• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta segmentowa- zaczynam

OP
OP
B

birdo

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Powiem tak, w miarę jedzenia apetyt rośnie. Własnie zastanawiam się nad rozbudową tego co przedstawiłem. Co do tortu to jestem w to za cienki, a głupio się wycofać,, nie mówiąc o tym, że wstyd przed córką, no i przed samym sobą. To ma jeździć. A jak będzie to wszystko miało ręce i nogi, pójdę w coś poważniejszego.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.567 2 0
To może po prostu zacznij od dioramki, jak koledzy radzili. Wtedy będziesz dokładnie wiedział, na czym stoisz.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witaj na forum
Fajny plan, dobry na początek, bo nieskomplikowany :) Acz z drugiej strony też dupy nie urywa :) Ja bym jeszcze pokombinował :)
Do urwania dupy nie jest potrzebne skomplikowanie układu torowego, ale wykonanie. Mi bardziej d*** urywa jeden tor PMM niż wesołe miasteczko z zamotanym układem torowym.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Szczerze? Na moduły ten plan się nie nadaje! To jest zwykłe jajko z torem dodatkowym które można zrobić na jednej płycie! Wróć z czymś ambitniejszym albo rób tę makietę, ale nie licz na zachwyt.
Do autora tematu: Nie słuchałbym tych anty-motywujących tekstów. Plan jest OK. Układ w jajo świadczy, że autor potrzebuje mieć zamknięty układ tortowy, a wbudowanie tego w segmenty na pewno ułatwi transport niż wleczenie jednej płyty, która w H0 na pewno nie jest taka mała. Liczy się wykonanie i dobra zabawa murowana :)

Jeśli już ma to być coś tylko do domu, może pomyśl jeszcze czy potrzebujesz mieć zamknięty układ torowy (pociągi jeżdżą w kółko - na kształt tortu), czy coś na kształt ruchomej dioramy a'la akwarium. Pierwsze da frajdę, bo pociąg może jechać non stop ale zabierze dużo szerokości, drugie zmieścisz nawet na szerokości 0,4m ale wymaga realnego i zarazem ograniczonego ruchu w lewo i w prawo, przy czym można zastosować pewne triki. Mam na myśli coś na kształt makiety http://www.pmmh0.pl/makieta/makieta-h0/stacja-alt-warnow-neukloster/ która składa się z dwóch segmentów 1,7 x 0,4 [m] + 1,0 x 0,4 [m] i jak widać daje dużo radości, przynajmniej ja jak na to patrzę to się nie nudzę :)

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Do urwania dupy nie jest potrzebne skomplikowanie układu torowego, ale wykonanie. Mi bardziej d*** urywa jeden tor PMM niż wesołe miasteczko z zamotanym układem torowym.
Tu nie chodzi o rozbudowany układ, tylko "w miarę" realno-funkcjonalno-sensowny ;) W planie, bo o nim mowa, nie ważne jest wykonanie, tylko jego sens i funkcjonalność na późniejszej makiecie.
Byle jaki plan może zrobić byle kto. Ale nawet prosty plan powinien być przemyślany. I o to mi chodziło. :)
Uszanowanie Jafrap :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.840 525 30
Na takiej powierzchni poszaleć się nie da. Plan ogólnie jest moim zdaniem OK, wprowadziłbym tylko małą zmianę, np. taka, jak niżej. Wprawdzie dochodzą dwa rozjazdy, ale daje to więcej możliwości zabawy. Ja rozumiem kolegę birdo, który chce sobie pojeździć - diorama takich możliwości nie daje.

Makieta modułowa.JPG

nero

Użytkownik
Reakcje
2 0 0
Moim zdaniem powinieneś rozciągnąć torowisko szerzej. Masz 195 cm i dość dużo wolnego miejsca. Ja tez tak zrobiłem i żałuję
trzeba było dołożyć jeszcze jeden prosty i stacja zaraz lepiej wygląda. Do zabawy na jakimś stole czy podłodze? Bo jeśli podłoga to dodałbym możliwość dołożenia jakiegoś modułu dodatkowo

OP
OP
B

birdo

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Andrzeju bardzo dziękuję za podpowiedź i musze przyznać, że wygląda to dużo lepiej. Pomysł naprawdę fajny i chyba pójdę w ta stronę. Dobrze ze jeszcze niczego nie zacząłem, bo to wszystko jeszcze się mocno zmienia. Dam sobie jeszcze z miesiąc, bo widzę ze koledzy mają ciekawe rozwiazania

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Do autora tematu: Nie słuchałbym tych anty-motywujących tekstów. Plan jest OK. Układ w jajo świadczy, że autor potrzebuje mieć zamknięty układ tortowy, a wbudowanie tego w segmenty na pewno ułatwi transport niż wleczenie jednej płyty, która w H0 na pewno nie jest taka mała. Liczy się wykonanie i dobra zabawa murowana :)

