• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Stacja Adamowo

JohnyTRS

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
377 1 0
Re: [Relacja] Stacja Adamowo

A nie za wąska ta parowozownia? Jak postawisz tam lokomotywę, to obsługa raczej będzie się przeciskać, przy okazji wycierając ściany :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5

Parowozownia wcale nie jest za wąska, tylko nawet w III epoce takie romantyczne szopy już nie miały racji bytu :| , chyba, że na wąskim torze.
Ale na makietach jak najbardziej takie historie się mogą wydarzyć :)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0

Zbyszek napisał(a):
nawet w III epoce takie romantyczne szopy już nie miały racji bytu
chyba że jako szopa dla drezyn drogowców, np. taka dwustanowiskowa szopa plus ładna wieża ciśnień egzystuje do dzisiaj w Czaplinku.

Adam napisał(a):
Już wyrosłem ze stacji mających 20m długości
To dobrze, zresztą chyba nikt takich nie robi.
Ale dodatkowy moduł przedłużający stacje na potrzeby wystaw to by spadnięcia korony nie spowodował chyba ;->

Adam napisał(a):
Na stacji w Pucku perony też nie są strasznie długie
o fakt, jakieś standardowe 200m, patrząc na google maps, a cała stacja jakieś 500.

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

ciekma napisał(a):
Ale dodatkowy moduł przedłużający stacje na potrzeby wystaw to by spadnięcia korony nie spowodował chyba ;->
Nie, spadnięcia korony by nie spowodował, ale narazie takowego modułu nie przewiduje robić.

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Nie. Z racji tego, że jeszcze beda 2 sgmenty z jednej i drugiej stony, potem semafory wjazdowe i dopiero znormalizowane czoła.....

SAPER

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
H0e
Reakcje
171 0 0

Czyli na wystawę w Krakowie w grudniu nie jesteś w stanie przygotować swoich modułów do połączenia.

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

zależy jak będę stał z czasem, ale niestety na dzień dzisiejszy nie moge nic obiecać....

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1

Ładnie, tylko jakoś mi się klimacik z Lewinem Leskim kojarzy...wydaje mi się, że tworzysz podobne obiekty jak na ww. makiecie (nie to, że Lewin mi się nie podoba, wręcz przeciwnie), ale dorzuć coś od siebie...

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Kamil Kopera napisał(a):
ale dorzuć coś od siebie...
A w jakim celu??
Ja nasatwiam sie na budowe budynków w miare możliwości zgodnych z oryginałem. Tylko dworzec bedzie nieco inny niz jego oryginał( nie miałem planów dokładnych) ale bryła bedzie taka jak w oryginale...

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Kamil Kopera napisał(a):
Chyba nie tworzysz kopii Lewina? Chyba, że się mylę..

Rozumiem, a czy układ torowy też wzorujesz na jakiejś oryginalnej stacji?
Nie widze "kopii" między moją stacją, a Lewinem ....

Układ torowy nie jest odzwierciedleniem jakiejś istniejącej stacji, ale zgodny ze sztuką budowania układów torowych (sprawdzony i przyjęty przez wiadomo kogo...:D)

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Przedstawiam 1 fotke z postępu prac nad parowozownią. Jest to fotografia robiona w trakcie wykonywania wnętrza pomieszczenia naczelnika parowozowni, więc jest troszke niedociągnięć. Ale już wszystko zostało zrobione tak jak należy, drzwi wklejone, naczelnik równierz...:)

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Ostatnio powstał stojak na nazwę stacji, do zrobienia jest jeszcze jeden. Stojak prezentuje sie następująco:

A został on zrobiony na podstawie tego stojaczka:

Swego czasu stał on w Lewinie, teraz będzie stał w Adamowie, ale gdzie to jeszcze nie wiem...

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0
Jako, że dawno mnie tutaj nie bylo, "odgrzewam" swój temat dwiema fotografiami prezentujacymi parowozownie prawie ukończoną, na dzień dzisiejszy jest ona juz w pełni gotowa.