• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta Skalpela - a to mój segment

Reakcje
5 0 0
Witajcie - Na imie mam Piotr , jestem z Gdańska i lubię kolejki. Chciałbym aby temat ten był w jakimś stopniu przeniesieniem wątku z zamieszonego niegdyś na śp. forum Martela dotycząym mojej makiety.

Zatem proszę o wyrozumiałość, bo nie za bardzo wiem jak to zrobić, a moja makieta buduje się jednak cały czas - tylko powoli.

Brak obecności wątku w necie bywa czasem dla mnie mocno uciążliwy, a po zaoraniu Martela wszystkie moje posty sz...g trafił. I stało się to właściwie bez ostrzeżenia. Nad Martelem płakać nie ma co, szkoda tylko zawartej tam wiedzy która przepadła. Proszę o ewentualne uwagi - czytających te moje wypociny - zamieszczę datę kiedy mniej więcej post był opublikowany oraz ewentualny komentarz, aby wyjaśnić o co wtedy chodziło w miarę prosty sposób.

Makieta ma być tortem tylko składanym jak makieta modułowa, ale żadnych norm się nie trzyma i już :)
Na Martelu raczej była ciepło przyjęta, mimo że tam to nawet dział TORTY zlikwidowali :) Zawarte tu techniki są wręcz banalnie proste w odróżnieniu od tego co potrafią dziś koledzy z tego forum, wieć jak wyżej pisałem prosze o wyrozumiałość :)

12 maja 2008

Witam wszystkich serdecznie. Oto co i ja dłubię u siebie. Jest to fragment wyjazdu z stacji Miłkowo made in GPM (kartonowe domki -). Makieta będzie w zasadzie torcikiem - takie kółeczko ograniczone ścianami pokoju -( Plany mam ambitne, ale co z tego się uda zrealizować - czas pokaże.
Na makiecie u Pana Leszka podpatrzyłem i postanowiłem wykonać na swoim segmencie takie oto rogatki - jeśli mi się uda będą miały napęd. (swego czasu w Gdyni w zakładzie lini kolejowych odbywały się co miesięczne spotkania - nie mylić z miesięcznicami - modelarzy kolejowych zTrójmiasta)

09_Wklejone - otwarte.jpg

Rogatki dają… się ręcznie™ otwiera㇠:) Drogę™ pomógł‚ wykonać Pan Leszek :) (Wikol zmieszany z pyłem z filtra i gipsem)
Teraz czeka mnie zrobienie mechaniki. Segment moźna było zobaczy㇠na spotkaniach w Gdyni na źywo. Podzię™kowania dla Artura za zorganizownie dostę™pu do Forum do zapisu (chodziło o Martela, bo trudno było się tam dostać - tak wymyślili i tyle)
08_Wklejone3.jpg

Tu ujecie z drugiej strony
07_Wklejone2.jpg

Wokoł‚o zarosło trochę™ trawą…... jeszcze bar™dziej bardziej musiał‚o zarosnąć‡ , aby nie był‚o wida㇠popychacza, oraz miejsca samego klejenia rogatek
07_Wklejone2.jpg

Jak się™ okazał‚o - łatwo było zrobi㇠popychacz w ten sposób, ale mocowanie i prawidł‚owe ustawienie były stosunkowo trudne - ze względu na ką…t pod jakim musiał‚em wykonać otwory w podł‚ożu. Gips jest jednak dość‡ twardy gdy się montuje takie drobiazgi :) (jeszcze wtedy uzywałem gipsu do szpachlowania :)
06_Wklejone.jpg

Mechanika - podszedł‚em do sprawy najprościej jak się da. Zamiast kombinowania dźwigienek itp - podłą…czył‚em mosiężny popychacz w węźyku od sprężonego powietrza. Dolutowałem od spodu kawałek drucika który to wszystko usztywnia i nadaje kierunek ukł‚adania się
05_Rogatki mechanizm.jpg

Za radą… Pana Leszka - zrobił‚em śrubę™ rzymską… - wyszł‚a mocno przeskalowana, ale inaczej to by jej nie był‚o widać ‡ :)
05_Rogatki mechanizm.jpg

Ostatnie poprawki -zawiasy - łożyska drągów są… zrobione z plastikowego wężyka od spreżonego powietrza i doklejone cyjanoakrylem do konstrukcji wsporczej.
03 calosc po lutowaniu.jpg

Zlutowana konstrukcja, oszlifowana i podoginana - lutowana miedźş daje się jeszcze w ten sposób kształ‚towa㇠- klejona niestety pęka. Trzeba to przewidzieć‡, inaczej przy poprawkach można łatwo zniszczy㇠efekt pracy. Same szlabany - nie wiem jak to się dokładnie nazywa - są z mosiężnej rurki z wlutowanym drutem miedzianym na koncu i potem zeszlifowane do kształtu jak na zdjęciu
02 Rogatki.jpg

Model jest wykonany z miedzianej blaszki i łączony metodą… lutowania. Co się™ nie udał‚o zlutować to kleił‚em cyjanoakrylem. Lutownica to ruski wynalazek , za parę zł kupiony na rynku :)
01_lutowanie.jpg

Lutowanie śruby rzymskiej - to się naprawdę udało wtedy zrobić :)
04_Sruba rzymska.jpg

Na dziś tyle - Pozdrawiam serdecznie Piotrek

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 86 30
Kojarzę twoje prace z Martela, świetna makieta, o ile dobrze pamiętam pod koniec bawiłeś się z układaniem papy na toalecie dworcowej Auhagena. Czekam na dalsze postępy prac i relację :)

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Witam wszystkich ponownie. Przenoszenia wątku ciąg dalszy...

Do Piotra M - Toaleta jest aktualnie w stanie w jakim chyba była ostatnio zamieszczona :-( tylko lokalizacja się zmieni, ale o tym napiszę jak wkleję cały wątek :)

7 październik 2008

Wakacje już za nami , a na mojej makiecie zazieleniły się kolejne dwa segmenty z którymi walczyłem na warsztatach w Gdyni. Prace posuwają się szybko do przodu , ale utknąłem na pomyśle z mostem. Bardzo spodobał mi się most znajdujący się w Adamowie koło Wolsztyna i chciałbym go mieć u siebie w miniaturze, lecz jest zbyt daleko aby się tam wybrać z miarką i aparatem. Jeśli ktoś posiada jakieś fotki ukazujące konstrukcję lub lepiej dokumentację albo chociaż wymiary to byłbym wdzięczny za pomoc. Znalazłem trochę fotografi w necie, ale niestety na wszystkich, głównym obiektem jest pociąg który jedzie pod mostem lub po nim, a nie sam most -(
Poniżej, załączam trochę fotek fragmentu makiety - jest już po czym jeździć i teraz zabiorę się za szczegóły - most, słupy telegraficzne, pędnie, znaki torowe (o czymś zapomniałem ?)- będzie co dłubać przez zimę - skrzynki i trawę robi się względnie łatwo i szybko. Cała reszta to wyzwanie. Ostrość łuku może razić, ale ściany w pokoju nie przesunę -) i jakimś cudem nic mi się nie wykoleja.

