• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta wymiary maksymalne 2,3 x 1,2

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Marqus ja po prośbie do Ciebie siedzę, siedzę bo to jedyny czas kiedy mogę, kobiety moje śpią więc mam trochę luzu ;) ale w żaden sposób nie mogę poradzić sobie z połączeniem propozycji drugiej z krzyżówką KOCIOŁA, jakbyś to połączył i wkleił byłoby suuper, swoją drogą będę jeszcze chwile walczył, może mi się uda, aż sam łapie nerwa, że mi nie wychodzi :mad:
[DOUBLEPOST=1422657218][/DOUBLEPOST]Marqus już łyczek Jasia Wędrowniczka i mózg lepiej zaczął pracować, połączyłem zaraz troszkę jeszcze pokombinuję i wstawię :D
[DOUBLEPOST=1422657626,1422657001][/DOUBLEPOST]Więc Panowie poprawiłem projekt Marqusa z propozycją drugą Kocioła i tak to wygląda teraz, a zapomniałbym zabrałem po jednym torze prostym u góry i u dołu i udało mi się zmniejszyć dzięki temu wymiary makiety na 200x115 zobaczcie czy po takim zmniejszeniu wygląda to dobrze ;)
[DOUBLEPOST=1422658946][/DOUBLEPOST]jednak to jeszcze nie koniec zapomniałem o zmianie w rozjazdach w propozycji drugiej, a już myślałem że się udało, pracuję dalej jak mi się nie uda zwróce się do Ciebie Marqus ale nie poddaję się :p

Załączniki

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Jeżeli masz docelowo miejsca na ten pierwszy wymiar 2,3x1,2 to ja bym go zostawił.
Zawsze to lepiej jak tory stacyjne są dłuższe;) a po drugie za bardzo nie będziesz miał możliwości odstawienia wagonu na bocznicę przy placu wyładunkowym, bo ten przy magazynie będzie chyba za krótki :) na zmieszczenie wagonu i lokomotywy.

Ostatnio edytowane:

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
451 8 0
Coś takiego?
jasieknet-1.jpg

[DOUBLEPOST=1422661017,1422660671][/DOUBLEPOST]
Moja sugestia jest taka aby dodać jeszcze dwa rozjazdy łukowe
Jeśli się nie mylę jest to w programie WinTrack.
Moja sugestia jest aby przerzucić się na SCARM. Jest dokładniejszy. Taki sam układ torów zaprojektowany w WinTrack może się nie udać w SCARM.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
451 8 0
Zrób jakis plan w WinTrack'u, tylko nie samo kółko ;) a później na podstawie użytych torów przenieś go do SCARM'a.

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie jednak tak sobie myślę, że choć mam miejsce na makietę 230x120 to po doglębnym zastanowieniu się i tym co pisał Boruch i ja we wcześniejszych postach chyba budowa zajęłaby mi ponad 10 lat. Postanowiłem troszkę zmniejszyć makietę. Dajcie swoje opinie co myslicie o takiej wersji 180x115 i tez uważam, że parę lat przy niej spędzę,
Czekam na Wasze opinie i sugestie w sprawie zmian, za co z góry dziękuję :)

Załączniki

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Panowie jednak tak sobie myślę, że choć mam miejsce na makietę 230x120 to po doglębnym zastanowieniu się i tym co pisał Boruch i ja we wcześniejszych postach chyba budowa zajęłaby mi ponad 10 lat. Postanowiłem troszkę zmniejszyć makietę. Dajcie swoje opinie co myslicie o takiej wersji 180x115 i tez uważam, że parę lat przy niej spędzę
Zmniejszenie do takiego wymiaru nie spowoduje aż tak dużego skrócenia czasu wykonania, a 50 cm to czysta strata np. peronu i brak możliwości zabawy dłuższymi składami. Przelicz to sobie na wagony i wróć do wymiaru 230 cm:)

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Boruch, zgadzam się z Tobą w 100%, jak zabiore te 50 cm dużo to nie da w skróceniu czasu, a na wyglądzie na pewno straci makieta ;(

Panowie, a co powiedzielibyście na temat skali TT, czy warto może w tę stronę się skierować, nie wiem osobiście ale tam chyba udałoby się na mniejszych wymiarach dać więcej torów ?

Marqus mam Scarma ale nie mam tam torów w skali TT, jakiego darmowego, dobrego programu użyć do projektu torowiska w skali TT ?

