługo zmieni.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.889 526 30
Bo same, poszczególne człony są dość krótkie, więc łatwo wpisują się w ciasne łuki.

Żaby było lepiej widać ;)Łuki na zamieszczonym filmie wydają się być co najwyżej R4 Ale na makiecie modułowej musi to wyglądać fajnie.
Ja bym widział taki wagon w swojej kolekcji ale koniecznie musiał by nosić Polskie oznaczenia
A jak można uzyskać zrzut takiej jakości? Może się przydać na przyszłość.

PS. To miało być bezpośrednio pod postem kolegi krokodyla.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
928 79 5
Całkiem możliwe, był malowany na zielono i chyba miał napis Norca, nie jestem teraz w stanie dokopać się do zdjęć- zastawione skrzynką w robocie;), ale niedługo stanę się posiadaczem skanera. Byle byście wtedy mnie nie przeklinali?o_O

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.279 16 2
Bo same, poszczególne człony są dość krótkie, więc łatwo wpisują się w ciasne łuki.

A jak można uzyskać zrzut takiej jakości? Może się przydać na przyszłość.

PS. To miało być bezpośrednio pod postem kolegi krokodyla.
Panie Andrzeju w ekranie youtube w prawym dolnym rogu bierzemy pełny ekran a następnie w wybranym miejscy filmu wciskamy PRT SC na klawiaturze