Fotka mostu w Adamowie którą… znalazł‚em w necie i który chciałbym odwzorowa㇠- pochodzi ze strony parowozy.com.pl
Adamowo.jpg

Jeś›li te holenderskie krowy przemaluję™ z brązowego na czarne, to chyba dobry pomysł‚ ? (aktualnie są już przemalowane)
dscf0705.jpg

Segment juóź jest poroś›nię™ty trawkami , tu ma byćmost nad torami.
dscf0710.jpg

Całość‡. W pustych miejscach zaplanował‚em semafory, które koszmarnie dł‚ugo idą…, ale moźe w koń„cu się™ doczekam
dscf0711.jpg

Jeden z pierwszych szczegółów - miał‚a by㇠kł‚adka z desek przez rów z bł‚otkiem - niestety bł‚otko się™ nie udał‚o :-(
dscf0714.jpg

Postaram się w miarę szybko wszystko wkleić, aby móc zacząć pisać sprawy aktualne :)
Pozdrawiam Wszytkich bardzo serdecznie. Piotrek

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.295 74 5
Fajnie wyglądają moduły ułożone na dywanie , zapowiada się ładny kawałek makiety. Mam pytanie jaki most zostanie wykorzystany ? Seryjny czy może własnej roboty.

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Na moje prośby o pomoc w zebraniu fotek mostu w Adamowie odpowiedział mi Tomek Małkowski. Załączam fotki które wstawił mi na tamtym forum i bardzo się przydały :)

8 październik 2008
DSC_0443.JPG

DSC_0444.JPG

DSC_0445.JPG

Podziękowania dla Tomka za udostępnienie niniejszych zdjęć (jeśli czasem zagląda na to forum)

Piotrek
[DOUBLEPOST=1502531199,1502530722][/DOUBLEPOST]Witam. Most jest własnej produkcji, wykonany z tekturki, bo to bardzo wdzięczny materiał. Na zdjęciach które niedługo wstawię będzie wszystko widać :) Przenoszę wątek ze zlikwidowanego forum Martela :) i trochę to wymaga pracy.

Pozdrawiam Piotrek.

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Dalszy ciąg ....

8 paźdiernik 2008

Wielkie dzięki za fotki - dysponujesz może większą rozdielczością ? (Do Tomka - podesłał mi oryginały zdjęć, niestety przepadły wraz z Martelem) Brakuje mi jeszcze spodu - nie wiem jaka ma być konstrukcja podłoża mostu - chodzi mi o układ belek, wiązarów itp. Ciekawi mnie też jaka jest odległość przyczółków mostu od torów. Wydaje mi się, oglądając dostępne zdjęcia że jest nie równa , albo mi się tylko wydaje. W zasadzie mój most nie ma być wierną kopią, ale chciałbym aby otrzymał wygląd możliwie bliski oryginału.
Jeszcze nie mam pełnej koncepcji układu torów, najprawdopodobniej tor górny przeleci nad głównym torem podwójnym i będzie do niego ponownie przyłączony po drugiej stronie. Cała ta kombinacja służy wyłącznie temu , aby zrobić właśnie ten przejazd górą z mostem. Co do wysokości - prześwit między główką dolnej szyny a spodem listwy z górnym torem to około 85mm - załączam fotkę - powinno wszystko przejechać, może nawet z otwartym pantografem się zmieści. Wszystko zależy od grubości konstrukcji samego mostu. Zakaładam żę będą jeździły wyłącznie parowozy, ale syn ma też lokomotywkę z pantografami i lubi je otwierać :)

Dokręciłem ostatni fragment który zrobił‚em aby rozmierzy㇠to wszystko - jak się później okaże narobiłem sobie sporo problemów takim rozwiązaniem :-(
dscf0716.jpg

19 listopada 2008

Witam ponownie - po długim czasie w końcu doszły semaforki, chwilowo więc wstrzymałem prace przy moście. Czy czasem pędnia nie wymaga jeszcze jednego zwrotu załomowego (między torami) ?

Co do mostu - poległem zupełnie. To co wyjdzie będzie się bardzo różnić od tego, co widać na fotkach. Tory się przecinają pod zupełnie innym kątem , co skutkuje inną długością przęsła. Dodatkowo przyczółki okazały się naprawdę trudne do zrobienia, a dokumentacja fotograficzna jest zbyt mało wyraźna... Postanowiłem więc troszkę uprościć tę konstrukcję, przecież i tak nie będzie taka sama jak most w Adamowie. Zastanawiam się co będzie przy samej konstrukcji mostu...

Oto co mi wyszło

Czy pę™dnia między torami nie jest za dł‚uga ? No i idzie pod kątem...
pednia.jpg

Semaforek. Niestety jakiś czas temu uległ uszkodzeniu i musi być wymieniony :-(
sem1.jpg

I drugi semaforek :)
sem2.jpg

Pierwsza przymiarka do mostu - wychodzi około 40 cm długoś›ci przę™sł‚a.
przymiarka.jpg

Wklejałem i wyrywałem , aź w koń„cu...
wklejone.jpg

wyszł‚o mi tak :) Wyglą…da nawet trochę podobnie do tego co wida㇠na zdję™ciach...
wklejone_gotowe.jpg

Jeszcze odnośnie konstrukcji - imitacja cegły to oczywiście płytka auchagena, beton - tektura szara 1mm pomalowane Humrolem Mat 64 i trochę spatynowane.
Szyny to jakiś straszny szajs Mechano coś tam, ale mają tę zaletę że strare pikolce jeżdżą po tym bez problemu. Boki makiety wzocnione płytą MDF6 mm. Konstrukcja praktycznie pancerna :)
Teraz robię już z hdf4 mm tmakieta szybko wagi nabiera :)

Piotrek

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Dalszy ciąg przenosin. Ponieważ wtedy wywiązała się ciekawa dyskusja postanowiłem ją umieścić :) (pozwoliłem sobie oczywiście na skróty)
19 listopada 2008

Martel napsał :
Semafor powinien być 2 ramienny z ramionami zespolonymi. Z tego toru jazda odbywa się nie na wprost, więc ograniczenie jest konieczne. Ten semafor może stać przy torze prawym na dole zwrócony w tą samą stronę. W przeciwną stronę także musi być dwuramienny ale z ramionami niezależnymi. Podaje on sygnał Stój, droga wolna "na max" jeżeli jazda odbywa się przez anglika na wprost lub droga wolna z V max < 40 km/h jeżeli przebieg ustawiony na angliku jest w bok.

Wywiązała się dyskusja na temat ustawiana semaforów, której tu nie bedę przytaczał ale stanęło jednak na tym że tak zostaje :)

A Przemek Sello
Ja mam tylko jedno pytanie, czy ten wznios na nasyp nie jest za ostry? Mieści się poniżej 25 ‰ ?

