• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Modele ffox

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.849 15 0
Moje egzemplarze wagonów 440V od Schlesienmodelle już były "pod pędzlem".
Falns Schlesienmodelle - patyna 01.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 02.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 03.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 04.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 05.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 06.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 07.jpg

Korzystając z okazji, podkleiłem na nowo pomosty.
Przyznam, że nie jest to taka prosta sprawa jakby się wydawało, bo przy podklejaniu ich należy je trzymać "z zadartym do góry nosem".
Jak kleimy na wprost, to później delikatnie opadają na dół).
Falns Schlesienmodelle - patyna 08.jpg

W towarzystwie z modelem Roco.
Falns Schlesienmodelle - patyna 09.jpg

Również w towarzystwie z modelem Roco, lecz tym razem niepatynowanym.
Falns Schlesienmodelle - patyna 10.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 11.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 12.jpg Falns Schlesienmodelle - patyna 13.jpg

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.822 128 1
Korzystając z okazji, podkleiłem na nowo pomosty.
Przyznam, że nie jest to taka prosta sprawa jakby się wydawało, bo przy podklejaniu ich należy je trzymać "z zadartym do góry nosem".
Jak kleimy na wprost, to później delikatnie opadają na dół).
Czyli nie jest to do końca wina "azjatów" niestarannie montujących pomasty a raczej niedoskonałość tego elementu.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.849 15 0
Też bywają ciekawe. Taki przykład:
1688331705331.png

Źródło: https://www.bahnbilder.de/bild/pole...-offenen-drehgestell-schuettgutwagen-mit.html

Czyli nie jest to do końca wina "azjatów" niestarannie montujących pomasty a raczej niedoskonałość tego elementu.
Po zdemontowaniu pomostu, na oko wszystko jest w linii prostej, ale po włożeniu w swoje miejsce pomost ucieka w dół (nie bardzo rozumiem dlaczego). Da się do skorygować, ale podczas klejenia trzymałem pomost przez chwilę lekko zadarty do góry, zanim klej zwiąże.
Spokojnie do ogarnięcia przez "azjatów" :)

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.849 15 0
Na warsztacie tacy o to pacjenci:
  • SM31-089 Zakład Taboru we Wrocławiu
  • SM31-111 SKPL
Muszę przyznać, że rozbieranie tego modelu na części to kupa dłubaniny i stresu.
W obu modelach pokrywa tłumika jest inna i w innym miejscu niż w oryginale, ale świadomie godzę się na taki kompromis.

20231006_154309-01.jpg

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.797 62 1
Możesz napisać parę słów na temat tej zielonej, odnośnie maskowania (pomarańczowy pasek) i kolejności malowania kolorami (zielony - pomarańczowy).
@Gagar358 Nie jestem co prawa autorem modelu ale najprościej do uzyskania ładny pasek robi się tak: najpierw maluje się lokomotywę "z marginesem" kolorem pomarańczowym, nakleja potem pasek z taśmy maskującej i maluje się całość na kolor docelowy, tu zielony. Po oderwaniu taśmy mamy ładny pasek.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.849 15 0
Możesz napisać parę słów na temat tej zielonej, odnośnie maskowania (pomarańczowy pasek) i kolejności malowania kolorami (zielony - pomarańczowy).
Pierwotnie zakładałem sposób opisany przez kolegę @Gagar358 z uwagi na idealną szerokość paska - 3mm, ale obawiałem się czy wykonanie oznaczenia "V" po obu stronach będzie symetryczne - taśma maskująca jest żółta, więc maskowanie czoła modelu na pomarańczowym lakierze byłoby trudne - kolory zlewałyby się ze sobą i łatwo o błąd.
Zdecydowałem się więc pomalować model w całości na zielony kolor, następnie zamaskować odpowiednie miejsca, nałożyć ponownie podkład, na koniec pomarańczowy lakier. Sam byłem ciekawy jak wyjdzie, ale wyszło moim zdaniem bardzo dobrze.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.982 130 86
Podklad najpewniej biały? Bo wtedy ta pomarańcz (RAL2008/2009?) będzie taka ładna, swieża ;)

