• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta Miasto Adriana

paulinium

Znany użytkownik
Reakcje
29 0 0
Po prostu brak słów.. ogrom włożonej pracy zdumiewa..
Twoje miasto prezentuje się pięknie..i te dalsze plany.. śledzę krok po kroku i gratuluję takich pomysłów.:love:

OP
OP
Adrian Henszel

Adrian Henszel

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Sprawca się przestraszył śledztwa i miasto oddał ;) Proces podświetlania w toku, póki co podłączyłem latarnie.

Teraz czekam na kolejną dostawę tak by cała ulica była jasna, póki co różnicę między gotową a czekającą na odrobinę światła częścią miasta widać gołym okiem ;)

Dziś dotarła także paczka z drzewkami i krzewami - taki komplecik:

Tak wstępnie planuję to ułożyć w mieście:

Ale póki co chcę skończyć temat oświetlenia, bo przy ciągłym zdejmowaniu i zakładaniu budynków coraz większy pogrom sam sobie sieje, masa elementów będzie wymagała uzupełnienia ;)

Wraz z drzewkami dotarły figurki policjantów, którzy będą obsługiwać miejsce kolizji, ale i oni pojawią się już po zakończeniu prac ze światłem ;)

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.000 108 2
Cieszę się że miasto się znalazło , bo Michał już detektywa Rutkowskiego pytał czy da radę .;)
Podoba mi się , tylko pytanie czy latarnie nie są zbyt intensywne.;):)

OP
OP
Adrian Henszel

Adrian Henszel

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ostatnio dotarły ostatnie lampy uliczne na ten moduł, dziś siadłem do lutownicy i tym samym temat świateł zamykam, teraz czas na dopracowywanie kwestii oświetlenia budynków (okna i ściany tak by nie świeciły całe ;) ) oraz naprawy tego co poległo przy instalacji oświetlenia - a co do samych świateł to wstępnie wygląda to tak:

A co do zbyt jasnego świecenia latarni to fakt, może świecą nieco jasno, ale ogólnie na żywo nie wygląda to jakoś nadmiernie źle, wszystko kwestia zdjęć ;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.585 387 20
Patrzę..., podziwiam..., podziwiam... i patrzę..., i nie mogę się napatrzeć. Świetnie ta dzielnica wygląda nocą. Gratuluję.(y)(y)(y)

OP
OP
Adrian Henszel

Adrian Henszel

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
W warsztacie zatrudnili jakiegoś spawacza i teraz błyska tą spawarką...

Póki co prace posuwają się do przodu bardzo powoli ale walczę z oświetleniem. Doszedłem do wniosku, że muszę to ugryźć nieco inaczej - wkrótce efekty. Poza standardowym oświetleniem ulic i budynków pojawią się także efekty oświetlenia pojedynczych okien, które będą się zapalały i gasiły dając efekt życia w budynkach.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Co do jasnego oświetlenia - mija epoka ciemnych sodówek i notorycznego zaciemniania miast:

Przez centrum Dąbrowy przejeżdża się idealnie. Szkoda że tylko przez centrum. Mnie się Twoje światło podoba - wreszcie to Polska XXI wieku, a nie pomarańczowy PRL.

Reakcje
91 0 0
Fajny ten moduł. Dużo kamienic, jak na centrum miasta przystało, skwer, fontanna, zieleń, to właśnie powinno być w środku miasta(y). Przypomina mi trochę Wrocław, chociaż twoje miasto nie jest polskie:(. Jest klimat na tych zdjęciach z tramwajem pośrodku, dużo dają postacie ludzi, jest życie. A druty tramwajowe będą?

OP
OP
Adrian Henszel

Adrian Henszel

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Druty będą, mam już kilka słupów, ale całość rozwieszę po wymianie torowiska ;) Tylko muszę najpierw ogarnąć temat oświetlenia do końca bo przy zabawie z kabelkami sporo elementów odpadło i czeka na ponowne zamontowanie :D

OP
OP
Adrian Henszel

Adrian Henszel

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Żeby nie było, że się obijam to poinformuję Was, że chwilowo miasto czeka na lepsze czasy i kolejną kadencję rozwoju - póki co jednak więcej dziać się będzie na zapleczu - jako postanowienie noworoczne postawiłem sobie zmotywowanie się do sprzątnięcia i odświeżenia (doprowadzenia do stanu używalności) stryszku, gdzie docelowo miasto zagości w pełnej formie - no i jak postanowiłem tak też zacząłem robić. Proces ten niestety jest czaso i pracochłonny więc troszkę mi to zajmie - ale jak tylko ogarnę temat biorę się za budowę kompletnej bazy modułów pod cały planowany obszar - a później już pójdzie jakoś tak jak z pierwszym modułem (który przedzie też drobne, lub mniej drobne zmiany kosmetyczne).

Tak więc na relacje z miasta trzeba będzie poczekać. Ale na pocieszenie dodam, że ruszyłem nieco temat niewielkiego dworca autobusowego, który to znajdzie się gdzieś w mieście - przy stacji kolejki miejskiej. Póki co powstaje to z odpadu i tego czego nie wykorzystałem w module a prezentuje się tak:

Póki co zabrakło na nawierzchnię, ale to się nadrobi ;)

Przystanek nie będzie duży, ale trochę pojazdów jednorazowo będzie w stanie przyjąć:

Aktualnie trwają procedury mające na celu wyłonić przewoźnika, który obsłuży miejskie linie - szukam jakiegoś ciekawego malowania - najlepiej dostępnego na kilku różnych typach taboru ale póki co z marnym skutkiem, jak tak dalej pójdzie sam coś wykombinuje :D Ale to na spokojnie, póki co inne priorytety :)

Ogólnie plan na ten rok jest taki by ukończyć bazę makiety i położyć torowisko na całości - reszta wyjdzie w praniu :)