Rzeczywiście wznios jest zbyt wysoki i niestety nad tym boleję bo bardzo to widać, zwłaszcza jak porusza się po nim skład, ale miałem do wyboru zrobić ten most tylko jako atrapę, albo zrobić przejezdny. Wybrałem to drugie rozwiązanie ponieważ chciałem uatrakcyjnić jazdę po makiecie - która jest tortem i nie trzyma się norm. Zaznaczyłem to w pierwszym poście - musi się zmieścić w dużym pokoju w mieszkaniu w bloku - będzie to kółeczko z dwiema stacjami. Szlaku jako takiego właściwie nie będzie , bo nie ma go gdzie umieścić ....
Odpowiadając na sugestię Pawła Piotra - rzeczywiście się nie znam na ustawianiu semaforów - ale istniejący układ zaproponował Pan Leszek Lewiński i zakładam, że zna się na tym temacie :) a i widział na żywo ten układ - (zdjęcia pokazują tylko kawałek). Na najbliżzszym spotkaniu na wszelki wypadek poruszę ten temat :) mam nadzieje żę nie będę musiał tego pruć :) (nie musiałem)

Krzysiek J:Czy pędnia między torami nie jest za długa ?
Dla pędni sygnałowych odległość między słupkami pędniowymi to 12m. Nie wiem jednak, czy ten nasyp jakoś na to wpływa.

Kolega Medyk
wszystko piękne ale mam pytanie:
- most na dwóch modułach? jak rozwiążesz podłączenie napięcia?
- spasowanie modułów niedość że będzie trzeba spasować linie 2 torową to jeszcze nieszczęsny dzielony most.

20 listopada 2008 odpowiedziałem

Ze spasowaniem raczej problemu nie będzie - na przedstawionych tu zakrętach linie są 3 torowe i daja sie ładnie spasować - trzeba tylko precyzyjnie je wykonać. Zapewniam że to się udaje.
Dzielony most - rzeczywiście jest to kiepski pomysł - narobiłem sobie w ten sposób sporo dodatkowej i zbędnej pracy, a i bedzie łatwo go uszkodzić przy ustawianiu makiety ...
Niestety najpierw zrobiłem skrzynki , a potem układałem tory , a powinienem zrobić odwrotnie :-(

Zasilanie mostu obmyśliłem w dość prosty sposób - ze starej karty dźwiękowej wytnę piny od zworek i wkleję je w konstrukcję mostu - w przyczółkach umocuję zworki np. całe gotowe kabeliki od buczka w komputerze i podłączę do magistrali prądowej która idzie pod całą makietą. Mam nadzieję że się uda :) Zapomniałem dodać, że oczywiście most nie będzie dzielony i będzie w jednym kawałku :)

Piotr

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Witajcie - przenosin tortu ciąg dalszy :) Myślę że wszystko jest dość dokładnie opisane, ale jak są jakieś pytania to zapraszam :) Chętnie odpowiem.

11 styczeń 2009

W Gdańsku Brzeźnie prace nad mostem z Adamowa trawają !
Oto co udało mi się w wolnych chwilach zmontować.

Za radą Pana Leszka (Lewińskego), wykonałem w miarę przecyzyjny rysunek w dwóch rzutach, co naprawdę zaowocowało i konstrukcja o dziwo jest nawet równa i pasują wszystkie elementy nawet te docinane z rysynku. Bardzo mi to ułatwiło pracę przy mierzeniu, dobieraniu i docinaniu wszystkich elemntów. Technika wykonania - tekturka z starych teczek od dokumentów cięta nożem w pojedyncze paski i dopiero w konstrukcji mostu sklejana w dwuteowniki. Nie robiłem wpierw gotowych dwuteowników, bo trudno je równo uciąć, co widać zwłaszcza na krawędziach łączenia dźwigarów pod kątem, gdzie tak postąpiłem. Całość jest usztywniana cyjanoakrylem , aby się nie paczyła, ale jeszcze będę nasączał mocniej. Most jest w większej części wymyślony, częsciowo z braku dostatecznej dokumentacji , a częściowo z powodu konieczności dostosowania do istniejącego układu torów. Jest zdecydowanie większy niż pierwozór w Adamowie, ale starałem się zachować jego proporcje patrząc z boku. Czy mi się to udało - sami oceńcie :)
Na zdjęciach jest pokazana pierwsza przymiarka w dziennym świetle i nie ma jeszcze wykonanych wszystkich elementów konstrukcji kratownicy, no i przed malowaniem. Pozostało jeszcze zrobić podłączenie zasilania, zrobić mostownice i pomost z deseczek z forniru oraz dokleić resztę kątowników, ale jest to już sama drobinica. Most nie jest dzielony , a w jednym kawałku :), jak ktoś sugerował... Jak dotąd nie zdecydowałem się na wykonanie nitów - może ktoś ma jakiś nieskompilowany pomysł ? Próbowałem wyciskać zebatką w papierze, blaszce alu i miedzianej, ale rezeultaty sa stanowczo niezadowalające...

Most bedzię do obejżenia na żywo na najbliższym spotkaniu w Gdyni, zakładając oczywiście że nic nie wypadnie mi w terminie spotkania :). (Zabrałem wszystko na spotkanie w Gdyni - Leszek stwierdził , że zepsułem barierkę bo w skali jest za gruba i niestety miał rację :-( )

Jak w temacie :) Tu jeszcze nie malowany i bez podłączenia do prądu.
Z_prawej.jpg

Z_lewej.jpg

Nie mogł‚em się™ oprzeć i zobaczy㇠jak wyglą…da z lokomotywką… :) Dokowska OKL2 do dziś nie ucyfrzona... :-(
Z_OKl2.jpg

Mam nadzieję™ że blachy miedzy szynami nie są za mał‚e...
Z_gory.jpg

Tak wymyślił‚em ukł‚ad wią…zań„ z dołu - przyjdzie jeszcze jedna warstwa katowników .
most1.jpg

z góry na jednolitym tle szafki z moją… kolejką… :) (niestety zdjęcie przepadło prawdopodobnie podczas zgrywania z Martela) więc na razie zamieszczam zdjęcie z zachowanej minaturki.
most2a.jpg

Widok z boku , mam nadzieję™ źe proporcje mostu z Adamowa zostały zachowane. Jest tylko znacznie większy, na oko tak ze 2 razy :)
most3.jpg

Tomkowi od którego miałem zdjęcia most się spodobał. Jeszcze raz wielkie dzięki za dostarczenie materiału.

