• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Miejsce i materiały na makietę

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
czym chcesz się poruszać, czy to ma być towarowy skład czy osobowy
Szczerze to nie jestem uparty na jeden, szczególny typ i aż tak bardzo nie zależy mi na tym, czy to będzie pociąg osobowy, czy towarowy ;) Jednak bardziej poluję na jakiś towarowy, chociaż jeżeli znajdę przez przypadek jakiś bardzo fajny osobowy, to też nim nie pogardzę :D

tort czy moduł
Raczej tort. Bo chcę, aby pociąg miał możliwość jeżdżenia w kółko, a na modułach nie zawsze jest to możliwe. Oczywiście nie coś bardzo dużego, bo z makietą np. 5m x 6m raczej sobie nie poradzę :)

Hmm zauważyłem, że Piko ma dużo większą dostępność niż Roco... :|

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jeśli chodzi o tory GeoLine to jak na początek fajna sprawa, bo rozkładając na podłodze nie rozczepiają się.Plastiki, jak ty to określiłeś na płycie można zamaskować.Dostępność Piko? Roco ma bardzo duży wybór. W Piko to większość co jest na Allegro to hobby czyli zabawa.Jak dla Ciebie na początek wystarczająco.Pomyśl też o tym: http://allegro.pl/roco-geo-line-br218-i1384849905.html

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Nie wiem, czy rzeczywiście by się te plastiki dały jakoś zamaskować. Trzeba by było trochę pokombinować, przy czym ja szukam czegoś, co nie wymaga aż tak dużej wprawy, bo moje doświadczenie jest jeszcze dość małe. Zwykłe tory wydają mi się jakieś trochę fajniejsze :) Spróbuję coś poszukać, tylko, czy Roco Line występuje w ogóle w zestawach? Bo wszędzie, gdzie widzę można kupić tory na sztuki, osobno.

Reakcje
0 0 0
Wszystko dobrze ja osobiście nie mam Roco line ani Geoline więc nie wypowiem się na ten temat. Ja mam Piko i nie narzekam choć mogło by być lepiej.
Moim zdaniem porównaj ceny, sprawdź ile potrzeba torów, przelicz dobrze które tańsze w twoim przypadku, bo 450 zł czy 500 to aż tak dużo nie jest na makietę a nie wiadomo czy ci wyjdzie, ale wieże w ciebie że sobie podołasz ;)
I rozplanuj układ torów.

OP
OP
C

Chrups

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ale wy mnie źle zrozumieliście :D Na składzik, a nie na całą makietę :)

Hmm, a tak w ogóle to jaki rozmiar makiety proponujecie na początek w skali H0?

robertk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam Szanownych Forumowiczów!
Jako że latorośl przejawia zainteresowanie tematem oraz osiągnął już wymagany wiek (7 lat) zrodził się pomysł budowy makiety. W związku z powyższym mam kilka pytań dotyczących podstawowych kwestii, w szczególności: wyboru skali, sensownych wymiarów makiety - tak aby nie wyszła karykatura. Pozwolę sobie nadmienić, iż w latach dzieciństwa bylem szczęśliwym posiadaczem zestawu Roco w skali 1:87 a trochę później - zalążka makiety w skali 1:120.
Dylemat związany z wyborem skali determinowany jest po pierwsze ilością miejsca na makietę (planowana przestrzeń 350cm x 180 - 220 cm), a także szczegółowością modeli i otoczenia. Wiem że temat był już wałkowany i każda skala ma swoje wady i zalety. Proszę o odpowiedzi na następujące pytania:
1. czy na ww powierzchni można zaprojektować sensowną makietę w skali 1:87?
2. czy stopień odwzorowania szczegółów w skali 1:120 jest porównywalny ze skalą 1:120?
Proszę o rzeczowe porady.Jednocześnie nie mam zamiaru wywoływać jakichkolwiek sporów pomiędzy zwolennikami każdej ze skal.
Pozdrawiam

robertk

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oczywiście chodziło mi o porównanie szczegółowości modeli w 1:120 w stosunku do modeli 1:87
Poprzez karykaturę rozumiem zbyt dużą ilość torowiska na małej powierzchni , oczywiście nam na myśli "tort"