• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Tort tkarkady

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
Rutek napisał(a):
Nie widziałem jeszcze wjazdu do tunelu wykutego w skale
To może chętnie obejrzysz to :
:D

Załączniki

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
377 1 0
tkarkady napisał(a):
Ten jest co prawda drogowy ale portal nawet gdyby był to by nikogo nie uratował
no co, środki transportu walczą ze sobą, a jako że lokomotywa jest cięższa od samochodu, tak więc jej argumenty są "cięższe" :D

To żart.

A

Adam-H0

Gość
POGRATULOWAC !!! Makieta do zabawy i mozna pojezdzic paroma pociagami :D
SUPER ;)
Wreszcie ktos kto zbudowal troche torow - a nie laki i pola - to jest makieta kolejowa do zabawy - JESZCZE RAZ SUPER

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
garcia ramirez napisał(a):
Tory i tory i tory. A gdzie makieta?
A o jaką makietę Ci chodzi :?:
Ja buduję makietę kolejową , założenia jakie przyjąłem wypisałem w pierwszym poście tego wątku . Rozumiem że razi Cię brak , przystanków , sygnalizacji i całej masy innych elementów inflastruktury kolejowej . Ale jestem pewny że to wszystko się na niej znajdzie w odpowiednim czasie .
A. Karczewski napisał(a):
POGRATULOWAC !!! Makieta do zabawy i mozna pojezdzic paroma pociagami
Dziękuję i cieszę się że moja koncepcja jeszcze komuś się podoba :D
To nie jest moja pierwsza makieta a tym poprzednim właśnie brakowało... torów , torów :D

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.139 16 2
Co kraj to obyczaj
każdy ma inny gust, mimo iż preferuje prostote ta makieta jest ok Dlaczego? bo jest inna od wszystkich placków. Będzie tortem między ciastami (taka mam nadzieje i na to licze) P O W O D Z E NI I A ! ! !

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
To ostatnia w tym roku relacja z mojego tortowego placu budowy . Perony dla dwóch przystanków ukończone są w części zasadniczej , na jednym nawet przymiarki do zabudowań . W pełnym toku jest szutrowanie , zakończyłem je niemal całkowicie w części industrialnej a zacząłem na torach szlakowych , zasypałem też kilka koziołków . Pojawiła się stacja paliw oraz kanał rewizyjny . Sporo czasu zajął mi kolejny etap montażu instalacji elektrycznej – dwa moduły informacji zwrotnej czyli łącznie 8 bloków na kontaktronach pod Gbb ( pozostał jeszcze jeden) To niestety robota której na zdjęciach nie widać , te maleńkie szkiełka trochę mi krwi zepsuły :devil: ale warto było bo fajnie to wszystko działa. :D
W ramach eksperymentu i w celu wypróbowania różnych technik zrobiłem kilka kawałków maty trawiastej metodą na młotek . Nawet całkiem dobrze mi to wychodziło i w kilku miejscach makiety możecie te trawki zobaczyć . Uznałem że jeżeli na to pójdzie jeszcze jakaś posypka , miejscami krzaczki itd. to efekt końcowy będzie zadowalający i młotkowa trawka gdzie już jest to zostanie.

Wesołych Świąt

Załączniki

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
gbbsoft napisał(a):
Spróbuj jakieś fotki umieścić...
Specjalnie na Twoje życzenie .. :D
Te są podobno najmniejsze , jak widać spokojnie mieszczą się między podkładami a nad nimi jest jeszcze miejsce na szuter .
Na zamontowanych 16 szt udało mi się zepsuć 10 , niesamowicie delikatne :devil:
ale w końcu się wprawiłem :D

Załączniki

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
gbbsoft napisał(a):
Rzeczywiście - duże straty
Ale tylko ilościowo , dałem ok 2,- za szt więc tragedii nie ma.
karol_mar napisał(a):
A możesz podac typ i miejsce zakupu tych kontaktronów ? Jakich używasz magnesów ?
Nowy Elektronik w Katowicach (wirtualny też) , ale trzeba zamawiać bo w ciągłej sprzedaży są rzadko i znikają w ciągu jednego dnia :?: typu nie pamiętam , rozmiar fi2x10
Magnesy neodymowe pastylki 2x fi10 na Allegro kilka złotych za 10 szt.

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
gbbsoft napisał(a):
A miałeś problemy z pozycjonowaniem kontaktronów względem środka torów?
To nie ma znaczenia , działają nawet gdy są obok toru na zewnątrz , bardzo ważne jest to żeby styki w kontaktronie były w pozycji poziomej , obrócenie go nawet nieznacznie powoduje że jest nieczuły ( z większymi kontaktronami nie ma tego problemu bo powierzchnia styków jest znacznie większa).
gbbsoft napisał(a):
A jak bardzo szybko ekspres jedzie, to działają?
Działają , ale u mnie najszybszy lok to max 90km/h , w razie takich problemów rozwiązaniem może być umieszczenie ich wzdłuż toru np. w korku .

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
tkarkady napisał(a):
gbbsoft napisał(a):
Spróbuj jakieś fotki umieścić...
Specjalnie na Twoje życzenie .. :D
Te są podobno najmniejsze , jak widać spokojnie mieszczą się między podkładami a nad nimi jest jeszcze miejsce na szuter .
Na zamontowanych 16 szt udało mi się zepsuć 10 , niesamowicie delikatne :devil:
ale w końcu się wprawiłem :D
Myślę, że takie ułożenie kontraktonów jest najgorszym z możliwych, testowałem u siebie wszystkie możliwe opcje i najpewniej działają kiedy są ułożone wzdłuż, a nie w poprzek toru. Opcjonalnie można też ułożyć je pod kątem 45 stopni.

Proponuje przed szutrowaniem pomyśleć o serwisowaniu i wymianie kontraktonów lub założyć zapasowe. Na mojej makiecie jeden po 2 latach odmówił współpracy (dostał zwarcia)

OP
OP
tkarkady

tkarkady

Aktywny użytkownik
Reakcje
785 0 0
tkarkady napisał(a):
Proponuje przed szutrowaniem pomyśleć o serwisowaniu i wymianie kontraktonów lub założyć zapasowe
W takiej pozycji jak są reagują na magnes z ok.3 cm , myślę że to właśnie jest kwestią odpowiednio mocnego magnesu , oczywiście również testowałem i brałem pod uwagę ich różne położenie i w końcu zdecydowałem się na takie , bo jest najmniej kłopotliwe a w razie awarii czy wymiany .... no cóż , wszystko się może zepsuć i pewnie się kiedyś zepsuje ale nie widzę problemu z wydłubaniem kilku kamyków i uszkodzonego kontaktronu spomiędzy podkładów . Zapobiegawczo zostawiłem sobie od dołu odpowiednio długie przewody aby móc w razie wymiany wygodnie je wyjąć . 8)

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.