Pozdrawiam Piotrek
[DOUBLEPOST=1502547529,1502545881][/DOUBLEPOST]12 stycznia 2009
Kolega Marcin pisał:Ładnie wyszedł wiadukcik. Szkoda tylko, że musi być demontowany do transportu.
Kolega Tomek Małkowski odpisał :
Czemu??
Myślę że dobry patent bo segment niższy się robi przez co mniej miejsca zajmie i most się nie uszkodzi w transporcie i przy rozkładaniu.Pewnie jakieś opakowanie będzie miał :)

Piotr - Z perspektywy czasu myślę że pomysł się sprawdził. Most jest chowany w dedykowanym drewnianym pudełku i ma się dobrze :)

30 marzec 2009

Ostatnio mało czasu i prace nad mostem chwilowo wstrzymane, ale udało mi się zamontować semaforki wyjazdowe oraz za radą Pana Leszka dorobiłem krzaczory na oślej łączce zaraz za stacją. Jak wyszło oceńcie sami. (zastosowałem oklejanie powierzchni papierem i to całkiem grubo - ciągle się to odkleja teraz przy krawędzi :)
Krzaczki polaka które dostał‚em od Artura (A_Toxa) na próbę.
krzaczki2.jpg

łą…czka uzupełniona o krzaczki. Brakuje tylko zają…ca :)
laka.jpg

Ta sama łą…ka tylko z drugiej strony.
laka2.jpg

Widoczek ze stacji na semafory - już tak dziwnie nie wyglą…da ten segment.
(na dzień dzisiejszy 2017 - pojawiły się perony z płytkami chodnikowymi) Budka dróżnika to wycinanka GPM z wymienioną podmrówką na cegiełkę Auchagena i daszek również. Rynny robione własnoręcznie.
semafory.jpg

Zamontowane semafory - został‚o zrobi㇠tylko naprꙿacze i pę™dnie drutową i jak na złość do dziś jej nie skończyłem :-(
semafory2.jpg

Piotrek 2017

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
2 listopad 2009
Witam ponownie - po letniej przerwie znów zabrałem się do pracy i na pierwszy ogień zabrałem się za zamocowanie mostu do makiety, który latem w wolnych chwilach po mału wykańczałem.
Do zrobienia połączenia elektryczno - mechanicznego , tak jak zapowiadałem wcześniej, użyłem końcówek kabelków od głośniczków komputerowych (buczki z obudowy) , z których wykonałem podpory i zamocowałem do przyczółków . Natomiast w konstrukcji mostu wkleiłem na cjanoakryl piny wycięte z jakiegoś starego kontrolera dysków. Wyszukałem taki, który miał możliwie długie końcówki, aby było można solidnie przylutować przewody od szyn w moście. Podczas prób zakładania i zdejmowania mostu okazało się, że klejenie na cjanoakryl nie było dobrym pomysłem. Wszystko się mocno ugina i klejenie na styk pęka. Most zdejmowałem , a piny z przewodami zostawały w gnieżdzie :-( Po zastosowaniu poxipolu jest OK. Spoina jest na tyle elastyczna , że most można delikatnie zdjąć i założyć bez obawy uszkodzenia podpór. Nie da się wyciągnąć 4 mocowań jednocześnie, a most jest bardzo sztywny. Dodatkowo wcisnąłem jeszcze klej między kątowniki gdzie ukryte jest lutowanie do pinów, aby klejenie trzymało się na konstrukcji również i na przewodzie.

Sama konstrukcja mostu opiera się stabilnie i bardzo dobrze trzymana tak wykonanych podporach. Szyny są zasilane w czerech podwójnych punktach, więc problemów z dostarczaniem prądu raczej nie przewiduję. Na załączonych fotkach wszytko widać. Oczywiście jeszcze mocowanie nie jest jeszcze skończone - zostało wykonać podpory na kładce mostu i wyjazd po drugiej stronie - po zakończeniu wstawię fotkę jak wyszło na gotowo.

Podsumowując całość operacji - zdejmowanie mostu z makiety jest wykonalne, ale bardzo komplikuje konstrukcje całego modelu - zwłasza wykonie elektryki którą trudno ukryć, czy przyklejenie podpór.

Przylutowane piny na chwile przed wklejeniem
Fot5.jpg

Podpora zrobiona z wtyczki z przewodów od osprzętu pł. głownej chyba reset :)
podpora mostu.jpg

Przyczół‚ek z wklejonymi podporami. Musze podmalowac szynę™ :)
Fot2.jpg

A tak wyszł‚o spasowanie z torami. Połaczenia prawie nie widać‡.
Fot1.jpg

I jeszcze z boku - do zrobienia został‚y tylko podpory od strony kł‚adki mostu.
Fot3.jpg

3 listopad 2009
Kolega Paweł Piotr: Semaforki gites - tylko nie mogą wszystkie naraz pokazywać sygnału zezwalającego, prawda?...
Paweł Piotr
Skalpel: Na razie nie podłączone - same się tak ustawiają po pewnym czasie. Czeka mnie jeszcze zrobienie strowania zwrotnicami i semaforkami.

22 listopada 2009
Witam - poszukuje planów stacji Słonecznik - ma ktoś może zeskanowane i mógłby mi podesłać ? Chodzi mi oczywiście o budynek. Próbowałem go wyrysować z fotek podobnych budynków , ale to bardzo trudne... a i efekt wątpliwy... Przymierzam się do wymiany modułu stacyjnego - tego obok rogatek :)

(W tym okresie miałem dość mało przyjemną przygodę z tymi planami - okazało się że modelarz modelarzowi nie zawsze pomoże, ale chyba nie warto do tego powracać, nadmienię tylko że to bardzo znane nazwisko w świecie modelarskim i jest mi zwyczajnie przykro bo ten model pięknie by się tam prezentował gdybym miał szansę go wykonać wlasnoręcznie... )

3 stycznia 2010
Witam. W Brzeźnie trwają prace nad budynkiem stacyjnym do mojego nowego segmentu. Niestety nie udało mi się zdobyć planów Słonecznika, więc nabyłem Dziergowice wg SM. Model nie ma może tak ładnej bryły jak Słonecznik, ale postaram się aby nie wyglądał gorzej. Czy mi się to uda oceńcie sami :)

Co do samej wycinanki - okazała się znacznie trudniejsza niż się początkowo wydawało. Sprawę dodatkowo komplikuje przyjęta przeze mnie technika - wymienienie drukowanego murku na płytki auchagena. Płytka trochę daje się ciąć nożyczkami, ale przez to się wygina i traci kształt. Z kolei przecinajac ją szlifierką topi się się co również utrudnia precyzyjne dopiłowanie. Ostatecznie wykańczam krawędzie pilnikiem.

Może macie jakieś doświadczenia z tym materiałem (płytki) ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc :) Jest to bardzo mozolna praca, na dodatek sam model nie jest zbyt dobrze spasowany, ale mam nadzieję, że sobie z tym poradzę :)

Poniżej kilka fotek - będę wdzięczny za wszelkie uwagi !
A może ktoś ma fotki samych Dziergowic ?

nic nie pasuje :-(
konstrukcja.jpg

Cał‚y dzień„ wycinałem - a wygląda tak sobie... jeszcze będzie dużo piłowania. (musiałem nauczyć się przewidywać gdzie trzeba więcej naddatku płytki dać)
Wreszcie pierwsze pasowanie - bę™dzie jeszcze dużo szpacholowania któr trzeba robić z wyczuciem.
budynek1.jpg

I jeszcze boczna ściana
budynek2.jpg

4 stycznia 2010
Kolega Medyk napisał:Cegły z Auhagena są dobre jedynie te z kompletu z fryzami, na budynku który budujesz warto poćwiczyć z cegłami z luźnych płytek ale do finalnego efektu to nie to. ( ja użyłem tych zwykłych bo niby tańsze, a sporo tego szło , bo to jednak była tylko nauka) Z perspektywy czasu - miał rację :) Ale budynek i tak wygląda teraz dużo fajniej gdyby był tylko kartonowy.

