• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Malowanie Malowanie aerografem w warunkach domowych

A_Tox

Użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Vallejo seria Air jest gotowa do użycia bez dodatków.
To farba specjalnie do aerografów, jest bardziej rzadka niż te do malowania pędzelkiem.
Jest, owszem, rzadsza niż wersja dla pędzla, ale mój aerograf preferuje farbę o trochę rzadszej konsystencji...
Kilka kropel rozcieńczalnika pomaga w znaczący sposób.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Jest, owszem, rzadsza niż wersja dla pędzla, ale mój aerograf preferuje farbę o trochę rzadszej konsystencji...
Kilka kropel rozcieńczalnika pomaga w znaczący sposób.
Czyli nie wlewać żadnego retardera tylko ciut rozcieńczalnika tak? Co wlewasz? Firmowy Vallejo? Dzięki Panowie za informacje.

K

KiersNo

Gość
Osobiście używam Vallejo Air.
Za każdym razem dodaję kilka kropel Vallejo Thinner i 2-3 krople zmywacza do farb akrylowych Wamodu.
Vallejo ma jeden minus, bardo szybko schnie i potrafi zapchać dyszę aerografu.
Wystarczy przeczyścić co jakiś czas iglicę, wacikiem nasączonym zmywaczem Wamodu i można bez problemów malować.
Co do śmierdzących farb to prym wiodą Mr.Color a podkład na żywicę to już mistrzostwo świata pod tym względem.

ps. teraz za namową kilku znajomych będę testował farby XTRACOLOR, nie schną tak szybko jak Vallejo.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
63 0 0
Tak się zastanawiam skoro zwykły val i val air kosztują tyle samo to po co sobie odbieracie farbę i płacicie komuś za dolanie wody? :gwizd: Bo jak byście nie wiedzieli to farby najlepiej rozcieńczać wodą, kranówą. Oczywiście można sobie kupić rózne bajery w tym rozcieńczalniki i poczuć się jak prawdziwy teoretetryk tylko po co?

speedylelek

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Tak się zastanawiam skoro zwykły val i val air kosztują tyle samo to po co sobie odbieracie farbę i płacicie komuś za dolanie wody? :gwizd: Bo jak byście nie wiedzieli to farby najlepiej rozcieńczać wodą, kranówą. Oczywiście można sobie kupić rózne bajery w tym rozcieńczalniki i poczuć się jak prawdziwy teoretetryk tylko po co?
Próbowałem rozcieńczyć zwykłe vallejo wodą.
I kicha.
Dysza się zapycha.
Przy Air - nie.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
368 2 3
Air ma drobniej zmielony pigment. To jest różnica a nie rozcieńczenie farby.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
63 0 0
Próbowałem rozcieńczyć zwykłe vallejo wodą.I kicha.Dysza się zapycha.
Przy Air - nie.
Bo za słabo rozcieńczyłeś albo źle zakręciłeś bajerami w dmuchawce. Mi sie to też zdarza zwłaszcza, że głównie patynuję i potrzebuję kudełków czy baranka, w sumie to słoiczek tej samej farby raz jest taki raz inny (świeży, podsuszony, źle/dobręe zamieszany etc.) czyli nie ma tabeli 3krople=2 krople.
Air ma drobniej zmielony pigment. To jest różnica a nie rozcieńczenie farby.
No i nareście ktoś się zna i wyczaił podstęp - to farby dedykowane do aero a nie do aero - niby nie różnica ale jak liznąć co innego nafta a co innego kerozyna.

OP
OP
14D40

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
361 10 1
Czyli na to wychodzi, że wystarczy rozcieńczyć delikatnie wodą. Oczywiście chodzi mi o farby z linii AIR.

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
570 8 0
Ja za radą RS11 używam do farb akrylowych Tamiya rozcieńczalnika Mr Color levelling Thinner (mieszanina 2 alkooli) i jest super!
Niestety jest na tyle agresywny, że "wżera się " w plastikowe modele Herpy i napisy rozpuszcza momentalnie! Za to na zagruntowanym podłoży myślę, że jest extra.

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Ja wczoraj malowałem 2.4 m torów aerografem i myślałem że mnie moja wyrozumiała żona prześwięci! A przecież zamknąłem drzwi i otworzyłem okno...

dgajus

Moderator Grupy SKMK
SKMK
Reakcje
3.801 42 1
Ja wczoraj malowałem 2.4 m torów aerografem i myślałem że mnie moja wyrozumiała żona prześwięci! A przecież zamknąłem drzwi i otworzyłem okno...
Ja robię trochę inaczej: otwieram drzwi, żonę wypuszczam na zakupy, zamykam drzwi i otwieram okno. Tak to działa :).

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 10 0
Przy Gunze to dopiero żony wymiękają...
Ostatnio jak malowałem w styczniu przy mrozie przy otwartym oknie, to potem spędziłem tydzień na antybiotyku...

1

12g

Gość
Ja sobie sprawiłem półmaskę z filtrem. Zamykam drzwi, a okno otwieram po zakończeniu malowania.