• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Modele UMF w skali N

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.194 10 1
Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.443 552 30
Porównując oryginały do SM 42 to BR 290 ma najbardziej zbliżone wymiary.
BR 112 jest nieco mniejsza.
Tym bym się za bardzo nie sugerował. Modele, zwłaszcza w wielkości N, mogą mieć w różnym stopniu zaburzone wymiary. Najlepiej jednak sprawdzić, jak konkretny model planowany na dawcę pasuje do SM42 w skali 1:160 oraz do modelu, do którego ma być użyty. Nie zawsze model oryginału najbardziej zbliżonego wymiarami do oryginalnej SM42 będzie najlepiej pasował do modelu SM42.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.194 10 1
Tym bym się za bardzo nie sugerował. Modele, zwłaszcza w wielkości N, mogą mieć w różnym stopniu zaburzone wymiary. Najlepiej jednak sprawdzić, jak konkretny model planowany na dawcę pasuje do SM42 w skali 1:160 oraz do modelu, do którego ma być użyty. Nie zawsze model oryginału najbardziej zbliżonego wymiarami do oryginalnej SM42 będzie najlepiej pasował do modelu SM42.
Dokładnie, tutaj mają pasować tylko wózki. Reszta nie ma znaczenia. Oczywiście musi być to lokomotywa manewrowa ze wzgledu na wielkość silnika.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.438 22 0
Pierwsze SM42 z 3D już u zamawiających a tymczasem male porównanie oraz detal jaki wychodzi w H0.
Na zajęciach Stonki w H0, TT, N i Z.
Zobacz załącznik 1120838 Zobacz załącznik 1120839
Patrząc na to zdjęcie widać jak dużo będzie zabawy przy braku wydruku otworu pod wózek. Może warto by było uznać, że bazy są jedna, dwie, trzy i tyleż wersji pliku do wydruku przygotować? Nie wiem, jaka jest różnica między BR110 a BR290 u Flesia (mógłbym nawet te modele podesłać do zwymiarowania) odnośnie kształtu mocowania wózka, ale domyślam się, że może to skutecznie zniechęcić do zakupu wydruku.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.194 10 1
Nie jest to prawda bo odpowiedziałem rzeczowo nt takiej dziury w podłodze.
Jako, że chyba nie zostałem zrozumiany napiszę jeszcze raz - TAKI OTWÓR JAKI ZAPROPONOWAŁ MISIEK SPOWODUJE ZWICHROWANIE RAMY I BRAK JEJ SZTYWNOŚCI.

Rozmawiałem też z inną osobą, która zajmuje się N i powiedziała, że taki otwór wskazujący oś obrotową wózka jest własnie dobrym pomysłem dla niej. Pozwala na zastosowanie bazy, która jest obecnie dostępna na rynku.
Co z tego, że dam otwór taki jak był pod V100 Brawy kiedy są one niedostępne do kupienia.
otwor N.jpg

Czy zatem naprawdę kogoś zniechęci do zakupu brak otworów w podłodze? Kogoś kto umie obrobić druki, złożyć całą lokomotywę, powiercić, obrobić odlewy metalowe, pomalować, okalkować itd? Mało tego, przerobić wózki pod maskownice z zestawu oraz przenieść silnik z łożem.
Pytam się SERIO.
Moja propozycja jest zatem taka, że mogę udostępnić szablony do naznaczenia miejsca cięcia. Szablon, który nałoży się właśnie na oś otworu w ramie i odrysuje kształt.

Może warto by było uznać, że bazy są jedna, dwie, trzy i tyleż wersji pliku do wydruku przygotować?
Szanuję entuzjazm ale nawet nie wiesz ile zachodu trzeba z tym plikiem aby przygotować choć jedną ramę do N. Skalowanie w dół tego pliku z tymi ryflami sprawia, że powstają błędy w pliku i każdy druk jest niewiadomą. Robią się takie kwiatki.
IMG-20250505-WA0001.jpg

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.309 145 0
Jako, że chyba nie zostałem zrozumiany napiszę jeszcze raz - TAKI OTWÓR JAKI ZAPROPONOWAŁ MISIEK SPOWODUJE ZWICHROWANIE RAMY I BRAK JEJ SZTYWNOŚCI.
Czyli próbowałeś i nic?