Jeśli już ma to być coś tylko do domu, może pomyśl jeszcze czy potrzebujesz mieć zamknięty układ torowy (pociągi jeżdżą w kółko - na kształt tortu), czy coś na kształt ruchomej dioramy a'la akwarium. Pierwsze da frajdę, bo pociąg może jechać non stop ale zabierze dużo szerokości, drugie zmieścisz nawet na szerokości 0,4m ale wymaga realnego i zarazem ograniczonego ruchu w lewo i w prawo, przy czym można zastosować pewne triki. Mam na myśli coś na kształt makiety http://www.pmmh0.pl/makieta/makieta-h0/stacja-alt-warnow-neukloster/ która składa się z dwóch segmentów 1,7 x 0,4 [m] + 1,0 x 0,4 [m] i jak widać daje dużo radości, przynajmniej ja jak na to patrzę to się nie nudzę :)
A co tu jest anty motywujące? W mojej opini plan jest słaby i tyle. Każdy może mieć swoje zdanie. Ty wolisz coś nieskomplikowanego, ale super wykonanego a ja wolę coś brzydszego, ale rozbudowanego. Mimo odmiennego zdania ja nie minusuję twojej opini a Ty moją tak. Jestem na nie!
Kolega Andrzej Harrasek pokazał, że niewielka zmiana może wiele zmienić. W mojej opini(podkreślam MOJEJ) kwintesencją zabawy na makiecie są manewry a i przy układzie pana Andrzeja jakaś namiastka tego może być.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Nie jestem :) Po prostu uważam, że ludzie robiący mało ambitne plany szybko zniechęcą się do modelarstwa. Ładna makieta to jest dobra, ale na pokazy a gdy ktoś robi sobie coś do domu, dla siebie to powinien jak najbardziej urozmaicić plan żeby nie znudzić się po 3 minutach jazdy.

Reakcje
2 0 0
Nie jestem :) Po prostu uważam, że ludzie robiący mało ambitne plany szybko zniechęcą się do modelarstwa. Ładna makieta to jest dobra, ale na pokazy a gdy ktoś robi sobie coś do domu, dla siebie to powinien jak najbardziej urozmaicić plan żeby nie znudzić się po 3 minutach jazdy.
Marcin, popieram. Dałeś mi teraz do myślenia i podsunąłeś fajny pomysł. Sorka za zaśmiecanie wątku ;)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
...uważam, że ludzie robiący mało ambitne plany szybko zniechęcą się do modelarstwa.
Nie sądzę aby powodem zniechęcenia się do modelarstwa były mało ambitne plany. Znam takich co mieli bardzo ambitne plany, a nie zrobili nawet jednej skrzynki z 1 torem. Poza tym dla ciebie ambitnym planem może być tort z mnóstwem torów i zrobiony - jak to określiłeś - "brzydziej":
ja wolę coś brzydszego, ale rozbudowanego.
... dla innego ambitnym planem może być wycmokany moduł z jednym torem. Nie napinaj się tak.
Ładna makieta to jest dobra, ale na pokazy a gdy ktoś robi sobie coś do domu, dla siebie to powinien jak najbardziej urozmaicić plan żeby nie znudzić się po 3 minutach jazdy.
Takie jest twoje zdanie. Nie uogólniaj.
To, co ktoś powinien zrobić by się nie zanudzić... zdecyduje ten ktoś, pozwól. Mnie np. nudzą torty, zaś nigdy nie nudzi jazda po szlaku perfekcyjnie wykonanym. Innego nie znudzą torty. I niechaj tak pozostanie. Każdy robi co uważa. Ważne by robił i sprawiało mu to radość - tu się zgadzam. Nie zgadzam się jednak z tym, że do dobrej zabawy musi być urozmaicony plan. Tylko dzieci nudzą się po 3 minutach i potrzebują nowych wrażeń.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Marcin, zapominasz też, że wymagasz urozmaiceń od początkującego, co nie jest dobrym pomysłem. Szczególnie, że zwykle początkującym wręcz zalecamy prostsze układy.

I, jak napisał jafrap, nie napinaj się tak, bo Ci żyłka (do modelarstwa) pęknie ;) :p

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Panowie ja się napinam. Wyrażam tylko swoje zdanie. Nie wymagam od nikogo super rozbudowanych planów. Każdy robi co lubi. Mimo to uważam, że mało ambitne plany nie będą dawać satysfakcji z zabawy. TAKIE JEST MOJE ZDANIE i kolego Jafrap nie próbuj wmawiać, że komuś coś narzucam!!! Wyrażam swoje zdanie a Ty manipulujesz słowami!
Kris żyłka mi nie pęknie spokojna głowa :) Praca cały czas posuwa się do przodu :)
Andrzeju(Kilernia) a o czym piszesz? Jaki pomysł? :)
Birdo możesz mi wierzyć albo nie, ale przerabiałem już kilka makiet i dlatego dobrze Ci radzę żebyś zostawił sobie furtkę na rozbudowę(choćby kiedyś w przyszłości), bo jeżdżenie w kółeczko szybko się nudzi.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31