• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Malowanie Malowanie aerografem w warunkach domowych

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Maluje akrylami od kilku lat i technika jest zawsze taka sama. Kończę malowanie pół godziny przed powrotem żony. Wystarczy na wyrzucenie gazety ze stolu i wyplukanie aerografu. Trzeba uważać na mycie ludwikiem bo to on rozpylony w powietrzu budzi czasami podejrzenie swoim zapachem. Ale pół godziny wietrzenia nie pozostawia żadnych śladów. Model pozostawiam na biurku przykryty do całkowitego wyschnięcia.
Czego oczy nie widzą to sercu nie żal.

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
867 1 0
Podciągnę się z pytaniem tutaj:
farba MRColor błysk + thiner (prawie 1:1)
efekt na części pojazdu błysk (lewa strona odbija światło) a na 3/4 po prawej wychodzi mat i kaszka.
DSCF6824.JPG
Proszę o poradę:
Czy to po prostu za mało farby w danym miejscu ?
Czy akurat oddaliłem rękę i za daleko od modelu ?
Za duże ciśnienie powietrza i robi mgiełkę ?
A może za dużo thinera ?

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.872 112 11
Podciągnę się z pytaniem tutaj:
farba MRColor błysk + thiner (prawie 1:1)
efekt na części pojazdu błysk (lewa strona odbija światło) a na 3/4 po prawej wychodzi mat i kaszka.
Zobacz załącznik 202242
Proszę o poradę:
Czy to po prostu za mało farby w danym miejscu ?
Czy akurat oddaliłem rękę i za daleko od modelu ?
Za duże ciśnienie powietrza i robi mgiełkę ?
A może za dużo thinera ?
Zmieniles technike podczas malowania i nie Zauwazyles tego. Trzeba tak pryskac zeby od razu powierzchnia wygladala jak mokra, ale w tym samym czasie nie za duzo poniewaz powstana ocieki. Jest bardzo wazki margines tej techniki zeby taki efekt osiagnac. Ja za nim zaczynam pryskac najpierw robie prube na jakims materiale pod reka, chodzi o dobranie prawidlowego dystansu od obiektu do malowania, jak i dobranie szybkosci jaka Bedziesz poruszal aerograf w stosunku do obiektu. Za kazdym razem kiedy sie miesza farbe konsystencja bedzie inna, warunki pogodowe takze. To tak jak robienie zdjec aparatem manualnym; za kazdym razem Sprawdzasz swiatlo, przyslone itp;) Mam nadzieje ze cos pomoze.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Zmniejszyłbym rozcieńczenie do 30-35% Thinner'a i co ważne w przypadku MR color, trzeba czasem zamieszać farbę raz jeszcze po przelaniu do zbiornika aero,
lubi się nieznacznie oddzielić.
Z drugiej strony jest szansa że przy lakierze Gunze C uda się skorygować tą "kaszkę", pisał już chyba o tym Stroju na forum.

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Sprawdzaj ciśnienie w czasie malowania. Jeżeli zmienia się więcej jak 0,5 atm to zawsze będziesz mial problem.
Problem w malowaniu to też różne zachowanie farby tego samego producenta a innego koloru. Niestety pigmenty nie kryją tak samo , więc zaleznie od koloru farbę trzeba przygotować trochę inaczej. Jak inaczej to już jest wyłącznie doświadczenie. To może być o 10% inne rozcieńczenie albo trochę inne ciśnienie.
Jeżeli chodzi o ostateczny efekt to proces suszenia jest bardzo ważny . Nie ze względu na wygląd farby ale na kurz obecny wszędzie. Ja stosuje najprostsze rozwiązanie czyli pudełko od butów pomalowane w środku w czasie prób farby. Model do pudelka i schnie dopóki nie jest suchy powierzchniowo, czyli dla akryli min pół godziny.