Rozmawiałem też z inną osobą, która zajmuje się N i powiedziała, że taki otwór wskazujący oś obrotową wózka jest własnie dobrym pomysłem dla niej.
A tu jak widać "nie nic". No ale może ta nieznana / anonimowa na tym forum osoba (?) ma większy wpływ na Konrada, albo.... zrobi ten model :)

Co z tego, że dam otwór taki jak był pod V100 Brawy kiedy są one niedostępne do kupienia.
są w takim samym stopniu jak Flejśmanowe czy nawet Roco. Ilostan na ebay jest podobny, mizerny ale podobny. kwestia ceny. (roco wychodzi najtaniej, ale jak wspominałem leciwa konstrukcja.)
Serio Ci odpowiem - jak bym kupował model to ja bym chciał mieć go gotowego pod napęd. Nawet jak byś zrobił tylko na Brawę, to bym szukał w szafce Brawy (nie muszę szukać, mam)

I tyle teoretyzowania, bo mamy w zapasie blaszaną konstrukcję a inni... powodzenia w narzekaniach i budowie modelu :D.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.438 22 0
Rozmawiałem też z inną osobą, która zajmuje się N i powiedziała, że taki otwór wskazujący oś obrotową wózka jest własnie dobrym pomysłem dla niej. Pozwala na zastosowanie bazy, która jest obecnie dostępna na rynku.
są w takim samym stopniu jak Flejśmanowe czy nawet Roco. Ilostan na ebay jest podobny, mizerny ale podobny. kwestia ceny. (roco wychodzi najtaniej, ale jak wspominałem leciwa konstrukcja.)
Dlatego opieranie się na Brawie, która jest, albo jej nie ma, a raczej nie ma, nie rokuje w kontekście przyszłości i chęci zakupu budy. Flesiu przynajmniej te lokomotywy tłucze. Może nie są najtańsze, ale można je kupić tak używane jak i nowe. No i nie widać, by ich produkcja miała się szybko zakończyć.

Czy zatem naprawdę kogoś zniechęci do zakupu brak otworów w podłodze? Kogoś kto umie obrobić druki, złożyć całą lokomotywę, powiercić, obrobić odlewy metalowe, pomalować, okalkować itd? Mało tego, przerobić wózki pod maskownice z zestawu oraz przenieść silnik z łożem.
Pytam się SERIO.
Serio Ci odpowiem - jak bym kupował model to ja bym chciał mieć go gotowego pod napęd. Nawet jak byś zrobił tylko na Brawę, to bym szukał w szafce Brawy (nie muszę szukać, mam)
Ja pewnie tak samo, łatwiej szukać konkretnego dawcy. Była jakiś czas temu inicjatywa EU07A na FB, która upadła, bo projektujący dostosował się do bezimiennego dawcy jakiegoś użytkownika (impreza z cyklu "znalazłem jakieś stare podwozie i może się nada" - PS. Sugerowałem by jednak to było klasyczne 303E, które można pomalować praktycznie w dowolne barwy, ale posiadacz bezimiennego dawcy się uparł na wersję, którą użytkuje wyłącznie PKPIC).

Moja propozycja jest zatem taka, że mogę udostępnić szablony do naznaczenia miejsca cięcia. Szablon, który nałoży się właśnie na oś otworu w ramie i odrysuje kształt.
Na przyszłość taki szablon to już coś, ale pod Flesia, a nie Brawę, której nie ma...

Szanuję entuzjazm ale nawet nie wiesz ile zachodu trzeba z tym plikiem aby przygotować choć jedną ramę do N. Skalowanie w dół tego pliku z tymi ryflami sprawia, że powstają błędy w pliku i każdy druk jest niewiadomą. Robią się takie kwiatki.
Tu się nie do końca zgodzę. Sam proces przygotowania do wydruku zawsze będzie się objawiał takimi historiami i nie tylko o przeskalowanie chodzi ale też o świeży projekt. Pytanie, czy mówimy tylko o jednym jedynym prototypowym wydruku czy chęci dalszej, zwielokrotnionej odsprzedaży. Skoro już ponosisz nakład pracy na dostosowanie pliku pod nową skalę, to samo prototypowanie i tak zajmuje czas i pieniądze na wydruki, zanim wyjdzie ten pierwszy dobry, później powtarzalny. Nie chcę powiedzieć, że później jest z górki, ale bez kosztu nie ma szansy na późniejszy przychód i w konsewencji dochód.

Póki co, jeżeli o mnie chodzi, to sobie z tymi dwiema dziurkami jakoś poradzę :)

