• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Mazowsze Główne

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.711 530 29
Super te tokareczki w wiertarka tez, no a spawarka wirowa, na takiej się uczyłem, zresztą dalej nie umiem;), ale wspomnienia pozostają.
Taka spawarka przydało by mi się w zerówce, mam rozgrzebany warsztat ślusarski i piękny stół spawalniczy, ale coś ostatnio mi robota nie idzie.
Na razie wzdycham i zazdroszczę zapału i umiejętności Markowi.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.304 216 0
Pawle, dziękuję, ale gdzie mi tam do Ciebie.
Teraz proszę o radę.
Takie mam pomieszczenie na warsztat
869B8A3A-6A2E-4772-A068-F506AA83FFF7.jpeg
mechaniczny, proszę o pomoc w rozstawieniu urządzeń.
6E9A6D6F-E3F8-4425-9E3D-1B13136B7462.jpeg

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.340 35 1
Może tak Marku

WARSZTAT.jpg

czerwony - tokarki
zielony - stoły warsztatowe
niebieski - wiertarki
pomarańczowy - spawarka

Na ścianach obok tokarek ustawił bym jeszcze regały warsztatowe ( na np. materiały do toczenia) , pod którymś z okien biurko majstra , można też pomyśleć obok stołów warsztatowych wstawić stół spawalniczy a nad nim wyciąg z rurą na zewnątrz budynku.
Podziwiam Waszą pracę z tak wielkim rozmachem (y)
Pozdrawiam

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.711 530 29
Żeby nie było że się wymądrzam.
Ponieważ stoły warsztatowe mają ściankę do mocowania narzędzi nie ma sensu ich ustawiać pod oknami bo i tak światła mieć nie będą, tu ustawiłbym tokarki, oddalone odrobinę od ściany, aby ułatwić serwis i wywóz wiórów, od strony konika czyli mniej używanej można postawić szafkę niską tak do pasa (808-900 mm) obsługi, na noże i inne przyrządy stoły po przeciwnej stronie, prawdę mówiąc dwie wiertarki to zdecydowanie za dużo, no ale jedna może być używana jako gwinciarka, oczywiście obie na specjalnych stołach, znajdzie się tez miejsce na szafkę z wiertłami lub stelaż o podobnym zastosowaniu.
Niewielkie ilości materiału mogą znajdować się obok tokarek, natomiast większość powinna znajdować się na regale poza warsztem, gdzie pod zadaszeniem stoi stara klasyczna piła ramowa na której wstępnie tnie się materiał.

pila-ramowa-oh-253-kielczow-490973486.jpg
Choć ta i tak nie jest taka stara o jakiej myślę.
Problem powstaje ze spawarkami, nie powinno się urządzać kącika spawalniczego w warsztacie mechanicznym, ponieważ że musi byś wyciąg dymu, to zakłóca poprawną wentylację pomieszczenia i byłoby dokuczliwe dla tokarzy i ślusarzy, niezbędny jest tez parawan aby zabezpieczyć postronnych obserwatorów od przypadkowego "naświetlenia" oczu, może to się skończyć nawet chwilową utratą wzroku, widziałem takie przypadki, no i stół, solidny z pokryciem blatu z prętów stalowych lub perforowanej płyty z podłączonym od spodu drugim wyciągiem, o większej wydajności niż ten ogólny, wentylatory wyciągowe zazwyczaj znajdują się na zewnątrz pomieszczenia spawalni.

No to tak na wstępie, a jeszcze greting(choć to nie do końca poprawna nazwa tejże) czyli kratka obok/przed tokarką, nieodzowny element warsztatów, starych oczywiście.

IMG_1874_19147_18313.jpg

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.711 530 29
Choć to pomieszczenie nie jest idealne, bo przy mojej propozycji ustawienia tokarek niezmiernie trudne będzie toczenie długich przedmiotów wystający z wrzeciennika jednej z nich zasłoni drzwi, z drugiej oprze się o ścianę, no ale można powiedzieć że tu się nie obrabia długich elementów.
W spawalni wiadro z piachem, na pety, wszak każdy palacz odczuwa niedostatek dymu, i gorące końcówki elektrod.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.711 530 29
Makieta zwykła kolejowa, a ile trzeba rzeczy przewidzieć żeby taki Nemo się nie przyczepiał.

