• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Modele UMF w skali N

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Możesz pokazać różnice w konstrukcji detali pod napęd BR290 vs. Fleischmann BR110?
Obrazek jakiś z CAD czy ze slajsera :)
No bo tak: Flejśman dostępny może i jest ale qr.. cholernie drogi ;) I szkoda ładnego modelu.
BR290 za to... no bywa dostępny (~300zł na ebay) ale to raczej stara konstrukcja ze starym silnikiem. Można by spróbować go wymienić na "coreless", choć po kilku wymianach to ja tym 7-8mm nie ufam :) 10mm wydają się lepsze.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.975 10 1
Możesz pokazać różnice w konstrukcji detali pod napęd BR290 vs. Fleischmann BR110?
Obrazek jakiś z CAD czy ze slajsera :)
No bo tak: Flejśman dostępny może i jest ale qr.. cholernie drogi ;) I szkoda ładnego modelu.
BR290 za to... no bywa dostępny (~300zł na ebay) ale to raczej stara konstrukcja ze starym silnikiem. Można by spróbować go wymienić na "coreless", choć po kilku wymianach to ja tym 7-8mm nie ufam :) 10mm wydają się lepsze.
Nie pokażę bo go nie mam. Mam projekty w N w blaszkach, do których stosowałem Brawę. Zrobię zatem tak jak uważam tj w miejscu obrotu wózka zostawię w ramie otwór 1mm. Każdy wytnie sobie otwór pod wózek z bazy napędowej jaką posiada. Innej uniwersalnej opcji nie widzę.
Właśnie nastawiam SM42 N. Pierwszy lepszy stanie się właścicielem tego obrobionego częściowo albo całkowicie zestawu.

Załączniki

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Hmmm, dziwna opcja z tym wycinaniem, obawiam się zniszczenia detalu w czasie wycinania ;)
Można za jakiś czas zrobić opcję pustą w środku, jakby np. właściciele BR290 i BR110 podali wymiary zaznaczonego miejsca
br290.jpg

1739549873007.png

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
2.975 10 1
Hmmm, dziwna opcja z tym wycinaniem, obawiam się zniszczenia detalu w czasie wycinania ;)
Można za jakiś czas zrobić opcję pustą w środku, jakby np. właściciele BR290 i BR110 podali wymiary zaznaczonego miejsca
Zobacz załącznik 1104018

Zobacz załącznik 1104019
Jakiego detalu na pustej płaskiej podłodze?

Na podłogę nanosisz zarys otworu potrzebnego do wyciecia. Wiercisz otworki po krawedzi a nastepnie tarczką łączysz je ze sobą. Wykończenie pilnikiem.

Oczywiście ja tą ramę zrobię jak bedziecie chcieli ale nie wyobrazam sobie wykonania ram pod każdy napęd.

Takiego otworu prostokątnego na całą rame na pewno nie zrobię. Rama straci sztywnosci i bedzie lipa z drukowania.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 12
T
Tabor 17
Tabor 10
A
Tabor 11
H
Tabor 17