• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Mapowanie funkcji w dekoderach dźwiękowych

M C1

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
281 28 1
W końcu pokonałem szwaba .
CV31=16
CV32=3
CV419=32
CV435=32
CV451=32
CV467=32
Te ustawienia przywracają go do reszty świata ,to znaczy zamieniają F8 z ON na OFF.
I to mi wystarczy

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
90 2 0
Fajnie, że udało się to zrobić za pomocną CV i przepraszam za sugerowanie, że się nie da :giggle:. Chyba za bardzo przywykłem do programatora ;).

Switch (póki trzymasz to jest np trąbka), push-button (włączasz jest trąbka - drugie wciśnięcie wyłącza trąbkę),
Taki maly błąd się wkradł. Jest dokładnie odwrotnie :giggle:

SzymonG

Aktywny użytkownik
Reakcje
125 1 0
Kolego Bigi45. KAŻDE programowanie robi się za pomocą CV. Czy zmieniasz jedną wartość (np. CV419 na 32, co zasugerowałem we wpisie #33 - zmiana działania F8), czy chcesz zmienić więcej parametrów (wpis #37 - przeniesienie z F8 załączania dźwięku i włączania oświetlenia dwóch elementów pod F22), robi się to modyfikując wpisy we właściwych CV.
Programatory pomagają nam, w graficzny sposób naprowadzają na funkcję, którą chcemy modyfikować.
Kiedy coś pozmieniasz, to kliknij w menu "tools" i z rozwijanego menu wybierz "show changed CVs..."
Za to, jak działa F8 odpowiada właśnie CV419 i:
- zaznaczenie "IGNORE" daje CV419=0
- zaznaczenie "ON" daje CV419=16
- zaznaczenie "OFF" daje CV419=32
Jeśli masz programator, to tych warunków nie musisz znać - program za Ciebie wie co i gdzie mu każesz zmienić.
Po to w końcu jest, żeby było łatwiej
Pozdrawiam serdecznie.
Szymon.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
Kolega @SzymonG ma oczywiście rację, że wszystko się programuje przez ustawienie odpowiednich CV, a programator tylko to znacznie ułatwia. Ale teoretycznie można wszystko ustawić zmieniając odpowiednie CV. Odniosę się jeszcze tylko do tego stwierdzenia:
Nie wiem, o jakiej instrukcji pisze kolega @M C1, ale do każdego dekodera ESU jest dodawana szczegółowa instrukcja, w której opisany jest m.in. sposób mapowania funkcji i przypisywania ich do odpowiednich klawiszy za pomocą CV. Ale faktem jest też, że robienie tego bez programatora, wyłącznie przez zmianę poszczególnych CV, jest bardzo uciążliwe, ja tego praktycznie nie potrafię. Ponieważ mam dużo dekoderów ESU, kupiłem sobie kiedyś programator, za pomocą którego ustawienie dekodera według moich upodobań jest dziecinnie proste. W razie potrzeby w Warszawie mogę pomóc w tym zakresie.

M C1

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
281 28 1
Ja od 25 lat robię to na piechotę i nawet nie wiedzialem że programator jest też od zmian CV ,a nie od wgrywania nowych dźwięków.Ale jakby ktoś miał pełną tabele CV ,ale po Polsku ,to z chęcią przygarnę .
Po tych zmianach efekt osiągnąłem ,ale dostałem w prezencie jakieś dziwne jęki ,jakby stado małp kopulowało na żelaznym łóżku .

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
nie wiedzialem że programator jest też od zmian CV ,a nie od wgrywania nowych dźwięków.
Programator ESU jest do wszelkich zmian w dekoderach ESU: edycja i wgrywanie projektów dźwiękowych, ustawiania parametrów wszystkich wyjść funkcyjnych, w tym dla świateł takich parametrów, jak sposób świecenia (ciągły, migowy, żyro itp.), jasność wraz z ew. efektem przyciemnienia, sposób włączania i wyłączania (zwykłe włączanie/wyłączanie, powolne rozjaśnianie/ściemnianie z regulacją czasu itd.), mapowania funkcji (przypisywania funkcji konkretnym klawiszom z możliwością przypisania jednej funkcji kilku klawiszom, a jednemu klawiszowi kilku funkcji), zarówno wyjść fizycznych, jak i funkcji dźwiękowych, a także do indywidualnego odczytywania i wpisywania wartości poszczególnych CV. Nie jestem pewien, czy ta ostatnia funkcja działa również z innymi dekoderami niż ESU - odczyt wartości CV innych dekoderów nie działa, a wpisywania wartości CV do innych dekoderów nie próbowałem. Przykłady wykorzystania programatora do zaprogramowania dekodera LokSound w moim modelu Pm2-21 pokazałem w innym wątku.