• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Malowanie: SM42 Cargounit

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Nabył już ktoś, nowe dzieło od Piko?
Ciekawi mnie jak wygląda na żywo.

Z tego co już widziałem, podejrzewam że spora część nabywców, będzie chciała oddać budę do przelakierowania, ponieważ brak jakiegokolwiek połysku na niej.
Przypomina mi trochę moje niepowodzenie, przy którymś lakierowaniu :)
20240727_095851.jpg

20240727_100101.jpg

Piko:
Screenshot_20250527_135806_OLXpl.jpg

Ostatnio edytowane:

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 4 0
Dzisiaj odwiedzając Pana Adama z Dataland, natrafiłem na nową Stonkę CU.
Zobacz załącznik 1125109
Muszę przyznać, że na żywo prezentuję się bardzo atrakcyjnie.
Aczkolwiek, troszkę mi doskwiera że jest zbyt satynowa (kwestia gustu).
Druga kwestia, myślałem że jest to model fikcyjny, a tu proszę, krótka historia;):
https://ilostan.forumkolejowe.pl/in...seria=80&lok=15500&numer=2173&title=SM42-2173
Malowania PIKO wydaje mi się, że w ogóle są zbyt matowe. W rzeczywistości wydaje mi się, że ta blacha bardziej błyszczy :D
To malowanie Cargo Unit mi się podoba i pewnie chętnie bym kupił, ale szkoda mi trochę kasy - bo nic nie zrobili z reflektorami i z elektroniką w środku. Z drugiej strony okazja do podłubania, już 5-ta stonka by była na warsztacie, no ale 700-800 zł, później dekoder, płytka PluX22, reflektory za 550 zł i wychodzi kosmos.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Malowania PIKO wydaje mi się, że w ogóle są zbyt matowe. W rzeczywistości wydaje mi się, że ta blacha bardziej błyszczy :D
Oszczędzają na bezbarwnym:LOL:
Ma to swoje plusy, nie palcuje się, mniej podatna na zarysowania, i dodatkowo zostawia pole do popisu dla modelarza.
Tak czy owak, bardzo fajny model, szkoda że dopiero teraz się pojawił.
Jak to mówią, najlepsze na koniec;)

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
933 110 8
To malowanie Cargo Unit mi się podoba i pewnie chętnie bym kupił, ale szkoda mi trochę kasy - bo nic nie zrobili z reflektorami i z elektroniką w środku. Z drugiej strony okazja do podłubania, już 5-ta stonka by była na warsztacie, no ale 700-800 zł, później dekoder, płytka PluX22, reflektory za 550 zł i wychodzi kosmos.
Błyszczące farby są droższe i trudniejsze w użyciu niż satynowe, czy też matowe. No business case w przypadku PIKO, jak widać.

OP
OP
P

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
560 1 1
Dziś moja Stonka przeszła mały "upgrade"
Wymienione koła na bez gumkowe.
20250714_170803.jpg

W końcu, problem z mikro szarpnięciami przy ruszaniu został rozwiązany, o wiele płynniej jeździ przy prędkości, w której liczy podkłady, dosłownie żadnego szarpania:giggle:
Mała sugestia, jak ktoś tego jeszcze nie robił, trzeba uważać na blaszki kontaktowe(oczywiste) Ale można popełnić błąd z montażem osłony wózka, i lokomotywa będzie jeździć tragicznie:)
Tak mnie trochę mój synek załatwił :LOL:
Chciał tylko zobaczyć wózek, nie sprawdziłem jak był odłożony przed demontażem, poskładałem i nie mogłem uwierzyć własnym oczom, jak to jeździ:X3:
Ale szybko rozprawiłem się z problemem i jest super;)

Ostatnio edytowane:

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 4 0
Dziś moja Stonka przeszła mały "upgrade"
Wymienione koła na bez gumkowe.
Zobacz załącznik 1131533
W końcu, problem z mikro szarpnięciami przy ruszaniu został rozwiązany, o wiele płynniej jeździ przy prędkości, w której liczy podkłady, dosłownie żadnego szarpania:giggle:
Mała sugestia, jak ktoś tego jeszcze nie robił, trzeba uważać na blaszki kontaktowe(oczywiste) Ale można popełnić błąd z montażem osłony wózka, i lokomotywa będzie jeździć tragicznie:)
Tak mnie trochę mój synek załatwił :LOL:
Chciał tylko zobaczyć wózek, nie sprawdziłem jak był odłożony przed demontażem, poskładałem i nie mogłem uwierzyć własnym oczom, jak to jeździ:X3:
Ale szybko rozprawiłem się z problemem i jest super;)
Gdzie zamawiałeś koła?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 6
Tabor 16
Tabor 4
Tabor 9