• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta segmentowa- zaczynam

birdo

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Witam
Postanowiłem podzielić się pomysłem na makietę modułową, a jako że jest to mój pierwszy raz, to chętnie posłucham wszelkich uwag. Całość podzielona jest na sześć modułów ( podział wzdłuż przerywanych linii), które połączone stworzą makietę. Takie rozwiązanie pozwoli mi na etapowość tego projektu oraz na wszelkie zmiany ( wyciągam jeden moduł a w jego miejsce wkładam nowy). Będzie można to również rozbudowywać.
Ciekaw jest co o tym myślicie.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Witaj na forum
Fajny plan, dobry na początek, bo nieskomplikowany :) Acz z drugiej strony też dupy nie urywa :) Ja bym jeszcze pokombinował :)

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Szczerze? Na moduły ten plan się nie nadaje! To jest zwykłe jajko z torem dodatkowym które można zrobić na jednej płycie! Wróć z czymś ambitniejszym albo rób tę makietę, ale nie licz na zachwyt.

OP
OP
B

birdo

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Siemka
Dupy nie urywa, szczególnie jak się obejrzy różne rozwiązania prezentowane na forum. Jako całości nie mogę tego zrobić, brak miejsca. Dodatkowo muszę rozłożyć to na etapy, po prostu brak czasu. Na tej makiecie będę też się uczył co i jak z tym modelarstwem kolejowym.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Napiszę Ci, co piszę wielu początkującym i co mnie mówiono, kiedy zaczynałem:

Zacznij od jakiejś dioramki, albo kilku. Szczególnie, że jak większość masz deficyt miejsca, diorama będzie dobrym rozwiązaniem.

Na dioramce możesz przećwiczyć prawie wszystko, co czekać Cię będzie na makiecie :)

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.493 2 0
Napiszę Ci, co piszę wielu początkującym i co mnie mówiono, kiedy zaczynałem:

Zacznij od jakiejś dioramki, albo kilku. Szczególnie, że jak większość masz deficyt miejsca, diorama będzie dobrym rozwiązaniem.

Na dioramce możesz przećwiczyć prawie wszystko, co czekać Cię będzie na makiecie :)
Całkowicie popieram krisa. Mi też mówił, żeby zacząć dioramki i cieszę się, że go posłuchałem :) Teraz tworze sobie powoli (już chyba miesiąc minął, czas by chyba znów coś zrobić :D ) i zauważyłem ile błędów zrobiłem
przez nieznajomość wielu technik. Po skończeniu pierwszej dioramy będziesz o wiele mądrzejszy, poćwiczysz różne techniki, wypróbujesz różne elementy i nabędziesz doświadczenia.

Dlatego warto poświęcić choćby kawałek starego panelu, jakieś stare torowisko i ćwiczyć. Nie warto od razu rzucać się na głęboką wodę :)

Co do planu, to dopracuj to, gdy diorama będzie cię "denerwować" ;)

A i przede wszystkim dwie ważne rzeczy. Lepiej planować lata, niż spie...ić w dwie godziny (y) No i pamiętaj o czytaniu forum, to skarbnica wiedzy na wiele pytań :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Dominik....A jakby na imprezie modelarskiej szlak zrobili w postaci obwodu zamkniętego (o nieregularnym kształcie), to też go nazwiesz tortem podzielonym na kawałki ? :)

Zadałem tylko pytanie, ale uważam, że nawiązywanie dyskusji na ten temat do niczego nie doprowadzi. Każdy ma swoje racje. Poza tym to wątek kolegi birdo i nie wstawiajmy mu tutaj wagoników, które powinny stać na innym torze ;)

