• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Mazowsze Główne

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.523 223 3
Ten tutaj to Walters. Natomiast można jeszcze szukać Trixa. Jest prawie taki sam, ma tylko więcej zbiorników. Natomiast większość dużych budynków Walters/Trix jest przeskalowana w dół. Kiedyś widziałem piec hutniczy przez nich zrobiony i porównany to tego samego pieca zrobionego przez modelarza na podstawie dokumentacji. To Walters/Trix to jakieś 2/3 oryginału było. Jak dobrze pamiętam. Ale dalej ten budynek i tak jest wysoki co widać porównując do wagonów ;) Tak więc da radę na modułach.

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.039 149 0
Walthers 933-3019
Walthers 933-3098 - rozbudowany zestaw
Faller 533019
Faller 533098 - rozbudowany zestaw
To jest seria cementowa a nie zbożowa

Zbożowe są takie:
https://www.walthers.com/adm-r-conc...13-1-2-x-9-x-13-1-2-quot-33-7-x-23-7-x-33-7cm
https://www.walthers.com/add-on-silos-kit-9-x-4-3-4-x-9-quot-22-1-2-x-11-7-8-x-22-1-2cm

Trix:
https://www.google.com/search?q=Tri...HchqbgDg&bih=658&biw=1326&client=opera&hs=UQ5

Wiesz, że to jest w skali N?
Ja to wiem ;-) ale eNkowy jest taki sobie ;/

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.523 223 3
Wiem że to w N ale takie same były w H0. Ja nie wiem kto kogo przejmował i kiedy ale dla mnie z tego co pamiętam pierwszy był właśnie Trix. Po jakimś czasie dokładnie te same budynki (czasami różnice dotyczyły jak w przypadku zboża ilości zbiorników) w ofercie miał Walthers jakby przejął je od Trixa. Te same kopalnie, zakłady jak huta, te same sety budynków.
A teraz się okazuje że część ma też Faller :]

Z Walthers jest tylko taki problem (był ponad rok temu) że z tej strony co podał Misiek nie chcieli robić wysyłki do Polski. Te moje sety to kupiłem na ebay.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.304 216 0
Jak mnie pamięci nie myli to: pierwszy był Trix, potem projekt został przejęty przez Walthers, a na dzień dzisiejszy Walthers jest w grupie Barci Faller.
Co ciekawe grupa się dość mocna rozrasta, poniżej marki wchodzące w skład grupy:
FF64D145-B82F-4A6C-B437-5CB3915B07F2.jpeg

932F93C6-7C69-4FA4-AF61-9798699D7E9E.png

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.039 149 0
Jakby nie patrzeć do kogo obecnie co należy (wszystkie korporacje na świecie i tak do kilku ludzi)
Kurcze, spodziewałbym się kilku z tych firm raczej w chińskich łapkach.
Chyba, że Faller też jest w chińskich łapkach?

Artur, w kwestii elewatora to ta nadbudówka na silosach jest konieczna na całej długości. Tam są podajniki ziarna do silosów.
Chyba, ze chcesz się babrać z wyprowadzeniem ich na zewnątrz (gdzieś widziałem zdjęcie amerykańskiego modelu w tej kwestii, nie wiem jak to działa w europejskich realiach)

Polecam lekturę, może być pomocna.
Poza tym elewatory to temat rzeka ;-)

kal12481.jpg

QUOTE="Rafał M, post: 888822, member: 4237"]Serio? Zobacz mój post powyżej Twojego. Tamte dałem jako podobieństwo.[/QUOTE
Przeczytałeś o co pytał tomekkor? O elewator z poprzedniego zdjęcia, czy o podobny?

Ostatnio edytowane: