Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Nie zgodzę się. Jeśli zachodzi wyższa potrzeba odwzorowania jakiegoś napisu, a nie ma w programie odpowiedniej czcionki, można te parę znaków opracować ręcznie. Albo też, edytować kilka liter z podobnej czcionki, nadając im właściwy wygląd. Potrzeba tylko jakąś fotkę jak to wyglądało w oryginale, nieco umiejętności, i zazwyczaj kupę czasu.
Ja używam do projektowania napisów czcionki opracowanej i udostępnionej przez kol Marcina Wojdę (BN.67-9310-03) i wydaje mi się być dobra i o odpowiednim kroju pisma.
Ponieważ nie chciało mi się czekać, aż któryś z producentów wielko- lub małoseryjnych wypuści węglarkę 17W (Eao), postanowiłem zrobić kilka domowym sposobem, aby mój Ty45 miał swój pociąg z węglem z początku IV epoki. Tym razem założeniem był rozsądny stosunek liczby wagonów i czasu wykonania do jakości, więc zdecydowałem się na jak najprostsze technologie - ściany boczne ze sklejki 0.6 mm, rysunek desek wykonany ostrzem cyrkla, a dolna część ściany wygładzona szpachlówką, aby usunąć rysunek drewna i imitować blachę ostoi. Podłoga wagonu jest wykonana z balsy, tak jak i dodatkowe usztywnienie wnętrza (było potrzebne, bo sklejka 0.6 na ścianach jest dość wiotka). Sklejkę i balsę można łatwo ciąć nożykiem, co przyspiesza budowę modelu. Wykorzystałem kształtowniki polistyrenowe Plastruct i Evergreen imitujące mnogość kształtowników stanowiących konstrukcję pudła, a drzwi kopertowe wykonałem z polistyrenu i skopiowałem wielokrotnie w żywicy. Trochę drucików 0.2 i 0.3 mm na uchwyty, poręcze i mechanizm zamykania drzwi. Lekki model wymagał sporego obciążenia z metalowych podkładek.
Zastosowałem gotowe wózki firmy Kadee, jako najbardziej zbliżone do oryginału, oraz koła o profilu RP25 firmy Intermountain. Nie odwzorowywałem spodniej strony podwozia, układu hamulcowego itp. Malowanie lakierem szybkoschnącym Mr Hobby Mr Color, kalkomanie ze strony kalkomanie.com. węgiel własnej roboty zamocowany na stałe. Nie robiłem wielu zdjęć podczas prac, więc zamieszczam tylko kilka, które jak myślę zilustrują technologię wykonania. Dlatego też nie zakładałem nowego wątku.
W sumie w prosty sposób otrzymujemy model wagonu typowy dla szlaków PKP sprzed lat, którego nie ma na rynku. Polecam tę metodę, nie wymaga zbyt wielu narzędzi, wszystkie materiały można łatwo kupić, a zaplanowanie budowy we właściwej kolejności pozwala na szybkie i dokładne wykonanie modelu. Przy moim ciągłym niedoborze czasu udało mi się zrobić 5 wagonów w pół roku (głównie wieczorami oczywiście), a z nadmiarowych materiałów (każdy element przygotowywałem z małym zapasem) mam zamiar złożyć jeszcze szósty. Gdyby ktoś skusił się na wykonanie modelu podobną metodą, służę radą
Hoart, dzięki, nie wpadłbym na to, żeby szukać tak blisko, więc szukałem daleko. Swoją drogą, nie wiem czy znalazłbym gdzieś teraz te wózki w większej ilości...
No niestety, internet nie udostępnia wszystkiego Rysunki, a w zasadzie szkice, na których się opierałem to ksera stron ze starych książek "Normalnotorowe wagony PKP..." oraz "Charakterystyki normalnotorowych wagonów PKP..." które kopiowałem jeszcze w latach 90-tych w bibliotece Politechniki, a także wycinanka Zetki nr 1/08, gdzie jest opracowany model wagonu w H0 w kartonie. Do tego przydało się kilkadziesiąt zdjęć wagonu 17W, które zrobiłem w roku 1999, gdy taki wagon stał jeszcze w Wolsztynie. Chyba że koledzy z Forum znają jakieś lepsze źródła?