• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta segmentowa- zaczynam

Arcyk

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Komuś, kto zagląda na to forum jazda nawet w kółko nie znudzi się "po 3 minutach", co najwyżej po 3 godzinach, ale i tak po kilku dniach zechce znowu do niej wrócić na kolejne 3 godziny. ;) A jak kiedyś dojdzie dźwięk, to nawet ruszać nie trzeba, wystarczy stojąca na bocznicy i "grająca" i już serce bije szybciej :)

Sam jednak całe dzieciństwo bawiłem się z wypiekami na twarzy jeżdżąc na "zaawansowanym" układzie w kształcie litery "U" - celowo nie okrąg. Na obu krańcach były stacje z klocków i puszek, z lokomotywy zdjęte gumki - napęd "ręczny". Nie miałem nawet rozjazdów. Dzisiaj tak samo bawię się z córką na geoline'ach i ciągle chce do zabawy wracać, a rozładowanie wiaderka klocków dwoma eanosami i potem załadowanie z powrotem trochę trwa :p.

Tak jak w przykładzie, który załączył "jafrap" wolałbym dwie małe stacje krańcowe z kawałkiem toru między nimi.
Wiem natomiast, że jak tata obiecał, to tata musi zrobić i niech nie pomyśli nawet, że nie da rady :D choćby i samo kółko z mijanką!

nero

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Mam dość prosty układ podobny do kolegi tyle ze cala linia jest 2 torowa i rownież radzę lekkie rozbudowanie. Dodanie 2-4 bocznic bardzo poprawia funkcjonalność. Można odstawić trochę wagonow. Odstawić skład i wyjechać innym itp a pracy przy makiecie wcale tak dużo więcej nie ma.

OP
OP
B

birdo

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Arcyk, widzę że nadajemy na tych samych falach. W dzieciństwie bardzo mnie kręciła zabawa kolejka, a ze czasy były jaki były to i możliwości mało. Do dziś pamiętam te kolejki w składnicy harcerskiej. Córce kupiłem lego, nawet wiadukt się pojawił, rozjazdow już nie było, bo kolejka poszła do chrzesniaka. A teraz wracam do lat dzieciństwa. Czterdziestka na karku i człowiek musi zaszaleć.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31