A jakie byłyby wymiary tego pomieszczenia 1:1.

nohab

Znany użytkownik
Reakcje
673 122 2
Tokarki wyszły super. Stoły warsztatowe, może i piękne, ale nie na PKP :eek:. Narzędzia powinny być w szufladach, szafkach pozamykane na "cztery spusty". :) Regał na drobny materiał do toczenia tak. Koło tokarek mały stół metalowy z półką na detale. Wiertarka na stojaku. Koniecznie szlifierka. Biurko dla brygadzisty może być. Tokarki zasilane z gniazd siłowych. Powinna być umywalka. Jak miało by być stanowisko spawalnicze, to stół powinien być zasłaniany kotarą. Drewniane raszki przed tokarkami. Beczka na wióry.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.711 530 29
Myślę że to jest tak w tym przypadku, są budynki i są przydzielone ich funkcje, są także maszyny, każda wersja będzie obarczona jakimś błędem.
Tak było w okresie błędów i wypaczeń w ŁKMK, pomysł, realizacja a potem dopasowywanie do realiów powstałego tworu, żeby jakoś wyglądał.

Będzie super i już 99,99 procent oglądających nawet nie zwróci uwagi na ten problem, za to będzie słychać "zobacz Brajanku jaka ciuchcia i maszynki pewnie do wyrobu kiełbasy" "ale warstat (celowo użyta potoczna wymoaw teog słowa) jakie skrawarki" (też słyszałem) "zobacz jakie śliczne kraty w okanch jak u Tatusia podczas odwiedzin".
Chłopacy projekt jest imponujący, to co pokazujecie jest niesamowite, budujcie, ja przestaję się czepiać, tylko patrzę i jak już pisałem, zazdroszczę.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.523 223 3
Pisz i reszta niech też pisze. Przy pewny stopniu zaangażowania w projekt pewne rzeczy umykają bo jest ich bardzo dużo. Tematycznie odtwarzamy rzeczywistość czyli w teorii powinniśmy wiedzieć wszystko :), a to jest nie możliwe. Ale jak jest nas więcej to sprawne oko kolejne z rzędu wyłapie coś co można poprawić. O to chodzi w tej zabawie. Przynajmniej mi.

Modelarstwo różni się tym od rzeczywistości że jak np. w tym warsztacie tokarka nie zmiażdży podłogi drewnianej tak jakby to zrobiła w rzeczywistości.
Jak byłem na hali produkcyjnej w Zarmen na terenie huty to faktycznie chyba wszystko było na betonie. Beton ten był "pomalowany" mieszaniną smarów i kurzu,/ziemi tworząc taką specyficzną warstwę. Ale drewniana podłoga też tam jest np jako ścieżki między urządzeniami. Kolejna rzecz jest taka że tamta hala jest przeogromna a my tutaj mamy warsztacik.

Ja teraz siedzę nad wnętrzem i dodatkami do elewatora oraz budynkiem młyna. Też pewnie będzie wiele błędów ale myślę że dzięki temu realizm takiego budynku mocno zyska.

1604339137422.png

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.711 530 29
To piszę, bardzo często podłoga w warsztatach była wykonana z kostki drewnianej, taką mieliśmy w szkole, pamiętam miala kształt sześcianiu o boku 150 mm, bo latach traktowania smarami, butami, wiórami, nabierała specyficznej barwy i zapachu, ponad to stanowiła doskonałe miejsce do uprawiania twórczości artystycznej polegającej na wbijaniu w nie elementów z zezłomowanych łożysk, takich jak wałeczki i igiełki, powstawały niekiedy małe arcydzieła, szkoda że nie było telefonów i cyfrówek, nie muszę dodawać iż nie zawsze ta twórczość spotykała się z entuzjazmem ze strony nauczycieli, choć Pan Stanisław Salezjanin (prawdziwy) podchodził do tego spokojnie i pobłażliwie.

To tyle oftopicznie, ha jakie pięknie absurdalne słowo.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.304 216 0
A ja pamietam, że na Tokarni Walc, taki wydział na mojej starej hucie posadzka była zrobiona z okrągłych drewnianych klocków, średnica około 12-15 centymetrów i wysokości około 10 centymetrów. Ustawione oczywiście pionowo. Taka podłoga podobo bardzo dobrze tłumi wibracje urządzeń.

Sebastian.W

Aktywny użytkownik
Reakcje
98 0 0
Ja tak jak Paweł pamiętam drewniane kostki w kształcie sześcianu przesiąknięte chłodziwem i mocnym zapachu. Często tokarki ustawione były blisko siebie pod skosem, konikiem w stronę okien, dzięki temu odpadał problem toczenia długich elementów.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.523 223 3
Marku tam na hali jak chodziliśmy (gdzie ten wielki stół ktoś próbował pociąć) też była taka podłoga z takich drewnianych klocków.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.340 35 1
Właśnie odnośnie wyposażenia tego modelowego warsztatu . Andrzej @nohab napisał: "Tokarki zasilane z gniazd siłowych." proponuję na ścianie tego warsztatu machnąć taką rozdzielnie jaką Artur zastosował na module z podnoszonym mostem. Nie zaszkodziły by na ścianach propagandowe plakaty o BHP;)