Kolega Zvolack napisł: Kolego przerobiłem ten budynek w N :) Stacja Zwolaków. Bardzo klimatyczna bryła w czerwonej cegle. Super pomysł. Pooglądam sobie z przyjemnością haziobrową wersję. Robisz wnętrze??
Pozdrawiam Zvolack.
Odpisałem : Chciałbym zrobić wnętrze. Masz może jakieś fotki jak powinno wyglądać ?

(cały problem w tym że nie dotarłem do jakichś sensownych zdjęć czy dokumentacji niestety - więc temat nadal aktualny Skalpel2017 :) )

Piotrek

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
433 22 4
Makieta wygląda super. Wykonanie super. Bardzo dobra relacja z budowy. Też mam zamiar zrobić makietkę wokół pokoju, ale do tego jeszcze daleko.
Z przyjemnością czytam takie relacje o ile mam czas na to. Czekam na dalszy ciąg. Gratuluję zapału, wytrwałości, dokładności i pomysłowości.
Pozdrawiam Cezary

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Witam - dziękuję - kontynuję wgrywanie wątku.

12 grudnia 2010

Witam po przerwie. Prace przy makiecie znów ruszyły. Popełniłem taką wieżę ciśnień do wymienianej stacji.
Prace przy tym modelu zajęły mi 2 tygodnie, a nadal nie jestem usatysfakcjonowany. (Patyna muru jak na dziś zupełnie nie udana Skalpel 2017) Niestety kolorystyka zdjęć nie oddaje tego jak naprawdę model wygląda...Tak naprawdę to nie wiem jak spatynować fornir udający deski...:)

Wieża c‡isnień Auchagena made in Skalepel :)
wieża_cisnień1.jpg

Wieża cisnień„ Auchagena made in Skalepel :) z tylnej strony
wieża_cisnień2.jpg

Jak to na kolei szyby są… powybijane :) i łatane dechami , dyktą i co tam mieli pod ręką.
wieża_cisnień3.jpg

(Okienko zrobione w bardzo prosty sposób - folia szybki potraktowana została nożykiem - kilka naciśnięć ostrą końcówką dało taki efekt. W wieży zabrakło oświetlenia i teraz będę musiał je dorobić, Skalpel 2017)

19 grudnia 2010

Witam ponownie - w Gdańsku Brzeźnie prace dalej trwają :) Teraz zmontowałem szopkę z zestawu Fallera. Rynny zrobiłem od podstaw z blaszki miedzianej, bo oryginale były zbyt proste i grube :). Okna tradycyjnie pozabijałem dechami z forniru. Drzwi z przodu są specjalnie krzywo wklejone - niby mają się nie domykać ze starości. Dałem dużo patyny, czy czasem aby nie za dużo ? Przepraszam za kolorystykę fotek, ale w dzień jeszcze szopka kurnik nie był gotowy ;-)
Dodatkowo powstaje stodoła, którą mam zamiar obić fornirowymi deskami. Na razie tylko szkielet. Zastanawiam się , jaki do niej zrobić dach... chyba najprościej będzie zrobić kryty papą, bo oklejanie paskami papieru ksero już mam opanowane, natomiast dachówki z płytek będą zbyt równe, a to nie będzie pasowało do klimatu, trochę zaniedbanych zabudowań gospodarczych jakich się kiedyś naoglądałem...

Ma ktoś może jakieś fotki jak wygląda wnętrze stodoły ? Chciałbym tam dać dużo siana które będzie widoczne przez otwarte drzwi.
(skalpel 2017:Szopka z zestawu Auchagena - pierwsze próby malowania pojedynczych cegiełek przed patynowaniem. Efekt przekroczył moje najśmielsze oczekiwania :) Od tej pory wszystkie budynki tak wykańczam, choć podnosi to pracochłonność o 1000% )
szopka1.jpg

I z drugiej strony - szkoda że światło z lampy stołowej jest takie żółte :-(
szopka2.jpg

Szkielet nowo powstającej stodoły na podwórko ;-) Wszystko z drobnych listewek
stodoła_szkielet.jpg

Kolega Sebastian Marszal napisał tego dnia:
Ładny szkielet stodoły. Ale stodoły najczęściej kryte są dachówką, lub eternitem, a nowoczesne to blachą. Wynika to z tego bo dach stodoły musi być szczelny aby woda nie leciała na słomę lub siano bo wtedy zgnije, a niestety papa tego nie zapewni na łączeniach może przepuszczać.
A ściany z desek aby był przewiew, ewentualnie szczyty z cegły w celu wzmocnienia.

Kolega projectps napisał: którego konkretnie?? a szkielet stodoły wg jakiegoś wzoru ??

a tak konkretnie to z tego:
F130461 Kamienica pracownicza z zabudową podwórka :) (dziś można tę budkę kupić oddzielnie skalpel 2017)

Uwaga - zakupiony przez mnie model głównego budynku ma poważną wadę - plastik z którego sa wykonane wypraski prawdopodobnie podczas produkcji skurczył się nierównomiernie i widać wklęsnięcia w scianie frontowej , a zwłaszacza w bocznej. Niby nie jest to mocno, ale generalnie na makietę się już nie nadaje. Będę go reklamował w sklepie w którym kupiłem. ( reklamować się nie udało sklep się zawinął ) Cena zestawu to około 160 zł, więc nie tak mało jak za domek z zestawu. Jestem już po wstępnych rozmowach - podobno firma przysyła nowe wypraski... zobaczymy. Jak się dobrze przyjżeć to nawet na zdjęciach z reklamy modelu widać zapadnięcia plastiku... Załączam fotki sami oceńcie...

wypaczona_boczna_sciana.jpg

wypaczona_frontowa_sciana.jpg

(skalpel 2017 Zestaw lezy do dziś nie zrobiony, a szkoda bo ładny budynek)

Piotrek

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Dalszy ciąg wątku z Martela.

26 grudzień 2010
Witam ponownie ! U mnie dalszy ciąg prac nad stodołą. Wykonałem deskowanie i inne takie prace ciesielskie. Cięcie w miarę precyzyjne forniru bez jakiejś gilotynki w takiej ilości, to naprawdę karkołomna praca... :-( Młotek i ostry nożyk w połączeniu z kątownikiem stalowym dla trzymania kąta prostego znacząco ułatwiły tę pracę, ale i tak nie było łatwo. Nieudanych deseczek radzę nie wyrzucać i zachować, bo się tez przydają.

