• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta xxm2:)

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Reakcje
1.131 4 1
Ten prawy dolny rog masz dobry na poczatek, 540cm to sporo na fajny szlak a wkolo komina mozesz zrobic petle a komin przerobic na "gore" ;) Ewentualnie "elke" zrobic jeszcze z tej prawej strony. Minusem bedzie brak dziennego swiatla, wiec klimat bedzie w wiekszosci "nocny" :) Te okna sa pionowe czy dachowe?

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.243 16 2
Kolego....
Na początek zrób sobie stację tak ze 3 góra 4 tory zagospodaruj teren wokół stacji jak to zrobisz rób dalej.

Z doświadczenia wiem, że jak robisz miesiąc - rok a nie ma kawałka na makiecie który jest w 100% wykończony to zaczyna brakować motywacji .

Tak więc zacznij od stacji na jednym poziomie.
zrobisz to to zaczniesz rozbudowę.

OP
OP
Montano
Reakcje
0 0 0
Okna są pionowe bo dom budowany był w latach 80. Co do światła to będę chciał zastosować dodatkowe oświetlenie imitujące dzienne światło.

Na razie będę chciał zbudować tą stację i może coś jeszcze, najpierw torowisko i infrastruktura. Później będę kompletować tabor. Na razie mam stare produkty Piko, jeden zestaw z parowozem i lokomotywę BR120.

Ale jak tylko będą środki na to to zacznę od kupna nowej lokomotywy i kilku wagonów towarowych.

Reakcje
167 1 0
A zdecydowałeś się na jakieś tory? To jest najważniejszy element więc nie żałuj funduszy. Jak słabo stoisz z kasą to lepiej mieć lipne lokomotywy i wagony niż tory:) Zacznij od kompletowania torów a o lokomotywach pomyślisz później.

OP
OP
Montano
Reakcje
0 0 0
Wczoraj doszła do mnie część zamówionych katalogów: Tilig, roco, noch itd. Przejżałem katalog Tiliga, poczytałem opisy i myślę że wybiorę tilig elite. Tu takie pytanie które łuki wybrać oraz czy na proste, długie odcinki np. na wzdłóż peronu lub na bocznicy lepiej zbudować np z odcinków G1 czy toru flex?

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
338 2 3
Montano napisał(a):
Tu takie pytanie które łuki wybrać oraz czy na proste, długie odcinki np. na wzdłóż peronu lub na bocznicy lepiej zbudować np z odcinków G1 czy toru flex?
Najlepiej łuki i proste robić z flexów - wtedy masz największą elastyczność - tylko pamiętaj o minimalnej odległości torów w przypadku gdy jest ich więcej niż jeden.

Reakcje
167 1 0
A co to za różnica czy proste czy flexy? Flex to jest tor prosty który może się zgiąć pod wpływem siły. Rada jest taka- wybierz te tory które wyjdą taniej. Na łuki minimalny promień to r2, ale jak masz miejsce to zastosuj większe promienie no chyba, że uywasz flexów to wtedy każdy promień powyżej r2 będzie dobry.

OP
OP
Montano
Reakcje
0 0 0
Cześć, chciałbym umieścić na makiecie taki fragment rafinerii, jest to front nalewczy cystern kolejowych, ten tutaj to ług, petrygo i kilka innych dziadostw:). Byłem tam w pracy bo akurat mieliśmy wykonać dokumentację dla UDT tego frontu. Mam dokładne wymiary więc będę musiał od podstaw zbudować tą konstrukcję.

Załączniki

OP
OP
Montano
Reakcje
0 0 0
Kupiłem wczoraj w empiku fajne wydanie czasopisma Modeler Railroader, zawiero ono same plany makiet od malutkich do ogromnych zajmujących całe piętro domu. Już sie mniej więcej zdecydowałem na konkretny układ ale musze jeszcze przemyśleć to dzisiaj spokojnie i jak coś to wieczorem wrzucę na forum skan tego planu.

OP
OP
Montano

Montano

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cześć wszystkim. Dawno mnie nie było ale nastąpiła u mnie zmiana pracy i miałem mało czasu Znalazłem ciekawy plan w sieci i to jego chcę użyć jako bazę do projektu. Chciałbym tylko prosić doświadczonych modelarzy o podanie długości jakie powinny mieć proste odcinki torowiska oraz jakie typy rozjazdów użyć (zastosuję Tillig elite H0). proszę o pomoc i pozdrawiam.
lvn_layout2011_small.jpg

OP
OP
Montano

Montano

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak, chciałbym żeby była to makieta z amerykańską koleją. Z tym że zastanawiam się gdzie można zakupić takie modele w skali H0 w Polsce. Bo sprowadzanie chyba będzie dość kosztowne.

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Plan jest dobry i wydaje się przemyślany. Zapewnia dużo możliwości zabawy, zapewnia dostęp do każdego fragmentu makiety (prawie)
Kosztowna to z pewnością będzie ta makieta :p
Dużo bocznic, manewrów, stacja towarowa, pasażerska, szlak... czyli to czego potrzeba :ROFL:
Tak duża z takim rozmachem... Kosztami przesyłki bym się najmniej przejmował :D
W Stanach oczywiście dostaniesz produkty wyższej jakości, ale z wyższą ceną. Ja bym mimo wszystko zrezygnował z tak dużego planu, i budując kolej amerykańską zainwestował w nieco mniej, ale za to użył towaru wyższej jakości :D
Po prostu przy takim projekcie potrzebujesz kasy, doświadczenia, czasu. Zauważ chociaż ile musisz torów zaszutrować. Ile budynków skleić, nie mówiąc o patynce i szczegółach... Stanowi to wyzwanie nawet przy małych projektach, a co dopiero tu. Szkoda marnować kasy na takie przedsięwzięcie, które może się skończyć w połowie. Potrzebujesz dużo miejsca, znajomości u stolarza, elektryka, ktoś z rodziny w Ameryce do pośredniczenia przesyłek by się przydał.

OP
OP
Montano

Montano

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Stolarka, elektryka i elektronika to moje zajęcie:). jestem elektrykiem-elektronikiem z upr. do 15kv:)
Z uporem maniaka jednak chciałbym pozostać przy tym planie:). I tu moje pytanie, jakiej firmy tory mogę zastosować, czy do kolei amerykańskiej są inne tory niż Tillig elite itp.?

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
No więc Tillig Elite to są najlepsze z tych łatwo dostępnych w Polsce (jeszcze Rocoline i geoline, Piko A-gleis, tillig code 100, Marklin, Trix)
Oczywiście możesz zastosować tory amerykańskie, jeśli masz w planach zakupy w Ameryce. Tutaj nie znam konkretnych firm niestety, ale wiem że tam otrzymasz faktycznie wyroby o niebo lepsze, bez porównania. Zależy co masz w planach. Ja bym mimo wszystko troche ograniczył...

Arturo

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zainstaluj iTunes-a i zasubskybuj podcast (w wersji PDF) o nazwie Model Railroad Hobbyist Magazine. Znajdziesz tam wiele informacji o kolejach amerykańskich w H0. Jest tam sporo numerów archiwalnych, więc może uda Ci się znaleźć coś o tych sygnalizatorach, a jeśli nie to na pewno znajdziesz tam wiele inspiracji.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31