• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Miejsce i materiały na makietę

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!

Jestem nowy na tym forum i w styczniu skończę 13 lat. Dużo czytałem w internecie nt. konstruowania makiet, ale nigdzie nie znalazłem tych podstawowych informacji. Mam kilka pytań:

1. Na czym zbudować makietę? Czy musi to być jakaś płyta pilśniowa, a może zwykła deska?
2. Jakie miejsce na zbudowanie makiety jest najlepsze?
3. Od czego zacząć? Od tego, na czym będziemy budować makietę, czy od pojazdów?

Bardzo proszę o odpowiedzi :)

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki :)

Rozumiem, że Piko Roco to zestawy dla całkiem zielonych w robieniu makiet? Jeśli tak, to mam jeszcze jedno pytanie: jakie tory stosuje się na makietach? Zawsze plastikowe, czy może też metalowe? I w jaki sposób ma poruszać się pociąg? Normalnie na baterie, czy w jakiś inny, zaawansowany sposób?
I jeszcze: jak umocować tory na makiecie?

Oczywiście wszystkie pytania dotyczą hasła pt. ,,Pierwsza makieta" :D

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.370 17 2
zielony to faktycznie jesteś :D . szyny nie są plastikowe lesz metalowe, i w nich płynie prąd koła w lokomotywach też są metalowe i stąd silnik czerpie prąd. piko i roko to nie zestawy dla początkujących a dla normalnych ludzi zaczynających przygodę z modelarstwem bądź dla tych co chcą pobawić się na dywanie.

Co do torów to jest kilka patentów ale o tym na pewno przeczytasz na forum

A jeśli nie chce Ci się czytać to masz problem bo makieta to wieczne pytanie typu:
a jak to zrobić,
jak to działa
a z kąt i gdzie kupić.

Na wszystkie pytania które cisną ci się na klawisz są odpowiedzi na forum.

Jak to mówią

Trza tylko poczytać.

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A pytanie ode mnie, skąd jesteś?
Garwolin. Miasto na południe od Warszawy. Około 60 km od niej ;) Za dużo to u mnie nie ma sklepów z modelarstwem kolejowym. Najwyżej są jakieś pociągi dla dzieci, ale to takie na baterie, które się wkłada do lokomotywy i z plastikowymi szynami.

A jeśli nie chce Ci się czytać to masz problem bo makieta to wieczne pytanie typu:
a jak to zrobić,
jak to działa
a z kąt i gdzie kupić.
Trochę poczytałem i myślę, że nie jestem już taki ciemny, jak jeszcze niedawno :)

szyny nie są plastikowe lesz metalowe, i w nich płynie prąd
Aha. A czy wszystkie zestawy Roco i Pico oferują metalowe szyny i koła? Bo boję się, że mi przyślą plastikowe, jak zamówię :D

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.370 17 2
Jak wymyślą plastik przewodzący prąd to pewnie będą plastikowe nie tylko podkłady ale i szyny.
Puki co szyny są metalowe.

I jak zamówisz czy to roco czy to piko to szyny plastikowe nie będą ;)
A jak bardzo chcesz kolejkę z plastikowymi szynami to na allegro pewnie taka znajdzie ;)

lukas76

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 3 0
ja bym uważał na tego sprzedawce- zdarza mu się sprzedawać coś czego fizycznie nie ma. a co do zestawu to cena może kusić ale po co Ci wagon pod tytułem union pacyfic, pozdrawiam

Reakcje
0 0 0
Witam
Zestaw jak na początkującego to jest dobry, ale jak chcesz zbudować makietę to najpierw rozplanuj co gdzie. Bo z tego zestawu torów nie zbuduje makiety, chyba że to taka makieta z jednym kółkiem ma być. kpev1884, kolega podał program w którym możesz zaplanować rozkład torów. Skorzystaj z niego bo tak nie mamy jak Ci za bardzo doradzic bo nic nie wiemy.;)

Jeśli mówię źle poprawcie :)

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
popowe - widziałem ten zestaw, ale te wagony... :D Odpychają mnie jakoś.
bartek13.w - nie nadaje się na makietę, ze względu na małe urozmaicenie torów? Wiem, ale to tylko zestaw startowy. Potem mógłbym jakoś bezpośrednio na makiecie go rozbudować, chyba, że kupiłbym np. od razu na początek A + B. Ale zobaczyłem w internecie wiele negatywnych wypowiedzi nt. Piko, a poza tym to jakoś od samego początku Roco wydawało mi się lepsze... Geoline odpada, ze względu na ten plastik pod torami, ale co myślicie na temat Roco Line? Wiem, że pojawiały się już podobne tematy, ale dyskusja w nich prowadziła donikąd i nie mogłem się i tak dowiedzieć, co jest najlepsze :|