Barwienie - w plastikowym pudełku po lodach - kilka kropel czarnego Humbrola i kilka brązowego i dużo rozpuszczalnika dobrane na oko. Sianko wklejone na wikol i wewnątrz wypełnione papierem coby jakaś górka jego była. Za radą kolegi Sebastiana zrezygnowałem z dachu krytego papą i zrobiłem eternit , który udaje płytka Auhagena. Jeszcze czeka mnie spatynowanie całości i dorobienie jakichś gratów , które zwykle przy stodołach się walaja...

Fornir trzeba dobrze nasą…czyć aby po cię™ciu nie był‚o jasnych miejsc
barwienie forniru.jpg

Materiał do pracy - trochę™ tego jest a i tak mi zabrakł‚o na przybudówkę.
deseczki.jpg

Robota ciesielska już mi nie obca :)
oklejanie.jpg

15 minut i drzwi gotwe :) (Uwaga zygzak Z listew wzmacniających powinien iść w drugą stronę - skalpel2017)
dzwi.jpg

Gotowa szopa od frontu
stodoła_z_dachem1.jpg

I z boku - mam nadzieję™, źe ta trawka Polaka wygląda choć trochę jak siano...
stodoła_z_dachem2.jpg

23 styczeń 2011

Witam wszystkich serdecznie - w Gdańsku Brzeźnie prace remontowe nad moim wirażem trwają dalej (kiedyś zrobiony zakręt 90 stopni). Stodoła jest już wreszcie wklejona oraz kurnik-szopka. Dorobiłem studnię i wiaderko :) Studnia z dwóch warstw zwiniętego kartonu , aby uzyskać kształt z krawędzią. Wiaderko z cienkiej blaszki miedzianej. Zamontowałem również semafor - veismann-conrad - ciężko było go poskładać , a lutowanie przewodów do diody smd to napradę wyzwanie :), nie mniej udało się - świeci i się rusza. Rynny tradycyjnie zrobione od nowa z blaszki miedzianej, bo oryginalne są zbyt proste.A o to mój przepis na rynny spływowe - te pionowe - robię je z drutu miedzianego , którego odpowiednio wyginam i w miejscach zgięć nakładam lutownicą kroplę cyny. Dzięki temu można potem opiłować iglakiem miejsce zgięcia uzyskując kształt ostrych krawędzi , jako że te rury zazwyczaj robi się z blachy :). Zaobserwowałem, że często ten drobny elemet jest pomijany i rury spływowe wyglądają jak wygięty kawał drutu, a przecież napradę łatwo to obejść i rynna wygląda o wiele lepiej.
Podwórko jest skierowane w stronę torów niestety... jest to spowodawane tym że makieta niestety będzie stała krawędzią przy ścianie i jeśli bym wkleił wszstko odwrotnie do torów jak powinno być w rzeczywistości, nie można by oglądać podwórka :-(. Ma to też takie konsekwencje , że jest ono dość wąskie jak na podwórko gospodarstwa domowego.... no cóż torty niestety tak mają :) Naprawdę ciężko było to wszystko tam rozmieścić - trochę ta stodoła mi wyszła za duża.. Segment jest już w zasadzie po remoncie - jak wyglądał przedtem chyba nie będę pokazywał - cóż początki są zawsze trudne. Tory zostały z pierwotnego układu co niestety tez ma swoje konsekwencje..są niezbyt równo położone, ale mój tabor jakoś sobie z tym radzi. No gneralnie coś mi tam z tego wyszło, ale nasuwa mi się wniosek, że chyba lepiej zrobić nowy segment niż poprawiać źle zrobiony - teraz tory też bym lepiej położył , a i użył lepsze jakościowo zwrotnice...
Teraz pozostało mi jeszcze wykonać elementy samego torowiska - słupy i pędnie z narężaczem zwrotniki i takie tam różne drobiazgi... Na sam koniec zrobiłem jeszcze skrzynkę do bezpiecznego przechowywania segmentu z płyty hdf 4 mm przykręcanej z boku.

Poniżej załączam fotki - Pozdrawiam Piotrek
Choinki są oczywiś›cie heki , ale do wymiany - półki co trochę™ postoją… :)
droga_lesna.jpg

Zejście na tory - miała powstać tam ziemianka, ale nadal nie jest zrobiona.
wejście.jpg

A ta szopka z boku...na wę™giel ? Jest i studnia i buda dla pieska.
szopka_na_wegiel.jpg

Kurnik i podwórko nie moźe się obejść‡ bez gę™si i kur :) A Reksio znowu się gdzieś› wałę™sa...
podwórko1l.jpg

taka tam drabka z wykał‚aczek ;-) Tylko jeszcze nogi jakiejś parki powinny wystawać :)

drabinka_przy_stodole.jpg

Przydał‚by się jeszcze wóz drabiniasty i jakieś› graty obok stodoł‚y :) Muszę™ dorobić‡... (zaczynam się rozgrzewać :) skalpel2017)

podwórko2.jpg

Choinki made in NRD jak mawia Pan Leszek - kiedyś› kupił‚em ich sporo - wymienię™ jak się nauczę robi㇠ł‚adne sosenki

droga_lesna2.jpg

Makieta musi być dobrze zabezpieczona :)
obudowa1.jpg

obudowa2.jpg

Piotrek

Załączniki

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
24 styczeń 2011

kolega nohab napisał:
Ładne.
A dlaczego ogrodzenie podwórka otwarte jest na szlak? Czy tą drogą gospodarz
przeprowadza krowy na pastwisko?
Jaki jest promień tego dwutorowego łuku? Czy ten modół ma 45 stopni?

Witam ! Szczegóły na makiecie... zaczyna mnie to wciągać ! Minęły dwa pracowite wieczory i Wujek Franek przyjechał furmanką z pola. Tylko nie ma komu rozładować :-( . Dorobiłem też taką rynienkę z wodą, bo żal mi się zrobiło tych kur i gąsek , jak się ptaszki nie mają gdzie napić -)

Fornir to jednak wdzięczne tworzywo, prawda ? Błyszczący lakier akrylowy pełni rolę wody. Trochę się rozlało obok skrzynki - Pewnie gąski nachlapały.

Dlaczego podwórko jest otwarte ? No nie wiem, załóżmy że gospodarz jest dróżnikiem i pracuje na stacji obok i chodzi do pracy torami przez most kolejowy nad rowem z wodą. Do drogi na około ma ze 200 metórw więc sami rozumiecie...
(skalpel2017 -Ładnie się tam tak ułożył styropian , bo planowałem tam taką ziemiankę. Jakoś tak wyszło - improwizacja. Trzeba by tam zrobić tam albo taką ziemiankę, albo przejście przez tory)
Tego mostu , a właściwie dwóch mostów jeszcze nie prezentowałem (są dwa), ale to już wkrótce -)

Segment ma 90 stopni i dlatego nazywam go ostrym wirażem, bo raczej łuku nie przypomina -) i jest elementem powstajacej makiety domowej która musi się zmieścic w pokoju w bloku z tąd takie wymiary.
Promień zewnetrzny około 52 węższy 45 cm - tak szacunkowo bo nie jest wszedzie równy ze względu na zwrotnice i niedaleki peron stacji. Wewnętrzny łuk jest odrobinę większy niż dopuszczalny minimalny dla modeli HO przynajmniej taką mam nadzieję.