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
354 16 0
Kris gadasz bzdury. Pojęcie "makieta modułowa" jest ścisłe i dotyczy makiet zbudowanych według określonych norm. Sięgając do definicji, aby makietę nazywać modułową, co najmniej jedna z jej krawędzi powinna być zunifikowanym przekrojem poprzecznym, umożliwiającym dołączenie do niej każdej innej makiety zbudowanej według tej samej normy.
To jest dział dla początkujących - nie wprowadzajmy tu burdelu w nazewnictwie.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Bzzzdduuuuurrra powiadasz. No to popatrz szerokokątnie. Jak byś tą "makietę" kolegi birdo ułożył w innej konfiguracji, to nadal będzie tort ? Pamiętaj, że udzielają się tu nie tylko osoby znające się na rzeczy. Zasypywanie Nowych normami i definicjami może tylko zaszkodzić.
Rozumiem Twój punkt widzenia i zgadzam się z nim po części. Ale życie nie jest zerojedynkowe :) Nie wiem, jak inni uważają (znam tylko Twoje podejście), ale dla mnie makieta modułowa, to makieta zbudowana z segmentów, które można ze sobą łączyć w różnej konfiguracji. A zunifikowane przekroje obowiązują, kiedy chcemy połączyć się z innymi na wystawie, czy imprezie modelarskiej. Wolność Tomku w swoim domku.

:) ?

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
354 16 0
Kris, stosując Twoja logikę można postawić tezę, że ponieważ do bagażnika hatchbacka można w większości przypadków łopatą nawalić 200kilo piasku luzem to od dziś będziemy na ten rodzaj samochodu mówić "ciężarówka" W końcu może wozić ciężary...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
A jeśli skrzynki z tego "torta podzielonego na kawałki" będą znormalizowane, to nadal będzie to "tort podzielony na kawałki", czy już makieta modułowa??

Uważam, że ta dyskusja nie ma sensu, bo każdy z nas ma rację. :)

Reakcje
45 1 5
@birdo - witaj na forum.

Skoro nie ma miejsca żeby to zrobić jako całość na jednej płycie to jak będzie ze złożeniem tego w całość jak będzie gotowe? Może lepiej zacząć od dioramy kolejowej albo zrobienia modułu w/g jakiejś normy. Potem można dołączyć kolejny, i kolejny, i kolejny...

OP
OP
B

birdo

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Nie myślałem, że mój post wywoła taką dyskusję. A dlaczego takie rozwiązanie, już spieszę wyjaśnić: po pierwsze chciałem, aby coś zaczęło jeździć. Mam od wielu lat lokomotywę i wagony. Kiedyś składałem tory i to jeździło. Na parę dobrych lat wylądowało to wszystko na półce. A teraz zaczęła się o to dopytywać córka, stąd pomysł na makietę, prostą bo prostą, ale jeździć to będzie. Po drugie, w mieszkaniu mało miejsca, więc trzeba to zrobić etapami. A każdy z etapów można potraktować jako dioramę. Zacznę od tego najprostszego kawałka, czyli pojedynczy tor o długości 94 cm ( tor flex z kolekcji PIKO A-glass). Będzie tylko tor i trochę zieleni, jakieś drzewa. Jak ładnie pójdzie to następne kawałki i w końcu powstanie cała makieta. Można to będzie też łatwo rozbudować, wyrzucam jedną z dioram, a w jej miejsce wstawiam nową. I tak zamiast pojedynczego toru może powstać stacja.
Taką mam koncepcję (cytując klasyka filmu).

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Z jednej strony dobrze, z drugiej - żeby to miało sens, musisz mieć świadomość, że każda skrzynka musi być przejezdna, by całość też była przejezdna. Położenie toru i zrobienie zieleni, to nie wszystko.
Ja na Twoim miejscu zacząłbym od dioramy (jako poletko doświadczalne), a później zrobił mały tort. Szczególnie, że masz mało miejsca, to taki projekt, kiedy będzie ukończony, będziesz musiał gdzieś upchnąć.
Wiadomo, to nie 5 minut, ale pomyśl nad małym tortem, albo nad dwoma, trzema modułami, które możesz zabierać na imprezy i bawić się wspólnie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31