• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Maszyny do prac torowych używane w okresie PRL

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.734 60 3
https://www.facebook.com/MuzeumKolejnictwawWarszawie/photos_stream
Pługi odśnieżne jakby nie było także maszyny do prac torowych - utrzymania zimowego szlaków i stacji kolejowych

Odśnieżanie przy pomocy ognia
Pług drezyna.jpg

Mały pług do odśnieżania torów na stacjach
Pług drezyna 1.jpg

Pług przerobiony z tendra odśnieżający na jedna stronę
Pług jednostronny.jpg
Pług jednostronny 1.jpg

Po co był ten sygnalizator przy drzwiach
Pług jednostronny lemiesz.jpg
Pług łańcuchy.jpg
Pług odśnieżny PSR.jpg
Pług wirnikwy.jpg

Stargardzkie produkty dla południowych sąsiadów
Pług dla czech.jpg

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
678 9 1
Ten sygnalizator wyświetlał sygnały podawane przez maszynistę pługu odśnieżnego dla maszynisty lokomotywy pchającej pług, ponieważ widoczny na zdjęciu pług odśnieżny systemu Klima nie posiadał własnego napędu tylko był pchany. A że maszynista lokomotywy popychającej nie widział ani szlaku przed sobą ani semaforów to musiał polegać na wskazaniach tych sygnalizatorów. Były tam jak dobrze pamiętam sygnały stój, pchaj z daną prędkością, chociaż znajdę instrukcje to mogę podać dokładniej. fotka sygnalizatora z pługu znajdującego się w jaworzyńskim Muzeum.
S6306797.JPG

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.593 74 0
Zdjęcie Nr 2 - stacja Warszawa Główna Osobowa. Przy peronie pocztowym stoją wagony towarowe /dawne chłodnie/ dzierżawione przez pocztę, obiegające w ówczesnych pociągach pocztowych.

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
678 9 1
Jako, że nie mogę na obecną chwilę instrukcji odnośnie w/w sygnalizatorów to dodam skan kabiny pługa wirowego systemu Henschel, gdzie pod napisem ,,systemu,, jest specjalna ,,tablica sygnalizacyjna,, dla maszynisty (nie oznaczałem jej aby nie upstrokacić komputerowo rysunku, bo może się komuś przydać).
Pług Henschel 001.jpg

Rafał1

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich miłośników kolejnictwa.
Kolega Mattia dodał zdjęcia na których widzę zgrzewarkę szyn prsm 3-33 czy ktoś ma jeszcze takie zdjęcia tej maszyny?
Przypuszczam że zdjęcie zostało zrobione na Świebodzkim we Wrocławiu bo tam zabierane były wszystkie maszyny z Dolnego Śląska i niszczały. Ta zgrzewarka prawdopodobnie pochodziła z bazy Wałbrzych Szczawienko. Jeżeli ktoś ma zdjęcie tej maszynki bądź innego sprzętu proszę podsyłać, będę wdzięczny.

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
678 9 1
Witam wszystkich miłośników kolejnictwa.
Kolega Mattia dodał zdjęcia na których widzę zgrzewarkę szyn prsm 3-33 czy ktoś ma jeszcze takie zdjęcia tej maszyny?
Przypuszczam że zdjęcie zostało zrobione na Świebodzkim we Wrocławiu bo tam zabierane były wszystkie maszyny z Dolnego Śląska i niszczały. Ta zgrzewarka prawdopodobnie pochodziła z bazy Wałbrzych Szczawienko. Jeżeli ktoś ma zdjęcie tej maszynki bądź innego sprzętu proszę podsyłać, będę wdzięczny.
Fotka Matti pochodzą z Wrocławia Świebodzkiego i przedstawiają odstawioną od ładnych kilku lat PRSMmkę, a firma Dolkom posiada również drugą maszynkę tego typu ale zmodernizowana dość znacznie (ze starej maszyny został szkielet z podwoziem a silnik, agregat zgrzewający, kabina maszynisty nowe). Będę miał okazję to sfotografuje obie maszynki.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
mam pytanko na jaki kolor były malowane pługi wykonane z tendrów ?
Na kolor czarny, przynajmniej do początku lat 70 XX w.
Jak było później? Teoretycznie pługi odśnieżne (w tym również tendrowe) mogły być malowane tak jak inne wagony T-G i służbowe, czyli na kolor ciemnozielony, ale chyba z wyjątkiem lemiesza...
W taki właśnie sposób pomalowany został pług tendrowy w Wolsztynie i teoretycznie nie można temu schematowi malowania nic zarzucić. A jak było rzeczywiście...?

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.369 670 30
A nie były granatowe, jak pociągi ratumkowe I inne pojazdy ówczesnej Służby Trakcji i Wagonów?

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
A nie były granatowe, jak pociągi ratumkowe I inne pojazdy ówczesnej Służby Trakcji i Wagonów?
Jeżeli już, to niebieskie (wg przepisów, wagony ratunkowe oraz w pociągach ratunkowych i pogotowiach powinny być pomalowane na kolor "jasnoniebieski !"), ale ja tak pomalowanych pługów tendrowych nigdy nie widziałem, ani na zdjęciach, ani "na żywo".

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Dla każdego z kolegów odpowiedni pług odśnieżny... :LOL:...
Te zdjęcia potwierdzają tylko to, co napisałem wyżej, czyli że pługi odśnieżne przebudowane z tendrów parowozowych nie były malowane na kolor niebieski, a co najwyżej na kolor zielony (z wyjątkiem lemiesza!).
Podsumowując dyskusję, ja pomalowałbym tendrowy pług odśnieżny na kolor czarny, nawet jeśli malowanie to miałoby pochodzić z początku lat 70 XX wieku.

Rafał1

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może ktoś posiada jakies zdjęcia zgrzewarek prsm3 lub zna jakąś stronę gdzie mógłbym takie zdjęcia znaleźć. Proszę o info.