Segment będzie do obejżenia na najbliższym spotkaniu w szkole w Sopocie Brodwinie , jeśli mi nic oczywiście nie wypadnie :)

Mam nadzieję™, że Wujek Franek nie zapomniał‚ podstawić coś› pod koła, bo mu się™ stoczy wprost na tory !
podwórko3.jpg

Taki mał‚y drobiazg a dwa wieczory trzeba był‚o na furmankę… przeznaczy㇠i jeszcze nie jestem usatysfakcjonowany - jednak nie należy się™ spieszyć‡
wóz_drabiniasty1.jpg

i jeszcze moźna by dopracowa㇠koł‚a. Chmmm nastę™pna będzie z toczonymi kółkami ;-)
wóz_drabiniasty2.jpg

10 luty 2011

Witam wszytkich serdecznie - chwilowo mała przerwa w pracach , ale za to korzystając z kilku dni z ładnej pogody w Trójmieście zrobiłem kilka fotek z mojej kolekcji taboru które przedstawiam poniżej -)
Jak dotąd polowałem na okazyjnie zakupy parowozów z III ciej epoki, teraz muszę uzupełnić braki w wagonach, bo ten temat zawsze był u mnie trochę na uboczu... Chciałbym aby na mojej makiecie mogły poruszać się się w kółko (tort) 2 składy - jeden towarowy - drugi osobowy które przedstawiłem na fotkach i ewentualnie coś po bocznicach stacji które dopiero powstaną, ale jeszcze nie mam sprecyzowanej wizji. Może coś zaproponujecie ?
W planach mam też budowę parowozu tkt 48 na bazie gotowego modelu, ale to na razie jeszcze odlegle plany i nie są pewne w realizacji. -)

Poniżej mała sesja foto - pozdrawiam wszystkich którzy mi kibicują - Piotrek -)

Towarowy cią…gnię™ty przez TW1 - parowóz stacjonował wg dostę™pnych mi informacji w parowozowni Gdań„sk Zaspa - a to obok Brzeźşna czyli tam gdzie mieszkam :)

towarowy_zaspa.jpg

A oto podjechał skł‚ad osobowy dwa wagoniki Korsze oraz jeden Roco ciagnione przez OKL2 :)
Brakuje mi jeszcze jakiegoś wagonu pocztowo-towarowgo do tego skł‚adu. Coś› polecicie ?

osobowy_korsze.jpg

Tkt3 - któź jej nie ma ? Bardzo ładnie się™ prezentuje na zakrę™cie makiety - prawda ?
tkt3.jpg

A oto mosty - przepusty o których pisał‚em poprzednio. Teraz trochę™ mocniej zarosł‚y trawą… , ale to nastę™pnym razem :)
mostki.jpg

Piotrek

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
12 luty 2011 (wgrywania ciąg dalszy - teraz będzie trochę o zieleni :) skalpel2017)

Witam ponownie - jak Wam się podobają moje topole ?

Technika wykonania - zebrane suche chwasty z trawnika przed blokiem , oberwane suche listki przez przeciągnięcie między palcami, przycięte na wymiar i wklejone po kilka łodyszek w grupie. Na sam koniec podłużnie rozciągneta siateczka heki 1601 i wyszło mi takie coś. Mam nadzieję że choć trochę podobne do Topoli ;-)

Jeszcze dużo pracy przede mną zanim to zacznie wyglądać... :-(
W każdym razie warto przejść się teraz z nosem przy ziemi :) po okolicznych parkingach i trawnikach w poszukiwaniu chwastów które wyschnięte wyglądają jak gotowe drzewka lub pojedyncze gałązki.

Z jednej strony ....
topole1.jpg

I z drugiej strony...
topole2.jpg

I jeszcze tak... Chyba trochę™ chude takie...
topole3.jpg

Pozdrawiam Piotrek

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.292 391 20
Trochę przypominają, ale z tego co widać przy drogach, to topola ma z reguły jeden pień, a nie kilka.

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Witam - no idealne nie są - wynika to z przyjętej techniki która jest jednak banalna w zastosowaniu :) Z resztą będzie o tym za chwilę , bo wywiązała się wtedy ciekawa dyskusja - pozdrawiam serdecznie (skalpel2017 )

13 lutego 2011
Kolega Marcin naisał:Ładnie wyszło :)
Kolega Sebastian Marszal napisał: A można prosić aby pokazać jak wygląda chwast przed obdarciem :)
Kolega t_domagalski napisał:
Wygląda na roślinę z rodzaju rdestowatych. Podejrzewam którąś z odmian szczawiu... :p
Pozdrawiam
Kolega nohab napisał: Myślę, że drzewa, które wykonałeś to Olchy.
Ładnie ci wyszły.
Kolega Krzysiek J napisał: Topole są najczęściej jednopienne, to co wykonałeś mało je przypomina, choć jest bardzo ładne. Przychyliłbym się do zdania Nohaba, że te pnie bardziej przypominają olchy, którym rzeczywiście zdarza się rosnąć takimi "stadami". Koronę zaś olchy mają bardziej odseparowaną od siebie i regularną niż u Ciebie
14 lutego 2011
Kolega MirekK napisał:Odmian topoli jest kilkadziesiąt. Ta przypomina topolę czarną, na zdjęciu 1. Nr 2 to chyba topola włoska
topole4.jpg

14 lutego 2011
Witam - więc jednak stanęło że to jednak Topole :) Uff... rzeczywiście przy ropoznawaniu tego drzewa wzorowałem się na ostatnim zdjęciu wyszukanym z netu - topola 2 :). Nie mam zielonego pojęcia co to za drzewa, ale codziennie mijam je jadąc do pracy i zebrane patyczki na spacerku z rodzinką złożyły mi się jakoś tak same ;-). Patyczki zbieram już od jakiegoś czasu.

Zgodnie z prośbą Sebastiana załączam fotki tego co teraz mamy na naszych trawnikach na osiedlach - korzonki były zrywane na parkingu gdzie wyrastały między płytami betonowymi , krzaczki na topole zebrałem na torach przy wiadukcie w Brzeżnie (zapraszam - jest tego masa) , ale nprawdę rośnie to wszędzie. Co chwilę się na ten chwast nadziewam :) Ciekawe jest to, że można go bez obaw oberwać z listków na szybkiego, bo gałązki są dosyć elastyczne i nawet te najcieńsze się nie łamią tak łatwo pod palcami.

