• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Stacja Adamowo

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0
Wogóle plany parowozowni sa z Lewina, tylko ja nieco je zmodyfikowałem aby pasowały "kostrukcyjnie" do mojej makiety...

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0
OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0
Re: Stacja Adamowo

Jako, że teraz mam wolne w pracy, i czekam na kilka części do parowozowni postanowiłem sobie zbudować most kratownicowy. Niestety nie jest to kopia jakiegoś oryginału, ale z pomocą fachowej książki o budowie mostów kolejowych (by to co wyszło chociaż w połowie było zgodne ze sztuka budowlaną) , oraz kilkudziesięciu zdjęć różnych oryginałów wyszło coś takiego :

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Po dość pracowitym popołudniu nad modelem budynku magazynu odcinka drogowego postanowiłem zamieścić kilka fotografii. Model jeszcze w 100% nie jest ukończony. Jeszcze schną drzwi i trzeba zamontować klamke i okucia w drugich drzwiach, oraz parapety pod oknami, ale to już kosmetyka. ogólnie budynek prezentuje się tak:

Niestety z wykonaniem łączenia papy bede musiał poczekać az kupie nowy Wikol, bo ten jest zbyt gesty i sie do tego nie nadaje.

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Wiem, ale akurat taka gestość jest dobra do budowy zieleni, wiec poczekam na świezy wikol. A tymczasem zamontowałem drzwi i oświetlenie. Budynek trzeba jeszcze zwaloryzować i będzie gotowy w 100%

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0
Re: [Relacja] Stacja Adamowo

Prace z wolna ale się poruszają, dzisiaj powycinałem sobie 160szt "kwadracików z których zostanie zrobiona krawędź peronowa. Na szczęście stacja została skrócona o jeden segment, także jest mniej tych "kwadracików" do wycięcia...

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0

Czyli tory stacyjne 2x krótsze niż głowice razem wzięte?
Nie rozumiem, po co ten krok w tył, chyba że to ma być makieta domowa tylko.
To że Lewin jest przykrótki wynika z umodułowienia dioramy, niekoniecznie trzeba się na cudzych błędach wzorować.

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Taki krok "w tył" był już rozważany podczas projektowania owej stacji, ale nieco zauroczony wiekszymi stacjami postanowiłem dołożyć jeden segment więcej. Ale z biegiem wywnioskowałem, iż to raczej zły pomysł był... dlatego ten owy krok w tył....

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Prace przy parowozowni z wolna ruszyły do przodu dziś rano wykonałem daszek wentylacyjny, oraz zwaloryzowałem dach. Oto trzy fotki pokazujace postęp prac...

Zwaloryzowany dach

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Na dzień dzisiejszy powstaej drugi peron na stacji, oraz plac łądunkowy na drugim torze ładunkowym. Fotografie postaram sie zmaieścić na dniach...

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0

Adam napisał(a):
...zauroczony wiekszymi stacjami postanowiłem dołożyć jeden segment więcej. Ale z biegiem wywnioskowałem, iż to raczej zły pomysł był... dlatego ten owy krok w tył....
Zły wniosek :)
No chyba że makieta ma być na użytek domowy tylko, ale jak na spotkania modularskie,
to trochu udupiasz kolegów którzy mają sensowne długości torów.
O tym, że stacja z tego co widzę ma proporcje segmentów z rozjazdami do segmentów stacyjnych jak 5:1 to już nie wspomnę bo to kwestia gustu.

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Już wyrosłem ze stacji mających 20m długości, jak zaczynałem budowe makiety to miałem takie wybujałe plany budowy wielkich makiet........ Na stacji w Pucku perony też nie są strasznie długie, także długość peronów i torów stacyjnych jest prost proporcjonalna do kategorii stacji, coś podobnego jak zieleń na makiecie im niższa kategoria szlaku, tym wyższa zieleń...;)
Gdyby ktoś się mnie pytał dlaczego stacja jest taka mała odpowiedź jest prosta bo to mała stacja na lokalnej linii jednotorowej....

OP
OP
A

Adam

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
113 1 0

Prezentuje kilka zdjęć parowozowni, która została wstępnie zwaloryzowana (jeszcze pozostało kilka drobnych poprawek)