Według zasady pod jasne kolory - biały podkład (nie żaden tam szary...)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.849 15 0
Podklad najpewniej biały? Bo wtedy ta pomarańcz (RAL2008/2009?) będzie taka ładna, swieża ;)
Według zasady pod jasne kolory - biały podkład (nie żaden tam szary...)
Ja zawsze używam szarego podkładu :)
Zielony to RAL 6024.
Pomarańczowy w tym przypadku to RAL 2011.

Docelowo chciałbym żeby model wyglądał jak na poniższej fotografii. Ale czy się uda...
Zdjęcie dzięki uprzejmości pana Wojciecha Gąsiora:
SM31-089.jpg

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.849 15 0
Możesz napisać coś więcej? Czy barierki są demontowalne?
Bo sam się zastanawiam nad przemalowaniem.
Jeżeli są wklejone, to możemy raczej zapomnieć o ich demontażu.
Barierki są demontowalne, ale... klejone i ich demontaż był dla mnie chyba najbardziej uciążliwy.
Z uwagi na ich filigranowość i delikatność, nie obeszło się od deformacji. Oczywiście można poprostować.
Poniżej już przemalowane na biało.
20231018_184508.jpg
To samo z pomostami - są metalowe, mocno przyklejone, więc deformują się i trzeba prostować.
Niektóre zaczepy mi puściły i zostały w budzie
20231018_184731.jpg

Może być różnie. ET21 ma na dachu demopntowalny element, by nie trzeba było zdejmować obudowy wkładając dekoder. Widziałem modele gdzie było to wklejone, widziałem tez takie, gdzie dało się to zdjąć:
W modelu SM31 praktycznie wszystko jest klejone.
Owiewki przy oknach niestety popękały w miejscu uchwytów - trzeba będzie zamawiać nowe lub delikatnie przykleić stare.
Najprzyjemniej chyba demontowało się reflektory, a o te obawiałem się najbardziej. One bardzo ładnie zeszły z modelu.

Nie bać się, działać :)
W razie czego części zapasowe są dostępne.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.849 15 0
Dzięki za wszystkie informacje :)
Te barierki jakoś podważałeś przy tych bolcach do mocowania? To chyba jedyny sposób.
Oszklenie kabiny udało się odkleić bez uszkodzenia?
  • Tak, dokładnie. Podważałem pęsetą. Trochę kombinowania, ale w końcu każdy zaczep puszczał.
  • Wszystkie szybki (oprócz owiewek), bez żadnego problemu powychodziły.
  • Wycieraczki sugeruję szczypcami dobrze złapać (zaraz przy uchwycie) i wyciągnąć jednym pewnym ruchem z obudowy.
    Również są metalowe, więc łatwo o powycinanie ich.
  • Buda modelu ma trochę poprzyklejanych części plastikowych, trzeba wszystkie powyciągać, żeby przy zmywaniu farby nie odkleiły się i nie zaginęły w rozpuszczalniku. Używałem WAMOD-u.
  • Zielony pas słabo się rozpuszcza, więc nie męczyłem go do końca. Po nałożeniu podkładu, został ładnie przykryty.
  • Jeszcze nie udało mi się rozłożyć obudowy ostoi (jest plastikowa), ale w wolnej chwili powalczę z tym jeszcze.
    Jej demontaż ułatwi malowanie czołownicy.
  • Uchwyty na dachu są metalowe. Nie demontowałem ich przy rozpuszczaniu farby i malowaniu.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.849 15 0
ET22-1077 prawie skończona, jeszcze osprzęt pozakładam i poczekam na normalną pogodę żeby coś "pofocić".
Ale póki co:
IMG_1297 4.jpg

Dla porównania przy fabrycznym ET22-951:
IMG_1329 2.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 7
Tabor 2
A
Tabor 38
A
Tabor 85