Jak ktoś tę roślinkę rozpozna to proszę o info co to jest :)

Myślę, że teraz warto porozglądać się za tymi badylami - są teraz dobrze widoczne , wysuszone i łatwo je odszukać - tylko od nas zależy co z nimi zrobimy i czy zostaną badylami , czy przemienimy je w coś ciekawego:)

tak wyglą…da ta zagadkowa roślinka w naturze :)
chwasty1.jpg

Przyszł‚e drzewka ? :) Nie tym razem - mam już tego sporo :)
chwasty2.jpg

Różne takie zebrane ostatnio badyle z parkingu pod blokiem. Przyszł‚e karzaczory ? Bardzo możliwe !
chwasty3.jpg

Tak to wygląda po przyniesieniu do domu - strasznie się™ z tego sypie - przestrzegam :-(
chwasty4.jpg

Przygotowane już badyle na drzewka, obdarte i po prostu już z nich się™ nie sypie. Starczy na cał‚y zagajnik ;-)
chwasty5.jpg

A te wł‚aś›nie drzewa był‚y dla mnie inspiracją…, rzeczywiście moje są trochę takie jakby chude :) Gdańsk Przymorze.

drzewa.jpg

Pozdrawiam Piotrek

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Przenoszenia ciąg dalszy...
14 lutego 2011
Kolega MirekK napisał:To własnie topola włoska, miałem takie sadzonki ze szkółki leśnej, jakieś 5-latki wysokie na 2m, do posadzenia. Nie miały pnia- przewodnika, z gruntu wyrastało kilka pni.
15 lutego 2011
Kolega Zbigniew Gałczyński napisał:Bo Topola wśród drzew jest uznawana jako"chwast"-rośnie szybko,nie ma pokroju regularnego drzewa i nie wymaga dobrych warunków glebowych. Dlatego kiedyś obsadzano nimi aleje przy drogach :D
Kolega MirekK napisał: To prawda, szybko rośnie ale równie szybko się łamie i pali. Chyba jedyna rzecz, której Niemcy się wstydzą, bo po latach jednak się nie sprawdziła jako zasłona dróg przed wiatrem i śniegiem.
Kolega Czesław Turko napisał: Eeee tam. Ty pokaz jak to chaszcze ze zdjęcia wygląda całe a nie tylko kawalątek. Ma 10, 20 a może 100 cm wysokości?? :( Gdzie go szukać ? Czy w pobliżu przyszłych łanów zbóż lub zagonów ziemniaków czy może w leśnej kniei ?

17 lutego 2011
skalpel: Chmm... nie bardzo wiem co Ci odpowiedzieć :) Ja te roślinkę widuję wszędzie - fakt - teraz dokładnie wiem czego szukać, a po fotkach niekoniecznie można to poznać - różnych krzaków jest dużo. Rośnie to u mnie pod garażem, na trawniku pod klatką , na parkingu między krawężnikami, na wydmach na plaży... no generalnie wszędzie :) ma wysokość od kilku cm do około 60 70 cm duże krzaki pojedynczych badyli. Ale rzeczywiście większe skupiska tego zielska widywałem w takich terenach no jakby to powiedzieć mniej uczęszczanych, bardziej dzikich - np na torach stacji kolejowej - po prostu trzeba się uważnie rozglądać. Niestety nie jestem przyrodnikiem :-( - z tego co do tej pory zaobserwowałem , to trzeba szukać roślinek które mają dużo drobnych gałązek - a ta ma, tylko ze na pierwszy rzut oka tego nie widać - trzeba zerwać suche listki aby je zobaczyć. Fotki które przedstawiłem zrobiłem obok firmy w Sopocie gdzie pracuję , a wyszedłem tylko na chwilę aby własnie je dla was wykonać :) i od razu znalazłem :)

Od biedy nazrywam tego więcej , mogę zapakować trochę w karton i puścić expresem do Ciebie , jak tam u Was na południu deficyt tego zielska :) Nazrywam sobie nowego :)

Pozdrawiam bardzo serdecznie i załączam jeszcze jedną fotkę może coś wyjaśni :)

chwasty6.jpg

Piotrek

18 lutego 2011
Kolega Czesław Turko napisał: To takie samo chaszcze jak to na fotce poniżej. Nikt nie wie, co to za roślinka.
Jednym słowem wystarczy szukać patrząc pod nogi żeby znaleźć taką samą jak Twoja. ;)
To tylko przykład, że można znaleźć coś przypadkiem, co będzie się nadawało do wykończenia makiety. Z tego co ja kiedyś znalazłem mogą wyjść całkiem ładne krzaki. Jedyny feler tej roślinki to to, że wysychając płowieje i zmienia kolor na seledynowy, ale wystarczy spiknąć zieloną farbą i będzie jak żywa. Sama roślina nie jest duża a widoczne na niej "kulki" są wielkości tej buźki :)
20 lutego 2011
Kolega Artur Romanowicz napisał:Bardzo ładna praca. Niebawem pokażę swoją pracę. Mam pytanie do kolegi. Jakiej trawy używasz do wyklejania?
Pozdrawiam. Artur H0

21 lutego 2011
Witam - Bardzo różne materiały - trawki Fallera, Polaka, Auchagena i jakiś inne no name'y kupione okazyjnie bo były ładne. Do wyklejania stosuję najpierw matę auchagena równolegle z naturalnymi mchami, mielone gąbki potem trawki elektrostatyczne , na koniec idzie siateczka heki. To tak bardzo w skrócie, ponieważ wykonanie zieleni niskiej to dość prosty proces , ale w zasadzie bazuje wyłącznie na ciagłej improwizacji i trudny jest dla mnie do przedstawienia bo jest różny od miejsca w którym jest wykonany. Jedne materiały sa lepsze, innych więcej nie użyję i nie kupię

W wolnej chwili spróbuję opisać technikę wykonania mojej zieleni niskiej, na tę chwile odsyłam do artykułów LL'a
gdzie autor to bardzo dokładnie opisał - naprawdę polecam - choć nawet najlepsze artykuły nie zastąpią samodzielnych prób przeniesienia obrazu zieleni na makietę. Acha - warto zaopatrzyć się w trawosadzarkę - moim zdaniem dziś to podstawa.

Pozdrawiam Piotrek

JanuszJ

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
T M M
Reakcje
256 7 0
Piotrek jako skromna osoba, "zapomniał" wspomnieć że ma na koncie kilka ( -naście) ciekawych modułów znormalizowanych, wykonanych dla NzP.

OP
OP
S
Reakcje
5 0 0
Cześć Janusz - ostatni taki ukończony to tunel :) - Jak zrobię przeprowadzkę wątku z Martela , to opiszę budowę i wgram fotki tego modułu. Może Piotr w końcu o nim sobie przypomni :-( Bo już długo czekam.
Zbliża się jesień i planuje trochę podłubać przy mojej makiecie, a nie mam gdzie umieszczać pytań które się niewątpliwie pojawią podczas budowy mojej makiety.

Pozdrawiam
Piotrek