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.052 33 0
... Czy zatem naprawdę kogoś zniechęci do zakupu brak otworów w podłodze? Kogoś kto umie obrobić druki, złożyć całą lokomotywę, powiercić, obrobić odlewy metalowe, pomalować, okalkować itd? Mało tego, przerobić wózki pod maskownice z zestawu oraz przenieść silnik z łożem.
Pytam się SERIO...
takie podejście do tematu mnie mocno zniechęca i piszę to SERIO... :) a mogę powiedzieć że chyba umiem obrobić druk, blaszki i poskładać lokomotywę w całość....nawet różnych typów.
Czasem Konradzie mam wrażenie że robisz te przeskalowane modele z łaski i byle jak...aby można było powiedzieć że są w ofercie a i tak finalnie powiesz potem że nikt nie kupuje.
Naprawdę masz potencjał jak chodzi o zaplecze techniczne... tylko szkopuł jest taki że każdy model w tak małej skali musi być zaprojektowany pod konkretny model-dawcę, aby wszystko do siebie pasowało. To skala w której jak zapewne wiesz nawet 0,3 mm robi wielką różnicę. A najbardziej podziwiam Cię że oferujesz wydruk nie prezentując gotowego modelu... a jak dobrze wiemy podczas finalnego złożenia wychodzą różne problemy, których nie przewidzisz za pierwszym razem zwłaszcza wirtualnie.
Oglądając twój model zastanawia mnie kilka tematów które mnie nurtują, a o których może inni teraz nie myślą... bowiem nigdy nie składali takich modeli, a pewnie by chcieli:
- montaż 4 sztuk poręczy do ramy
- połączenie budy z ramą(+napęd), kiedy te elementy będą finalnie pomalowane i okalkowane i oszklone
- czy do modelu wejdzie dekoder dcc zapewne do budki....ale czy pomieścimy wszystkie kabelki ?

pozdrawiam Szymon

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.194 10 1
Czasem Konradzie mam wrażenie że robisz te przeskalowane modele z łaski i byle jak...aby można było powiedzieć że są w ofercie a i tak finalnie powiesz potem że nikt nie kupuje.
Model przeskalowany składam do momentu malowania. Elementy nieistotne pomijam bo robiłem te modele już wiele razy i wiem na co zwrócić uwagę a co można odpuścić sprawdzając składalność modelu.

Naprawdę masz potencjał jak chodzi o zaplecze techniczne... tylko szkopuł jest taki że każdy model w tak małej skali musi być zaprojektowany pod konkretny model-dawcę, aby wszystko do siebie pasowało. To skala w której jak zapewne wiesz nawet 0,3 mm robi wielką różnicę. A najbardziej podziwiam Cię że oferujesz wydruk nie prezentując gotowego modelu...
Sugerujesz, że powinienem wykonać gotowe modele pod każdego dawcę? Po to aby sprawdzić czy nadaje się każda lokomotywa? Nie da się wszystkiego przewidzieć i dogodzić każdemu.

Oglądając twój model zastanawia mnie kilka tematów które mnie nurtują, a o których może inni teraz nie myślą... bowiem nigdy nie składali takich modeli, a pewnie by chcieli:
- montaż 4 sztuk poręczy do ramy
- połączenie budy z ramą(+napęd), kiedy te elementy będą finalnie pomalowane i okalkowane i oszklone
- czy do modelu wejdzie dekoder dcc zapewne do budki....ale czy pomieścimy wszystkie kabelki ?
pozdrawiam Szymon
Większość odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w instrukcji montażu.
Ale szybko odpowiem na powyższe trzy:
- poręcze montuje się we wcześniej wywiercone otwory w ramie - są na to dołki.
- połączenie budy w ramą jest realizowane na śrubki - tez instrukcja. Podobnie jest opisana kolejność prac, malowanie, kalki i szklenie przy montażu końcowym
- do modelu wejdzie dekoder ale zależy jakiej bazy użyjecie. Jeśli chce się wykorzystać np jako bazą lokomotywę FL wraz z tym balastem to trzeba użyć ich płytek bo są na nich ścieżki. Wszystko trzeba dociągnąć na wysokość budki i tam zainstalować dekoder w wersji "mikro".

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.194 10 1
PODSUMOWUJĄC POWYŻSZE. WYBIERZCIE W KOŃCU JEDNĄ BAZĘ. Bazę, która będzie odpowiednia dla wszystkich.
Ja dotychczas stosowałem V100 Brawy. Były one dość tanie i dostępne od ręki. W tym czasie FL był po ok 450zł.
Teraz FL jest po 1400zł i ja nie wiem czy wy chcecie robić SM42 z bazą za te pieniądze.
Przydała by się jakaś deklaracja większości.

Akurat te "kwiatki" bardziej wyglądają na problem wynikający z ustawienia wydruku względem rastru matrycy, niż złego przeskalowania detali (np. ryfli).
Akurat te kwiatki wynikają z konwersji pliku .part do STL a następnie do .ctb. Raz na jakiś czas następuje coś czego nie widać w slicerze a widać dopiero na gotowym wydruku.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.438 22 0
1400 to z dźwiękiem przy dużej marży na polskim rynku. Analoga mamy poniżej 200 euro nawet (najniższe oferty to ok. 170). Z dźwiękiem nowy 250, zatem nawet z przesyłką mieścimy się w 300 euro. Piszę o nowych.

Nowej Brawy już nie ma. Flesiu jest. Tak nowy jak i używany.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 12
T
Tabor 17
Tabor 10
A
Tabor 11
H
Tabor 17