Proszę Was jeszcze o wypowiedzi co sądzicie, oprócz tego że skala H0 jest bardziej popularna :)

Dzięki Wam z góry

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Są tory w skali TT - Tillig.
A może zdecydujesz się na "wąskie klimaty" - H0e? Precyzja wielkości H0, a można "upchnąć" dużo więcej.
Albo idź jeszcze dalej - wielkość N.
O Z nie wspomnę;)
Tak na poważnie to wybór należy tylko do Ciebie. Po prostu porysuj sobie różne warianty.
Popularność wielkości ma mniejsze znaczenie. Przecież nie musisz mieć tego wszystkiego co maja inni:)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Już chyba sam sobie namieszałem w głowie tym wszystkim :rolleyes:

Nie wiem czy nie powinienem zacząć od najmniejszej możliwie makiety, a w późniejszym etapie pomyśleć o czymś większym, bo wymiary 230x120 są dla mnie osiągalne mam na to miejsce, ale czy dam rade/poradze sobie jako przedszkolak/początkujący z tak wielką makietą, przyznam ze skruchą, że podszedłaem do tego bez profesjonalizmu jak dzieciak :ostrozny:

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Jasieknet na tym etapie masz jeszcze czas, dobrze wszystko przemyśl !!! Przeanalizuj argumenty za i przeciw.
Jeżeli nie masz jeszcze taboru w H0 lub masz go bardzo niewiele a miejsce ograniczone (jak większość z nas ;)) to może rozważ budowę w innej skali :rolleyes:
Masz do wyboru H0e (1:87) tzw." wąskie tory", TT (1:120), N (1:160), Z (1:220) ewentualnie może jakiś moduł w H0.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Fajnie to wygląda. Niedużo więcej miejsca niż u mnie, a o ile więcej możliwości. Nie zrażaj się. Plan planem musi się jak żur przegryźć :) Teraz sobie weź na warsztat jakąś półeczkę i powoli sprawdzaj co potrafisz zrobić sam, a co będziesz musiał sobie kupić na wcale nietanim rynku modelarskim w naszym kraju.

Makieta nawet taka mała jak nasze do duża inwestycja i pieniędzy, i czasu. Ja nie mam możliwości sobie jej w połowie lub pod koniec drogi rozebrać na części więc zaczynać muszę w pełni przygotowany i z nagromadzoną porządnie wiedzą żeby nie zaliczyć wtopy. Od mojego planu minęło już wiele czasu, powstała jedna diorama, druga sie tworzy, a trzecia w planach. Na chłodno patrząc na mój projekt już wiem na pewno, że w całości go niezrealizuję i muszę go podzielić na przynajmniej cztery kawałki, które będą łączone by mogły być pojedyńczo chowane. Jak się ma do dyspozycji mieszkanie jak moje to 2m kwadratowe makiety są jak lotnisko ...

Ostatnio edytowane:

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0
Już chyba sam sobie namieszałem w głowie tym wszystkim :rolleyes:
Spokojnie, powoli, nie od razu makietę zbudowano;):)
Zrób sobie takie ćwiczenie: narysuj to samo w proponowanych wyżej wielkościach, popatrz, porównaj, ustal priorytety, przeanalizuj możliwości (finansowe też), pokaż co wymyśliłeś, pogadamy, podejmiesz decyzję. OK?

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak też muszę zrobić, porywanie się z motyka na księżyc nie ma sensu, zacząłem o d..... strony, pooglądałem w necie, napaliłem się , chcialem mieć wszystko od razu (lokomotywownie, pełno pociągów, perony, wiadukty, tunele itp) jak dziecko, zmierzyłem, mówię mam tyle miejsca i tak robię, a jednak to nie tak powinno wyglądać o_O
Mój błąd wybaczcie ;)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Błądzić jest rzeczą ludzką, a przyznać się do błędu (także przed samym sobą), to już klucz do sukcesu :)

Na wymiarach, które podałeś można zrobić naprawdę fajną makietę. Czas realizacji nie ma znaczenia przy budowie makiety (chyba, że na zamówienie :) ).
Tu zabawa tkwi w samym budowaniu. A zabawa zbudowaną makietą, to już spełnienie ;)

Weź to na spokojnie. Zastanów się, co lubisz w kolei i poprzez kompromis odpowiedz sobie na to pytanie.
Następnie powrócimy do projektowania i uszyjemy coś na miarę ;)

OP
OP
J

jasieknet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A co myślicie o wersji okrojonej pomysłu Marqusa i Kocioła (wymiar 150x100), bo ogólnie połączenie ich propozycji podoba mi się, tylko nie wiem jak z dworcem i peronami u dołu czy coś tam nie zmienić ?

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Planik nie najgorszy, ale te bocznice na dole wyjęte z czapy. I to taka makietka, na której pojeździsz jedynie wagonami 2 osiowymi. Na więcej nie ma miejsca, a długie będą wyglądać śmiesznie.

Przemyśl, co napisałem ;)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.493 2 0
ale czy dam rade/poradze sobie jako przedszkolak/początkujący z tak wielką makietą
Zacznij od dioramy, sam tak robie i wiem, co mówie ;) Zresztą popytaj kolegów, a to samo ci doradzą :)
Wystarczy nawet deska 40cmx20cm byleby przetrenować i zobaczyć, gdzie robi się błędy. Bo błąd nawet na tak małej makiecie, jest kosztowny :gwizd:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31